Statcounter

måndag, maj 12, 2008

Bra nyheter är inget roliga...

Ingen har väl missat skandalerna med kyrkogårdsarbetare som kraschar kistorna för att slippa jobbet med extra jordpåfyllning när det sjunker undan?

Jag kommer just nu från en intervju med den ansvarige på de tre kyrkogårdarna här i staden, inte pga det som hänt, utan för att han stod på tur för vinjetten: Arbetsplats S-g:s församling i församlingsbladet. Han bad mig berätta om hur de gör här - nämligen på det gamla sättet: med värdighet och jordpåfyllning upp till tre gånger tills gräsmattan är jämn. Han berättade om bärarlaget som alltid är finklädda och hur de, efter att kistan är nedsänkt, tar av sig sina stormhattar och står tysta en stund, även när ingen anhörig är med.

Detta tyckte han och de anställda att tidningen skulle skriva om eftersom många oroliga har ringt och frågat och varit upprörda. Jeppen på lokalkontoret för ortens tidning var totalt ointresserad: Jaså, ni krossar inte kistorna med flit... näe, då är det inget att skriva om...

Nu räcker det med att jag blir upprörd över något positivt är ointressant - jag ska inte hetsa upp mig över allt som denne skjutjärnsjournalist tycker är oviktigt... nämligen allt som inte är en skandal... m.a.o. står det sällan nåt på vår sida i tidningen...

Uppdaterat:

För den som inte läser kommentarerna KAN jag bara inte undanhålla detta excellenta förslag från hakke

Journalistens etik och moral är skral
han vill bara skriva om det är skandal.
Eftersom ingenting annat gör sig
rapporterar han aldrig vad kyrkan har för sig.

Ursäkta en utomstående, förlåt,
men det kan man faktiskt göra nåt åt:
Någon sångkunnig medlem får ta sig ton
och strippa på tidningens redaktion
det vore väl en mission

Jag får så märkliga bilder i mitt huvud när tanken far iväg...

30 kommentarer:

Anonym sa...

Min Mor ringde och berättade om hur det gjordes med kistorna, att de mosades sönder. Hon tyckte inte om det. Det gör inte jag heller. Ovärdigt!

Anonym sa...

Jag förstår vad du menar med tidningen... Min fd rektor på gymnasieskolan har tydligen skällt ut personen i fråga ngra gånger efter att han har hängt ut elever. Onödigt, men historien var givetvis smaskig ;) Nej, tänk vad bra det hade varit om han skrivit; Så här går det inte till i vår stad utan berättade vad den kyrkogårdsansvarige hade att säga. Ibland finns det mycket mer att önska av medierna.

Ps. jag stoppar biljetten i lillebrors skolväska så har han med sig den i morgon. Skulle han glömma bort så kan du väl påminna honom om att han har ett brev till dig.

Bloggblad sa...

Nina: Jag blev fruktansvärt ledsen över bristen på respekt... både för den döde och för de efterlevande.

Emelie: Det finns många rövarhistorier om vår reporter... och han har nog fått sig många skopor ovett i sitt letande efter scoop.
Jag övade avslutningssång med lillebrors klass idag - de sjunger så fint! Jag ska påminna honom!

Anonym sa...

Min syster ringde mig och berättade om programmet. Jag blev alldeles ifrån mig när jag hörde om tillvägagångssättet. Jag mår nästan illa. Jag vågar inte tänka tanken ut eftersom min egen mor jordfästes för några månader sen. Det är höjden av respektlöshet och helt avsaknad av etik.

Anonym sa...

Vi har i ett flertal år betalat för gravvård eftersom de (vi)efterlevande bor utomlands - det här låter otroligt. Går det verkligen till så? Usch - jag tror jag tänker mer mänskliga, värdiga & ´värmande´ tankar i stället, annars blir kvällen förstörd.


Kulsprutan

Bloggblad sa...

Nicoline: Det är så vidrigt - och jag var lite rädd när jag kom ner idag för att göra intervjun... tänkte inte ens föra det på tal - ville inte ha ett "jodå, så gör vi med"... men jag behövde inte vara rädd - han ville först och främst få in hur de gör - och alltid har gjort - här.

