Statcounter

torsdag, april 03, 2008

Vårtecken

Det vimlar av vårtecken i alla bloggar, tidningar och tv-program, och visst förstår jag det! Jag blir själv himla lycklig och rusig över vårsol som värmer och över nya blommor och nykomna fåglar. Fast... de senare irriterar mig en hel del, för jag är så dålig på att komma ihåg vad de heter. Det tröstar mig en smula att de inte själva vet...

Förresten - alla ni som bor utomlands - är det lika upphaussat ute i världen med första lärkan, första sippan, första ... av allt? Eller är det bara här i mörker-och-slask-bältet? Högst uppe i norr är det åtminstone snö som ljusar upp, men här... bara stearinljus och grannens flaggstångsknopp... Kanske man på varmare breddgrader längtar efter första hösttecknet?

Ledig idag - och leker för fullt med min stegräknare. 60 minuter på gamla järnvägsspåret gav 6500 steg. Plock här hemma med disk och mat och dammsugning har gett nästan 1000... En timme framöver kommer att ge 0...

Kanske blir det min glömska som hjälper laget på traven - för travandet när jag letar efter mina läs- resp. vanliga glasögon ger en ansenlig mängd steg. Tänk om vi i "Tanterna Gårman" skulle vinna resan till Prag för att jag inte hittar mina prylar... (Inte jag som hittat på lagnamnet!!! Jag skulle förstås ha föreslagit att vi övertog "Lätta på foten" som springgänget hette på den tiden jag sprang...)

45 kommentarer:

Anonym sa...

Det där är nog typiskt för det norra halvklotet, eller åtminstone de mest nordliga delarna där årstiderna varierar så kraftigt. I Sydney hör man folk säga ett par gånger om året att nu blommar magnolian, men fågellivet och växtlighet är sig ganska så likt året runt. Det skiftar, men inte lika drastiskt som t.ex. i Sverige eller Kanada.

Annika sa...

Wow!! Först ut hos Bloggblad! Tror aldrig det har hänt förr!!
Nej, det är inte alls lika upphaussat med vårtecken, och första lärkan, första allt. Det är mer ett ryck på axlarna, och ett konstaterande att det nu är dags att se över sin AC i hus och bil.
Så det är nog ngt som hör hemma i mörker-slask-bältet!! Jag läntar till sommaren i mörker-slask bältet nu...Jättemycket!
Ska också ut och gå idag med Ingrid...Stegräknaren är på och med...har ännu inte kommit upp i 10.000 steg...

Annika sa...

Nähä, suck...Matilda hann före ändå...Oh well... :-))

Linda sa...

Räknas Skåne som utlandet?
:)
Vi har ju snart vår/höst året runt.
Tycker nästan att det är mer upphetsande med en snöflinga.

Har skrivit en stegräknare på önskelistan.
Om inte annat så lär jag väl gå rundor på jobbet :)

Bloggblad sa...

Matilda & Annika: Tack för era svar - jag anade att det nog kunde vara så att vi är lite hysteriska.

När jag var på kurs i Sthlm hörde jag flera föreläsningar där de pratade om Sverige och Utlandet... eftersom Sverige i mycket skiljer sig totalt från övriga världen - vilket jag inte visste... Det blir en separat blogg om det nån gång.

Linda: Jag räknar Skåne som utlandet i den bemärkelsen (plus den med språket :))
Jag minns sen jag var liten och bodde i Malmö, att även om vi faktiskt åkte skridskor på gatorna (jorå! det var inte många bilar alls på de smala gatorna på Väster) på vintern, var vi och badade i (eller på?) Ribban den första maj.

Klart du ska ha stegräknare!!!

Anonym sa...

Första hösttecknet??

Bloggblad sa...

Hannele: Hm... förstår du inte vad jag menar - eller är det en retorisk fråga?

Anonym sa...

Grannens flaggstångsknopp... *flinar*... fungerar den fortfarande?!

Går de aldrig sönder dessa flaggstångsknoppar?

Elisabet. sa...

Och inte lönar det sig då att emigrera. Hos min syrra i Australien har det varit 40 grader varmt länge nu .., och så blir det kring 17 grader som ju jag tycker är behaglig temperatur .., då tar dom på sig sticektröjan och börjar köra värmen i huset ..-)

Marianne sa...

