torsdag, december 11, 2008

Stjärnor i Östergötland

Nu kommer jag från årets andra luciaspelning - det tredje och sista tåget för i år avgår 8.45 i morgon.

Men - det är ingen hit med stjärnsånger i Östergötland.Här säger man nämligen inte stjärna med sje-ljud som i resten av landet. Här öppnar man käften på vid gavel och harklar sig som om man fått ett fiskben i halsen: CCCHHHÄÄÄÄÄrna.

Pröva gärna - man stänger inte till munnen förrän ordet är slut, bara slår till lite med tungan vid "n". Detta ord är ett fonologiskt fenomen. Speciellt i Staffans stalledrängar, när alla klämmer i CCCCHHHHÄÄÄÄÄÄrnorna på himmelen de bläääääääänka.

Tur att jag bara behöver genomlida dett astronomiska oväsen en gång till i år - och tur att alla andra (som ser det hela framifrån) tycker att det är så uuuuuuunderbart. Den här gruppen sjunger rent och klart, det är också tur. Att killen som övat med dem inte kan läsa noter och har hittat på några egna små slingor som inte stämmer överens med vad jag spelar, det låtsas jag att jag inte hör.

10 kommentarer:

anna of sweden sa...

Haha. Skulle just fråga om du fick den uppskattning du förtjänar. Hur gamla är de lussande tärnorna och gossarna?

Bloggblad sa...

Anna: Jodå, de här två lärarna är jätteglada och tacksamma över att jag ställer upp. Till spelningen ikväll blev jag mutad... för den ingår inte i jobbet.

Anonym sa...

Haha! De flesta i Sverige säger nog chärna numera (utom Jan Guillou) - utom just när de sjunger julsånger. Förlåt - jag menar CHUNGER julsånger.. ;)

Bloggblad sa...

ab: Chärna tycker jag kan gå an - jag har försökt träna in dem på det, lite mittemellanvariant, men det är omöjligt. Huvudsaken är att de chunger av hjärtats lust....

mossfolk sa...

Haha, och här sitter jag och prövar. Men sjunger de verkligen så också?!

Anonym sa...

Haha ett lusståg på bredaste östgötska, se där en bild som kan jaga julstämningen ur kroppen på den mest inbitne tindrare. Roligt inlägg!

Musikanta sa...

Glömmer aldrig när jag var på Luciakonsert med de berömda musikklasserna i Norrköping (på den tiden då det var hård konkurrens att få komma in i de två paralleller som endast existerade då) och alla små söta tärnor och stjärngossar klämde i med "Det strålar en ccchhhhäna.." precis som en gammal snusgubbe som hade berett sig på att lägga en loska...

Jag brukar anföra det som exempel på god östgötska. Sen att inte barn numera kan skilja (åtminstone när de stavar) på "kärna" och "stjärna" är liksom en annan historia.

Idag var jag inbjuden på Luciafirande i skolan - de bjuder in
"de gamla" i området till kyrkan och till kaffe och pepparkaka efteråt. Gissa om jag var där!

Anonym sa...

Hoppas alla lärare kan uttala sje-ljudet så att ungarna åtminstone någon gång får höra hur det ska låta!

Bloggblad sa...

Mossfolk: Ja, just så illa låter det!

Anders: tack för de rara orden.
Jag har inte hört nån som reagerar, alla kollegor och åhörare har väl vant sig...

Musikanta: Jag gissar att du gjorde som jag skulle gjort. Känner ju dig och din längtan efter tindrande barnaögon.

ab: Näe, de flesta säger nog bara ett mellanting, inte så brett som ungarna sjunger, men just första stavelsen av det ordet är betonad i de flesta stjärnsånger.

Vonkis sa...

då ska vi inte prata om engelska på östgötska...