K-sprutan: Hade jag inte sett och hört replikerna på teve, hade jag nog inte trott på det.

Anonym sa...

Jag såg inte programmet men har hört talas om det. Det låter förskräckligt. Men jag tror att dom allra allra flesta sköter om gravarna som det ska...med heder. Men som vanligt är det rötäggen som ska ses och höras. Visst är det bra att det kommer fram...men som vanligt är det nog många som drar alla för samma kam. Det är synd.

Cecilia N sa...

Anar att er reporter inte får lön per spaltmeter utan per månad. ;-)

När jag på gymnasiet kom med artiklar till lokalkontoret ändrade redaktören i texten så att det blev felaktiga uppgifter. Guu' så jag skämdes inför de som läste om sig själva!

Annika sa...

Nämen...nämen usch. Jo, detta har jag faktiskt missat. Kan inte tro att det är sant.
SÅ ovärdigt, så fruktansvärt ovärdigt både mot den döda och dess anhöriga. Vet inte om jag vill se det programmet, tar illa vid mig bara av att läsa om det här...

Anonym sa...

Journalistens etik och moral är skral
han vill bara skriva om det är skandal.
Eftersom ingenting annat gör sig
rapporterar han aldrig vad kyrkan har för sig.

Ursäkta en utomstående, förlåt,
men det kan man faktiskt göra nåt åt:
Någon sångkunnig medlem får ta sig ton
och strippa på tidningens redaktion
-- det vore väl en mission

Evas blogg sa...

Jag såg en snutt av programmet på webben. Och jag kan inte annat än säga att det var mycket ovärdigt och känslolöst hanterande av de nyss döda. Jag hoppas och tror att det inte går till på samma sätt överallt. Inte ens på så många fler ställen.

Unknown sa...

Man blir ju förskräckt, kund inte i min vildaste fantasi tänka mig att det skulle kunna gå till på det viset. Ovärdigt så det förslår.
Kram

Bloggblad sa...

Gunnel, Annika, Eva & Hönsakadorran:
Det känns så självklart att det är fel - men det måste ju tydligen finnas människor som inte tänker så...

Cecilia: Ja, att han har månadslön är uppenbart - har bara hört klagomål... och jag vet att han har hört en del också, men han är nog gjord av teflon...
Jag låter alltid folk läsa det jag skriver om dem... och kräver också själv att få läsa det andra skriver om mig (fast vad de säger... det skiter jag i)

Hakke:

Stackars den kraken...
om han måste se mig naken
En tidninsanka av värsta slaget
som ingen glömde i första taget
Nej, strippa ska jag låta bli
och låta hakke ha sin fantasi

Anonym sa...

Man kunde aldrig föreställa sig att det gick till på det sättet. Kan inte låta bli att undra hur det kändes för de personer som arbetade med att krossa kistorna när någon av deras anhöriga begravdes?

Det verkar som om den lokala reportern kommer från en större kvällstidning som säljer lösnummer?

Bloggblad sa...

MMY:Nej, aldrig skulle jag haft en tanke på att man gjorde så. Jag brukar däremot tänka på, när jag är på kyrkogården, att en del kistor med åren nog sjunkit ihop, när jag sett gropar i gräset. Men med tiden... då hör det ju ihop med allt som förgår.

Just det - skulle de göra så med sin mormors kista?

Reportern skulle nog trivas bättre där, ja...

Anonym sa...

Tyvärr verkar det vara vanligt att man gör så här med kistorna - det förstår man när man läser lokaltidningarnas artiklar där läsare får kommentera. Flera skriver att det "visste väl alla" att det är så man gör. Det verkar som om det är en inofficiell hemlighet. Flera träder fram och berättar, de har sett det med egna ögon. Det gör så ont att tänka på det. Nu vill iallafall inte jag ha en jordbegravning längre!

Anonym sa...

