Statcounter

fredag, oktober 03, 2008

Bekymmer...

Nu har jag bekymmer... i morgon ska jag åka tidigt till Sthlm med kören. Först några timmar på egen fot (garnaffären i G:a stan... :) och sen musikal (Footloose) och sen middag... Hur sjutton klär man sig "allt-i-ett"???

Bortsett från så svåra bekymmer sitter jag vid teven och ilsknar till... Inte en kvinna har jag skymtat i "Fredag hela veckan" - än. Och dessutom säger Felix som värsta skällsord till Johan G: "du spelar som en kärring..." Grrrrr....

Javisst ja... kvinnor är ju inte roliga... eller får de inte en chans? Eller måste de vara dubbelt så duktiga som killarna? Är ju inte så svårt egentligen, det svåra är för roliga tjejer att alls få komma fram i teve...

Uppdatering: Okej, det är två tjejer i början och slutet som gör parodi på tonårstjejer... Och två tjejer mot 4 killar... det är 50/50 och nästan mer, har jag läst i en psykologibok. Dvs. både män och kvinnor uppfattar det så. Är det 50/50 på riktigt, då skattar man det som fler kvinnor än män. (Vad boken heter orkar jag inte gå och titta efter, men det är en amerikansk undersökning.)

15 kommentarer:

JULIEK sa...

Ååååå så mysigt at hitta så många innlegg från dig igjen: )

Bloggblad sa...

Julie: Välkommen tillbaka - min paus var bara några veckor. Din var nog längre...

Emelie sa...

Det är ungefär som när man försöker leta vad som är den inofficiella litterära kanon. Selma Lagerlöf och sen inte en kvinna så långt ögat når.
Dessutom skrivs kvinnor ständigt ner. Vi fick göra en egen kanon och utan att "kvotera" fick vi in nära 50 % kvinnor jag tror det blev 60/40 till slut. Fast där finns ju en naturlig förklaring i att kvinnor inte hade samma möjligheter att publicera i äldre tider. :)
Men visst är det sjukt irriterande när man nedvärderar kvinnor och varför kan vi inte få vara vi? Varför ska vi beskrivas och infogas i kvinnliga fack? Varför ska männen vara norm och varför heter det inte "manlig författare" t.ex. men kvinnlig

Ja nu fick du mig att gå igång ordentligt. :)

Bloggblad sa...

Emelie: Jag går igång så ofta på det temat, att det inte går att räkna explosionerna längre... Värst är när unga kvinnor inte inser hur det är, utan bara lever på att de blir sedda och flörtade med... Heder åt dig som genomskådar det mansdominerade trots att du är ung.

Hemma hos mig hörs ofta från de två männen: Men titta! Där är en kvinna!!! eftersom jag alltid påpekar bristen på kvinnor.

MEN- jag tycker det har skett en förändring senaste tiden... jag har sett både fler kvinnor och fler rynkor i viktiga inslag. Dock ej som programledare. Än.

Emelie sa...

Det skrämmande tycker jag är att det fortfarande lever kvar mycket patriarkala mönster i familjer med små barn. Det är en högst subjektiv åsikt, men för mig är det ganska tydligt att det handlar om "klasskillnad". Nu är det ju faktiskt min fördom att det i "arbetarfamiljer" finns kvar mer av patriarkat. Jag och min kusin pratade om det häromveckan då vi är första generationen i vår släkt som läser på universitetet. Så det är väl min barndomsupplevelse gissar jag. Det är nog där mycket bottnar för mig, orättvisan jag tyckte mig uppleva under min uppväxt.

Dessutom finns det många osmakliga skämt om kvinnor, som är nedvärderande. ÄVen om det är skämt så finns det alltid en gnytta sanning. Ibland blir jag arg, ibland orkar jag bara inte.

*fniss* det här blir ju som en hel uppsats.

Anita sa...

Svaret är "ledigt men elegant" vilket innebär jeans och tröja :-) På kvällen till middag lägger du kanske till ett halsband som du har med dej i fickan. Nej, jag förstår att du har mer stil än så. Det är mej själv jag beskriver. Jag kör med samma uniform överallt. Jeansen kanske byts ut mot vanliga byxor nångång, men då får det allt vara väldigt högtidligt och tjusigt..bröllop nästan :-)
Såg föresten footloose på film för många år sen.. är det samma fast gjord som musikal nu?

Vonkis sa...

Har läst tidigare att Killarna som var med i Hey Baberiba (David och han den där andra) ville ha med Christin Meltzer i flera av sina produktioner men att TV4 inte ville, för hon var tjej och tjejer är ju, som du redan sagt, inte roliga. Sedan kom hon med i Hey Baberiba och ägde programmet. Så kan det gå.

mossfolk sa...

