Statcounter

söndag, maj 25, 2008

Hur kul är en pung?

Jag är väldigt förtjust i humor - i de flesta former. Kan skratta åt kul grejer hur ledsen jag än är... Och jag kan skratta åt mina egna fel och brister, jag tål en hel del. En av de bästa komplimanger jag fått av en elev, var att det bästa med mig var min sjuka humor. Alltså, jag ser mig själv som en person med humor.

När det är humorprogram i tv sitter jag på första parkett... Men nu tror jag att jag tappat skrattat. Den senaste tiden är tydligen "pung" det roligaste man kan skämta om. Bögskämt handlade om bögar förr - men nu skämtar alla karlar i tv om bögsex, och att prata om någons pung är, vad jag förstår, höjden av humor.

Förr i tiden (var det roligare förr?) skämtade man om sex mellan man och kvinna, och jag kan visst skratta åt en fräckis om den är rolig. Men att skratta åt pung och bögsex... Är det bara jag som inte tycker att det är kul? Är det utmärkande för manlig humor, eller är det ytterligare ett sätt att exkludera kvinnor?

I första hand är det Parlamentet som ballat (!) ur, men det sprider sig. Vuxna män som skrattar ihjäl sig åt att säga "pung"...

På måndagskvällarna i tv5 är det två galningar som reser runt och tittar på andra galningar i USA, ganska småroligt ibland, men bögskämten (de är inte själva bögar men verkar vilja vara det) tar över. Är man frigjord när man pratar om pungar och andra manliga detaljer? Jag stänger av när de går igång på pungar och rövar, men min protest märks ju inte precis...

Jag har en misstanke: att det är svårt att vara rolig, att vitsa om företeelser och att spexa om ord... men skämtar man om bögar, så skrattar åtminstone de som är med i programmet... alltid nåt.

Och om någon kan förklara det roliga i att säga "pung" - snälla, gör det! Så kan jag skratta nästa gång. Jag är inte ensam att ha märkt tendensen, maken har märkt det, men skrattar inte och kan inte förklara det roliga heller.

23 kommentarer:

Linda sa...

Nix, jag kan inte förklara.
Jag tyckte inte kvällens avsnitt var bra, inte alls.
Brukar skratta ganska friskt på söndag kvällarna, men idag uteblev skrattet.
Maken skrattade inte heller...
Däremot kan jag inte titta på de två på femman, deras humor är över mitt förstånd.
Den enda gång jag sett dem ett helt program var när de var med i På Spåret.
De får leka utan mig som tittare och jag tror de klarar sig :)

Anonym sa...

Jaha, det är tydligen något jag missat, men som jag märker att jag inte kommer att sakna heller.
Den typen av humor ligger inte speciellt högt upp på listan.
Och jag vill poängtera att någon homofob är jag absolut inte!

Jag kan tänka mig att den här typen av skämt kommer från USA där man först måste driva länge med en företeelse som först känns främmande och skrämmande innan de kan acceptera faktum. (?)
Eventuellt...

Evas blogg sa...

Jag tror att marskatten har en poäng där: att sådant som känns främmande och skrämmande måste det skämtas om, innan acceptans (om det kommer dithän). Men jag kan inte uttala mig om skämten i sig då jag inte sett programmen.

Bloggblad sa...

Linda: Skönt - då hänger det inte på åldern.. tänkte att jag kanske är omodern...

Marskatten: Kan vara så, men konstigt att inte kvinnor verka behöva skämta om pungar och rövar...

Eva: Det förekommer i i stort sett alla humorprogram. Minst en pung i varje - jag kanske tittar för mycket på teve? :)

Miss Gillette sa...

Dave Allen -- minns du honom? -- sa att man skämtar helst om det man har ett spänt förhållande till. Det skulle vara därför som katoliker skämtar så mycket som sex, och så vidare.

Det ligger mycket i detta, har jag märkt under årens lopp (längesen Dave Allen visades i svt, jag var ju liten då), så man kanske kan dra vissa slutsatser om pungskämtarna (ett fenomen som f ö undgått mig helt, tack och lov -- hur ofta tittar jag på teve? En halvtimme varannan månad? Max).

Ja, marskatten har ju varit inne på ungefär samma sak för övrigt. Då måste det ju stämma! ;-)

desiree sa...

Om det hade varit en penningpung... en sån kunde ju vara kul!