I långa perioder orkar jag inte läsa tidningar alls, vare sig vecko- eller dagstidningar. Det ska alltid vara stora rubriker och märkvärdiga historier. Det lagoma (är det ett ord?) och trevliga får väl vi bloggare står för med våra skriverier.

Elisabet. sa...

Ja, först tänkte jag att ..."jamen, man är ju död .., det spelar väl EGENTLIGEN ingen roll ....?"
Men sen gick tanken vidare .., om det vore något av mina barn som låg där i kistan och man fyllde den med vatten och krossade locket .. nej, fy, så hemskt!

Och inte susning hade jag om att sånt här förekom, jag heller.

Musikanta sa...

Har du inte sett att vår lokaljournalist är mest intresserad av unga flickor? Gärna söta. I alla fall är han ständigt på språng när det händer någonting på Nystr-a. gymn.

Vonkis sa...

Visst, det är inte så snyggt att krossa kistor så där. Samtidigt kommer den som ligger där nere ändå att ruttna, inte heller så trevligt. Nej, jag är mer för att brännas och hamna i minneslund. Det tar lite plats, ingen behöver krossa mig och de efterlevande behöver inte känna att de måste hålla fint på graven, eller betala ågon annan för underhållet.

Bloggblad sa...

Anonym: Jag är för jordbegravning, och nu när jag hört hur man gör här, litar jag fullständigt på dem som jobbar (och om de hinner gå i pension....?)

Matilda: Ja, visst blir man mätt på alla hemska svarta rubriker - och att bara det knepiga är värt att skriva om...

Elisabet: För den döde spelar det ju inte så stor roll - det är ju värst för dels de efterlevande och dels samvetet hos dem som gör det. Om de har något...

Musikanta: Det har jag faktiskt inte tänkt på, men är det nåt fel nånstans, då är han på plats.

Vonkis: Så tänkte jag förr, när jag tyckte att mamma la för mycket tid vid gravarna och att det var onödigt etc, men nu när vår äldre generation är borta, tycker jag det är en skön ritual att pyssla och torka bort fågelskit och peta bort blad och stå och småprata lite och veta var de finns.

mossfolk sa...

Jag har bestämt varit lyckligt ovetande om vad som händer.

Önskar dig en trevlig helg!

Bloggblad sa...

mossfolk: Ibland är det bra att inte veta... Jag undrar just hur många braskande snaskiga galenskaper vi är ovetande om...

Hannele på Hisingen sa...

jag ska ingen grav ha

Anonym sa...

(i storstäder kremeras de flesta)

Anonym sa...

Jag såg inte programmet men har hört talas om det och vi diskuterade upprört på jobbet efteråt.
Det är skrämmande att det finns så många känslolösa personer runtom i vårt land...att krossa en avliden människas sista vilorum, helt förfärligt.

Tur att du inte har en tanke på att strippa för att få den enfaldige journalisten att skriva något!

Bloggblad sa...

Hannele: Här är det också flest kremationer, men förvånansvärt många jordbegravningar.

Jag har bara en sak emot minneslunder: att så många människor sätter dit så mycket prylar och det kan bli hur skräpigt som helst, det tycker jag inte är särskilt stilfullt. Om man ska lägga dit saker och brev och annat, då kan man ju ha en grav att göra som man vill vid.
Här får man inte lägga grejer i minnes- och asklunden, men många gör det i alla fall.

Marskatten: Jag har inte hört nån som tycker det är okej, ändå förekommer det .... så de som tycker så finns...

Näe, den enfaldige får fortsätta att leta skandaler på annat håll...

Anonym sa...

Kanske skulle man inte alls läsa tidningar. Jag funderar på det ibland. På något sätt blir min bild av verkligheten fel när jag gör det. Det skrivs ju hela tiden bara om sånt som är fel och skandal och inte fungerar. Det finns massor av bra skolor också och bra kunskapsresultat för svenska elever i internationella jämförelser, men det skrivs aldrig om det heller.

Hannele på Hisingen sa...

jag ska inte vara i minneslunden heller...

Anonym sa...

Wonderfull! completely underbart!
och du skulle bli en toppenpingla som redaktions-strippa - snacka om show! *grin*