Statcounter

torsdag, september 25, 2008

Grå vardag?

Härmed vill jag dementera allt nedvärderande som sägs om "den grå vardagen". Jag har bildbevis! Detta träd har bara börjat klä sig till höstfest... vänta bara nån vecka så glöder hela kronan.
Och utanför huset kråmar sig den brinnande busken - aronian. Redan länsad på alla bär...

I dag är det en alldeles vanlig vardag, fast ovanligt solig. Torsdag, veckans bästa dag = ledig. Inget särskilt spännande på agendan mer än disk och promenad och övning på pianoläxan - känns lite sent med tanke på att det är redan på måndag jag ska ut och roa pensionärer (tror jag att de är, eftersom det är så tidigt på dagen)...

FÖRE EFTER

NÄE tvärtom ska det förstås vara.... vilket den uppmärksamme läsaren säkert förstår själv.

En vanlig vardag. Utan excesser av något slag. Utan akuta bekymmer. Utan någon tid att passa. Det är bland det bästa jag vet. Därför höll jag på att resa mig och protestera i söndags kväll när jag var i kyrkan och prästen sa nåt om att vardagen kan kännas grå... Jag bet ihop om mitt svar, men gick hem och skrev det. Nu har jag upptäckt att det inte är helt metriskt riktigt, men det bryr jag mig inte om, det ändrar jag sen nån gång... (Frasen "lyckan i din hand" läste jag i ett annat sammanhang hos Carpe Diem)

Säg inte
att vardagen är grå
se i stället hur den glittrar
av möjligheter
av vila
skratt
och gråt

Säg inte
att vardagen är grå
se i stället hur den skimrar
av mötesplatser
av vänskap
glädje
och sorg

Säg inte
att vardagen är grå
se hur lyckan finns i din hand
om du öppnar
ditt hjärta
och tar
emot

Marianne Bokblad

25 kommentarer:

Lena sa...

Du! Det var ju pricken över i ! Den ska jag genast kopiera och sätta upp vid mitt skrivbord på jobbet. Det finns många som skulle behöva läsa detta där. Tack!

aurorabuddha sa...

Ah! Aurorabuddha likes that! :o)

Tack sa mycket!

Bloggblad sa...

Panter: Roligt att du gillar den! Du får gärna kopiera om du bara kommer ihåg namnet under, så den inte kommer ut som "okänd" och blir snodd...

aurora: Vassego' - höstprakten är helt gratis! "Gratia" betyder väl "nåd" om jag inte missminner mig.

Lena sa...

Så klart jag kommer ihåg namnet :)

Lilla B sa...

Här glöder också träden och det är underbara "grå" vardagar.

Annela sa...

Vilken vacker och tänkvärd text! Du har sannerligen fått en gåva. Den ska jag också kopiera och sätta upp så att jag inte glömmer bort "lyckan i min hand".

mossfolk sa...

Huvudet på spiken. Det är just den där vardagslyckan som det är så lätt att stänga dörren för.
Fina höstbilder med förstås. Jag som älskar hösten, och speciellt i år när den är så otroligt färggrann, vill ut och titta mer så fort jag har kommit in.

Anonym sa...

Vet inte riktigt varför man säger "grå vardag"... för oavsett glödande träd och buskar, så är ju vardagen aldrig grå. Vädret kan vara grått... men det brukar ju gå över.

Elisabet. sa...

Såna vackra färger har vi INTE här i Ystad ., inte där jag bor, i alla fall.

Men det är sommarvarmt och skönt och man skulle nog kunna ta sig ett dopp, om man ville.

Trevlig helg! förresten.

Elisabeth sa...

Tack för de vackra orden.. de tänkvärda raderna som påminner oss om hur fantastiskt mycket vi faktiskt har att lära oss att vara tacksamma över - bara vi väljer att se! Jag instämmer helt med "Panter"... och det finns nog många som finner stor tröst i dina rader! Jag t ex...
Om inte annat så förstår man det när man har behövt byta diskbänk lite för många gånger...!