Kul med stockholmsresa igen. Jag såg ju Footloose i våras, ska bli kul att höra vad du tyckte...

Könsfördelningen retar jag mig inte det minsta på. Visste faktiskt inte ens att det var svårare för roliga tjejer att få komma fram i tv...

Anonym sa...

Att se saker ur ett feministiskt perspektiv tolkas på olika sätt. Exempelvis ser man det strikt manligt - kvinnligt, eller man kan se det ur ett allmänmänskligt jämställdhetsperspektiv - och inte lägga fokus på könet.
Tycker det tillhör en viss generation att mer fokusera på könsfördelning. En annan generation ser mer den mänskliga aspekten.
De yngre använder exv "kärring" om en viss karaktärstyp - inte med adress till kvinnor överhuvudtaget. Och notera att även unga tjejer använder uttrycket!

Apropå författare så menade Strindberg - som enligt mej inte var kvinnohatare - att kvinnor (i hans generation förståss men även nu kanske) har allt för dålig förmåga att framhäva värdet av sitt arbete och menade att hemmavarande kvinnor som tar hand om barn, uppfostrar dom till våra framtida stöttepelare, har det absolut viktigaste och finaste arbete som någon kan ha. Ansvarsfullt och kvinnorna borde känna sig mer stolta över de senare vuxna och hela samhället som faktiskt de själva lagt grund för - genom daglig omsorg och god uppfostran av barnens hela uppväxt.
Istället ser de ner på sitt arbete och sig själva och inte minst varandra - om de är hemma med sina barn.
Ja varför har vi männen som förebilder och mall för nåt slags Värde?

Hoppas du får det härligt i Stockholm och hittar många fina garner!!

Musikanta sa...

Ta på dig något som du trivs i och är snyggt - gärna någon stark färg som du passar så bra i.

Jag var på operett i Stockholm i våras med min kör och de flesta som var där såg ut som om dom kom direkt från svampskogen.

Utom en gammal primadonna som hade någon genomskinlig röd känning med mycket böljande tyg och mycket lullull... Hon stack verkligen av från de övriga.

Uttrycket "spela som en kärring" skulle jag ha anmält till diskrimineringsombudskvinnan.

Tyvärr har TV ändrat kanaler så vi kan inte se något program eftersom vi inte kan ställa in de nya. MM vägrar att ta hit någon "kille" så att vi får vänta tills Mirrmaken kommer hit... Därför kan jag inte vara med och diskutera varken "Idol" eller andra.

Du har väl redan åkt när du får den här kommentaren men du kan ju tänka på mina "goda råd" nästa gång du åker iväg någonstans...

Eleonora sa...

Jamen visst blir man trött på all snedfördelning! ELLER är det så att det inte finns tillräckligt modiga tjejer som vill hänga ut sig i TV. Titta på ett annat program vetja´ Jag ser aldrig på "Fredag...." - är dötrött på Felix + konsortes.

Du ska veta att folk i Sthlm klär sig inget vidare - varken till middagsbesök eller musikal. Man kan se ut hur som helst. Men en dräkt med blus/jumper under är väl helt OK för säsongen. Rådet i senaste laget eftersom du ju redan rest hemifrån nu.

Hoppas du fick en trevlig dag och så kan du ha mysigt och skönt på söndagen. Ha det gott! Kram

Bloggblad sa...

Alla: Hej på er allihop! Nu är jag hemma och på väg till sängen....

Angående klädsel så var jag mer bekymrad över bekvämlighet och hur svettig jag skulle bli utan att kunna byta... och känna mig fräsch för att gå på teater och restaurang efter lång shoppingtur... Men det gick bra. Inte regnade det heller, tvärtom var det lite för varmt för vinterjacka...

Apropå fördelningen män/kvinnor ... så orkar jag inte tänka färdigt...

Musikanta: Det blev inte så färgstarkt, men jag köpte garn till en riktigt sprakande sjal...

Och du! Sylten var jättegod.

Bloggblad sa...

Mossfolk: Det kommer nog lite rapport i morgon...

Tankevågor sa...

Hann du med mitt shoppingtips i Gamla Stan, Rabalder??

Bloggblad sa...

Londongirl: Nej, jag hittade flera större leggings och andra strumpor på Åhléns och Lindex, så behovet var inte längre skriande. Men jag hittade garnet jag ville ha...

Bild kommer när jag gjort min långpromenad.