Här i Egypten är det inte heller så att man plötsligt ser en massa statyer längs husväggarna med ansiktena vända mot solen. Grönt året om och bogainvillean (det kan jag inte stava till) blommar bara lite mindre när det "inte är sommar". Det som märks mest är väl att folk tar av sig yllehalsdukarna och de tjocka vinterjackorna som åker fram när det går under ca 20°. Måste erkänna att jag själv redan har vant mig, i dag var det 27-30° men det blåste lite kyligt så jag hade kofta på mig : )

Bloggblad sa...

Nina: Den var sönder ett par härligt mörka veckor... men han köpte ny. Sen jag skrev till honom och bad att få se stjärnorna åtminstone ett par timmar - har han den tänd ännu längre än förut...

Elisabet: Förr avskydde jag mörkret och kylan och det grå, men jag har lärt mig att uppskatta det. Såna här ljusa varma kvällar tycker jag är lite uppfordrande...
och jag ser skiten på fönstren...
Men jag skulle faktiskt inte vilja flytta bort längre - som jag ville förr.

Marianne: Välkommen hit! Tack för svar - som bekräftar min misstanke ännu mer. Alla har hittills svarat som jag trodde.

När vi var på K-öarna var det vinter och svinkallt tyckte urinnevånarna i tjocka koftor, medan vi turister gick halvnakna och njöt...

Jag har inte heller lärt mig stava till "bogganvilja" eftersom jag inte haft anledning. Om jag får en... eller om de börjar blomma i min trädgård, ska jag genast lära mig!

Morgondimma sa...

Jag har sett första maskrosen jag vet inte om det är en merit...

Anonym sa...

Jag har precis ätit kvällsmat på ballkongen, 15 grader varmt vid sju på kvällen kan bara betyda en sak; VÅR :)
Dessutom verkar buskarnas knoppar ha spruckit explosionsartat under dagen. Nu hoppas jag bara att det håller i sig :)

Bloggblad sa...

morgondimma: Jomenvisst! Klart det är ett vårtecken. Jag såg att mina nässlor kommer upp - snart blir det soppa!

Emelie: Låter ljuvligt - jag satt 2 minuter mot en södersida (baksidan av Harsby-ladan) med näsan mot solen. Men bara 2 minuter...

Anonym sa...

Jag gillar vårtecken...då mest fåglarna. Idag, en hel dag tidigare än i fjol, såg jag två sädesärlor som jagade varnadra. Ja...jag blir salig..så är det bara. Men snart är ju dom vardagsmat också...fast jag måste nog säga att småfåglar njuter jag alltid av ... även en liten gråsparv kan jag bli glad åt

Anonym sa...

Det är skönt att leva i ett land där hela befolkningen blir lycklig och lyrisk när våren kommer, fåglarna sjunger och det luktar gott ute. Vi har ingen karneval som i Rio, men vi har vårrusiga medborgare i flera veckor!

Anna Malaga sa...

Hej, här i Spanien är det inte heller sâ viktigt med vâren. Man mâste inte sola benen när det är 15º och badar inte förrän i juli...
;-)
Men spanjorerna blir inte särskilt glada för hösten, de gillar sommaren och tycker inte alls om när det regnar.

Anonym sa...

Haha, varför blev det inte "Lätta på foten" då? *fniss*

MEN, angående rapporter om vårens ankomst: nu tycker jag du är lite vrång...visst är det underbart med alla tecken som börjar dyka upp här och var.
Vi vaknar ju nu! Eller?
Jo, du kommer att rusa runt säkert 2000 steg till av vårruset som drabbar oss alla! :-)

Bloggblad sa...

Gunnel: Jag blir också glad för fåglarna. Den första lärkan sjunger jag alltid för... Men i dag såg jag en halvstor färgglad, och en liten svartvit, blev irriterad att jag inte kunde arten.

ab: Jag blir mer och mer glad i mitt konstiga nordliga land ju äldre jag blir. Det är så häftigt att följa med i årstiderna - murra in sig till vintern och fläka ut sig i solen till våren.

anna malaga: Välkommen hit! Kul att höra hur spanjorerna tänker om vårtecken (de har förmodligen inte ens det ordet!)

Marskatten: De bestämde namnet när de var på SPA, då när min andra rektor hittade på studiedagsjobb åt oss som har sv2.