Varm kram..

Anonym sa...

Jag måste vara immun mot stökiga diskbänkar, för jag fick titta MÅNGA gånger innan jag fattade det där med före och efter. Allt jag såg var det mysiga ljuset.

Annika sa...

Vilken fin dikt...Och så sann sen!
Sådär ska man tänka lite oftare.

Kul med före och efer bilden.

Jättefina höstfärger. Här hos mig är det sommar ännu.

Tankevågor sa...

Visst är hösten vacker nu! Dina ord också..... Skriver ut dem och tar med mig dem i min anteckningsbok. Om det är ok så tänker jag läsa upp dem för mina kollegor på måndag på vårt morgonmöte?
Självklart anger jag ursprunget.
Ha en skön helg!
Kram

Bloggblad sa...

Alla: Tack tack tack för era snälla ord - värmer!

Londongirl: Självklart! jag blir så stolt så...

Nu kommer jag från frissan - vilken lång fredag det blev... men fin är jag. Kanske måste jag fixa ett foto innan jag rufsar till det...

Hannele på Hisingen sa...

En liten fest en vanlig måndag gillar jag ;)
Såg din bok på Bokmässan
och någon annans muddbok.

Anonym sa...

Förmedlar en annan väns fråga till dig om en bortglömd melodi..

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.4700672

Eleonora sa...

Har läst tillbaka vad jag missat under min bortavaro. Trevliga saker händer dig ser jag och härliga böcker sysselsättr din fantasi. Underbara bilder som visar hösten delar du också med dig av. Tack, tack. Nu önskar jag dig en härlig lördag/söndag och må så gott. Kul att din bloggpaus inte blev längre! Må så gott och stor kram

Bloggblad sa...

Hannele: Kul! Och att du tydligen tänker på mig när du ser en muddbok... :)

Monica: Jag har kollat - och känner igen texten men kan inte melodin i minnet. Vet att jag sett den någonstans.

Eleonora: Kram på dig också - jag är inte fullt så flitig med läsning och kommenterande, men jag plockar slumpmässigt ut några av favoriterna och läser ett par varje dag.
Ha det så skönt du också!

Anonym sa...

Jag VILL ha vanlig grå vardagslunk...inget balanserande på ytterligheternas gränser. Bara vanlig lugn och grön-blå-grå-orange-röd vardag...najs

Bloggblad sa...

M-katten: Jag älskar också vardagen - men jag tycker det känns nedvärderande att kalla den grå... Den vanliga lunken är det bästa jag vet.
Kanske uppskattar man den mer när man varit med om en del...

Anonym sa...

Vackra bilder (även diskbänken!) och känslofyllda ord. Många behöver sätta färg på vardagen, på sitt eget sätt. Är det inombords det grå tar över månntro?

Anonym sa...

Vackra bilder (även diskbänken!) och känslofyllda ord. Många behöver sätta färg på vardagen, på sitt eget sätt. Är det inombords det grå tar över månntro?

Bloggblad sa...

CA: Faktiskt, ljuset gör att det ser mycket mysigare ut än det är...

Jag tror att många säger "grå vardag" av slentrian... lika oengagerat som: "Hur är det?" "Jo, tack, det är bra! Hur är det självt?" "Jorå, det knallar och går."
Vem sjutton skulle orka höra en massa sanningar och utläggningar?

Musikanta sa...

Underbara höstbilder på löv och barnbarn. Och vilken fin liten dikt...

Jag håller med; vardagen just nu är allt annat än grå. Jag älskar den här tiden med alla färger. Har tagit lite höstbilder själv som jag ska lägga ut när jag får tid...

Anonym sa...

Himla bra text! Jag är mycket för detta att fånga dagen och glädjas åt vardag! Det som har hänt är ingen idé att gräma sig över och det som ska komma vet jag inget om.