Musikanta sa...

Tur att man inte har TV5! Killar har väl i alla tider tyckt det var roligt med dasshumor konstigt nog! Och att det är roligt att skämta om sina egna genitalier är nog männen (inte alla som väl är) ganska ensamma om.

Jag minns sonen i 8-årsåldern när "kiss" och "bajs" var det roligaste som fanns. Jag kontrade med att fråga om han ville ha lite bajs på smörgåsen eller lite kiss att dricka till etc. etc. i några dagar. Först var det väldigt roligt, men efter ett tag tröttnade han och det tog abrupt slut med den formen av humor.

Med mina två flickor har jag aldrig behövt vidta denna uppfostringsmetod!

Anonym sa...

Pung!

Nä, jag drar inte det minsta på munnen. Nej, det är inte kul, det tycker nog bara de som pratar om det.

Bloggblad sa...

Miss G: Bara sista veckan har jag hört ordet pung minst en gång per kväll i tv, och vid ett par tillfällen har killarna tagit på varandras - i mina ögon det inte ens att skämta...
Men jag kan köpa att de jobbar bort sin homofobi - kanske bara att vänta på när tjejer ska börja ta varandra på brösten som humor...

kd: När jag var barn skrattade man när nån sa att de hade kulor i pungen. Men då var jag barn...


Musikanta: Jag har försökt tänka mig ombytta roller... i skämtprogrammen alltså, men det funkar inte med tjejer som gräver i skrevet på varandra...

Nina: Tack, då är vi flera. Tydligen tittar jag mer på tv än de andra här... som inte störts av det.

Anonym sa...

Jag har inte sett programmen i fråga men jag har massor av bög-vänner - eller ´fjollor´ som de ofta beskriver sej som - och de pratar naturligtvis om pung/ar, men gör inte menlösa skämt. Jag tror att de som gör osmakliga repeterade referenser till ´pung´ i sina sketcher/skämt kanske har en ambivalent relation till sin egen sexualitet. Dom kanske borde gå ut och testa vart dom hör?

Bättre en kindpuss än ett
punggrepp!

Anonym sa...

Anonym: Seriösa anonyma kommentarer får stå kvar, men jag tycker det är roligt att veta på ett ungefär (de flesta har ju pseudonym, men jag känner till alla dem ändå)

Jag har funderat flera gånger på det - och kan förstå det när det är unga killar, men de här rör sig runt 40, flera är gifta och har barn... Det känns så urbota barnsligt att bara säga könsord bara för att säga det. I ett skämt med knorr kan jag acceptera det. Jag tycker det är att underskatta publikens intelligens.
Måste jag slå av teven varje gång? Jag betalar ju licens... räcker med att jag slår av den varje gång det är sport - men då vet man ju vad man får. I familjeprogram förväntar jag mig lite mer än karlar som tar varann på pungen och talar om den i ett kör.

bloggblad - som inte kunde logga in...

Vonkis sa...

Inte riktigt samma sak men nästan. Kollla Här vad Ellen DeGeneres sagt om det här med gayskämt.

Bloggblad sa...

Vonkis: Det var starkt.

Kanske bäst att jag klargör att jag inte bryr mig ett dugg om folks sexuella läggning.

Men de här ständiga pung- och rövskämtarna agerar som om de ena gången använder homosex som lyteskomik - andra gången som något åtråvärt...

Jag får nog börja använda off-knappen lite oftare... så slipper jag reta mig.

Anonym sa...

Jag har inte sett programmen men förstår ändå vad du menar. Jag tycker nog att det ganska ofta går lite väl långt i skämten. Jag är inte pryd men alltför grovt blir inte kul.
Det tycker jag däremot om det här som händer i riktiga livet.

Vi har en liten tjej på min avdelning som är 2.5 år. Hon har en storasyster som är 10 år.
I morse när lilltjejen kom med sin mamma sa hon att bli inte förvånad om hon säger något konstigt ord och så skrattade hon och berättade det här:

Då hade lilltjejen och hennes syster lekt frisör. När lilltjejen kammar E. så säger E. aj. Då säger den lilla...inte falit...det är bara fittan.

Inte så lätt när man inte kan säga alla bokstäverna :O)

Bloggblad sa...