Jag är superglad över ljuset och våren, njuter oerhört, blev bara nyfiken plötsligt om man håller på så här i andra länder.

Vårruset... har jag inte sprungit på flera år. Men förr... och tjejmilar i parti och minut.

Anonym sa...

Jo, man blir nog lite vårtossig på våren, speciellt om vädret varit så knäppt som i år!

njuter i fulla drag nu, solen värmer gott!

/Caroline

Evas blogg sa...

Själv har jag inte funderat så mycket på våren än. Men har börjat se ljuset återvända, både morgon och kväll. Plus att jag ska beställa lite trädgårdsprylar som jag ska sälja i butiken.

Anonym sa...

Bloggblad - det är nog bara vi här uppe i Skandinavien som är vårtokiga.
Svältfödda på ljus och värme grabbar vi rusigt tag i allt som liknar vår och värme!

Bloggblad sa...

Caroline: Jag har njutit varje timme idag - blir som pånyttfödd varje vår...

Eva: Har ni snö kvar?

Marskatten: Just det - svältfödda är vi... Min kille från Etiopien berättade om sina två årstider. Regn eller inte regn. Han gillade INTE regnperioderna. Här har han bara sett grårusk och så lite snö... han lär bli överraskad när allt blir grönt. Träden hade redan tappat alla blad när han kom. Han tror mig knappt när jag berättar att det är ljust hela kvällarna i sommar.

Anita sa...

Jag kollar efter vårtecken varje dag här i Oregon! Vi har påskliljor i alla rabatterna nu! Inte hos oss alltså utan hos alla grannar :) Samma klimat här som i Sverige fast mycket "snällare" och mildare. Väldigt korta vintrar. Passar mej bra :)

mossfolk sa...

Jag är i och för sig lika glad i början av alla årstider. Fast våren har så många tecken att uppmärksamma...

Anonym sa...

Här i Medelhavstrakten är det vår när citron- och apelsinträd får knoppar & blommor. Och de i julas avklippta Hortensiorna får nya vackra blad. Och gräset måste klippas igen.
Som pollenallergiker är det för mig Rudolf med röda mulen-tid, men samtidigt min favorit eftersom sommaren är så himla varm.

Ett spanskt ordspråk säjer:
´La Primavera altera´ (mer eller mindre: våren innebär/för med sig/ förändringar)
och oftast betyder det negativa grejer både vad gäller hälsa och natur. Spanjorerna själva ser solklart fram emot riktig sommar när dom slipper täckjackor och sjalar. Plus 35 grader alltså och sopp-temperatur på badvattnet.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

anita: Men du är väl svensk i grunden, och har det i blodet? Letar dina amerikanska vänner också vårtecken?

mossfolk: Jag gillar också andra årstider, blir lite vemodig på hösten bara... Så våren tycker jag helt klart är bäst.

K-sprutan: De kanske mer letar efter sommartecken, då?

Jag tycker att alla årstider innebär förändringar... nästan lite för mycket av sånt.

Sopptemperatur... det var nytt. Kul ord! Ska lägga på minnet.

Linda sa...

Grattis på namnsdagen Fru Bokblad :)

Bloggblad sa...

Linda: Tack ska du ha! Men den här namnsdagen är flyttat från 30/4, Mariana-Marianne, så jag har inte riktigt vant mig. Firar inte alls, men när jag var barn brukade mamma alltid göra nåt extra, därför tycker jag det är lite kul. Men som sagt - det ska vara de invanda dagarna, 19/11 och 4/1. 30 april kändes bara som "nästan" så då firade vi våren.

Klimakteriehäxan sa...

"Lätta på foten" var ett klart kul namn på ett lag i en springtävling! (eller om man nu går).
Apropå våren tror jag det är svårt att hitta folk som är lika fixerade som vi. Skillnaderna är inte lika stora på så många ställen - även om de naturligtvis finns.

Anonym sa...

Har precis kommit hem och fått reda på att min mor och hennes två lagkamrater går in stenhårt för den där pragresan. Så ni har konkurens ;)

Bloggblad sa...

K-häxan: Vi hade det tryckt på våra tröjor, i skrikrosa, samma färg som på brallorna. Såna som var så moderna... cykelbyxor, åtsmitande... wow!