Gunnel: Klart jag skrattar åt sånt - men på nåt sätt är det lite synd om de små som inte vet varför folk garvar...
Vårt lilla barnbarn hade svårt för sj-ljuden - så det blev skrattexplosioner när hon allvarligt förklarade för folk: pappa är lite kuk... Eller när hon frågade den som hostade: Är du lite kuk?
Så obesvärat och omedvetet... och så tokig.

Anonym sa...

Jag har inte tittat på TV5-killarna - fick nog av dom på "På spåret", när dom kallade Hasse&Tage`s humor för "utgången på dato".
Råkade däremot halka in på Sverige pussas och kramas, men halkade raskt ut igen - v a r finns det roliga med det programmet?
Har kollat med mig närstående män, både "den äkta" och andra män, och ingen kan förklara vad som är roligt. Har funderat på om det är jag som börjar bli gammal och sur, men det låter ju inte som det är orsaken - och det är ju tur :-).

Anonym sa...

Hej och f´låt!

Jag glömde skriva att det var Kulsprutan som skrivit härovan! Eftersom jag inte är bloggare skriver jag alltid min kommentar och sedan mitt alias och sen trycker jag på anonym innan jag skickar iväg. Den här gången glömde jag i hastigheten att skriva under.
Det är alltså jag som har massor av fjollor som vänner.

Ett skämt kan för mig få vara grovt MEN det måste alltid vara roligare än grovt!

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Malou: Men - dom kände till Hasse & Tage... det är inte alla i den yngre generationen som gör, tyvärr..
Jag tänkte att det o-roliga kunde ha med min ålder att göra, men jag förstår annan humor i alla fall..

K-sprutan: Gör inget! Men det är roligt att veta vilka som skriver, även om det bara är signatur.

Jag håller med - det är som skillnaden mellan att skratta ÅT och att skratta MED nån, även om det kan vara samma situation så blir det ena elakt och det andra snällt - och roligt.

mossfolk sa...

Det där har jag alldeles missat. När jag tänker efter har jag nog missat parlamentet med de senaste veckorna... och alla andra humorprogram med för den delen. Men det har tydligen inte varit så mycket att missa :)

Anonym sa...

Jag är inte heller så mycket för såna skämt... eller riktigt svart skruvad satirisk "humor"... Sådan humor gör mig ofta mera nedstämd. Den känns tragisk på flera sätt.

Men ibland är galghumorn den enda vägen när allt känns svart.

Annars är jag någon som skrattar riktigt gott åt ordvitsar och språkliga underfundigheter och "lång"sökta grejer! :-) Jag borde dra några i mina blogg... *ler*

Bloggblad sa...

Mossfolk: Som du förstår har du inte missat nåt riktigt roligt...

Josephine: galghumör är underbart! Min gamla senila mamma kunde skoja om sitt enormt dåliga minne. I bland sa hon när vi var på väg därifrån: Gå nu, innan jag har glömt att ni kom...

Humor som gör andra generade är jag inte så förtjust i. Men gillar förstås snabba ordvitsar och oväntade roliga situationer.

Anonym sa...

Parlamentet tröttnade jag på för länge sen. Det blev bara sämre och sämre. Men Filip och Fredrik gillar jag! Och jag tittar en hel del på tv (och står för det). All humor behöver inte vara likadan, det ena utesluter inte det andra. Men för det mesta är underlivshumorn bara tröttsam. Jag såg "Singin´ in the rain" i lördags (älskar den filmen) och sången och dansen var helt suverän. Men - till skillnad från i filmen - så var det tillagt en massa buskisskämt, av vilken anledning man kan fundera över. Föreställningen skulle klarat sig utmärkt utan skämt om tjockisar, sexanspelningar mm. Det ska kanske tilltala "den breda massan"?

Förresten, Pung är en liten by ett par mil härifrån där jag bor.

Bloggblad sa...

Rutan: Jag håller med - jag är inte ute efter att kritisera nån form av humor, bara det där det "roliga" ligger i att prata om och ta tag i varandras pung i tv-sändning, och köra äckliga bögskämt (de där kiss- och bajsaktiga "rolighetern"). F+F tyckte jag var kul några gånger, men nu har de passerat gränsen, när de både äcklar sig och är fulla, då får jag nog.

Jag har inte sett Singin'... men tror dig om det buskiga (som jag inte tittar på på tv, men jag kan skratta åt det om jag ramlar in på nån uteföreställning...)

(Jag tror inte jag skulle vilja ha Pung som postadress:)