Jag har ju fått svar från några olika delar av världen och förstått att vi nog är rätt ensamma om den glada hysterin (som jag deltar i helt och fullt!)

Emelie: Jo, jag har sett deras namn högt uppe på listan, men de har ju lite extrahjälp av att de följer ungar fram och tillbaka i tjänsten. Jag sitter ju stilla med mina... var större skillnad när jag var musiklärare på lågstadiet och flängde runt med sånglekar så svetten lackade.

De lär inte få så stor konkurrens från vårt lag...

Linda sa...

Mina namnsdagar har också blivit om-möblerade.
Men det här året blir jag firad ordentligt - midsommarafton :)

Anonym sa...

Jag sov faktiskt på finia hotellet i sin stad i natt. I morse vid sex halet sprang jag på lätta ben upp till stallet. He, he, he...Kvalitetsutbildning. Trevlig helg! "Morskan"

Bloggblad sa...

Linda: Det var ingen dum dag att fira lite extra på.... och ensam om den blev du!

Morskan: Där jobbade jag sommaren -89... i receptionen. Då kunde jag alla rum, var de låg och hur de såg ut. Tror inte att nåt av'et gäller längre... Men sovit där har jag inte gjort, bara jobbat till natten och några tidiga morgnar - vilket jag räknar som natt... Det var på den tiden de hade 100 personer i personalomsättning per år... vet inte om det blivit bättre nu.

Tankevågor sa...

Visst är det vackert med vårljuset....men jag tycker också att det är något krävande i det. Nu måste fönsterna tvättas och dammet syns ju mycket tydligare. Suck.

Men värmen är välkommen. Behöver den både för häl och själ just nu. :-)

Bloggblad sa...

Londongirl: Det är just det där kravlösa som fått mig att inte alls stöna över gråruggiga dagar under hösten och vintern... för visst känner jag kraven - men i år ringer jag till min f.d. kollega/fönsterputsare... Bara jag tänker 19 fönster blir jag matt...
Får plocka nässlor i trädgården och äta billigt, så har jag råd.

Musikanta sa...

Fantastiskt! Du måste leda kommentarligan med 100%. Kram/Musikanta

Bloggblad sa...

Musikanta: Hehe... jag tävlar inte, men jag tycker det är kul när läsarna skriver nåt. Du har inte varit inne på kändisbloggar, det märker jag... där rör det sig om hundratalet svar - men de får inga svar på vad de skriver.

Elisabeth sa...

Nu är jag kanske lite sen med att kommentera, men ändå. Här i (mellersta) Tyskland tycker jag att det är ett väldigt prat om våren för tillfället! Kanske inte så mycket om fåglar och så, men däremot undrar alla vart våren tagit vägen. Det ät tydligen ovanligt kallt för årstiden, och det gillas inte. Även i TV och på vädret pratas det vår, precis som i Sverige. MEN jag tycker ändå att det är skillnad. I Sverige, till och med i Göteborg där jag kommer ifrån, kommer våren så snabbt. En dag helt plötsligt blommar ALLT, björkarna har blivit gröna och kvällarna ljusa. Här kommer allt liksom smygande... i alla fall jag märker inte av det på samma sätt. Lite synd faktiskt, men å andra sidan är det härligt med tidigare vår.

Bloggblad sa...

Elisabeth: Det gör inget, du är inte sen, jag läser med samma intresse vilken dag svaren än kommer. Kan tänka mig att det inte är så himla stor skillnad - det finns ju fyra årstider även där.

Anonym sa...

Våren har varit lite lååångdragen i år, vintern har stört...

Bloggblad sa...

Ja, eftersom den började lite för tidigt och sen kom av sig... men hellre en långdragen än en som hastar förbi på en vecka, som det gör på den här sidan när vintern varit för lång.

Anonym sa...

Bloggblad: Ang personalomsättningen tror jag att det är illa. Vad man hör ryktesvägen. Fifint fika bord har de både fm och em iaf.Smällfet kan man lätt bli. Därav springandet. "Morskan"

Bloggblad sa...

morskan: Jaså, är det lika illa än... trodde annars att han började ett nytt liv när han kom tillbaka...
Men god mat fick jag mycket när jag jobbade där - kocken hade ett gott öga till mig :)