Statcounter

onsdag, september 30, 2009

Läser på

Nu har jag tagit fram mina illustrationsgrejer till morgondagens lunchträff och sagt till om en OH-apparat till bilder och sångtexter. Jag har nästan läst på färdigt, ska dra igenom det en gång till så att jag inte behöver titta i manus för ofta i morgon. Om jag håller mig till det jag planerat, tar det nästan 40 minuter, men skulle jag sväva iväg och berätta något på fri hand kan det bli för långt. Då börjar tanterna röra på sig och titta efter färdtjänst... "Sånger och minnen från Frälsningsarmén på 50-talet." Det blir 9 år 40 minuter inklusive några sånger. Gissa vem som följer med och kompar på piano? Jo, förstås denna dam som aldrig tar kompledigt.

Tänk att jag har en konstig förmåga att fylla mina lediga dagar med allt möjligt... för även om själva evenemanget med lunch och allt bara tar drygt 2 timmar, så blir det inte mycket kvar av dagen. Ställtid, har jag lärt mig att det heter, det där som är före och efter.

Förresten - hur många vet vad en sån gammal frälsishatt kallas? Som kuriosa kan jag berätta att det under FA:s tidiga år, i slutet av 1800-talet, gick så hett till med ägg- och annatkastning att damerna var tvungna att skydda ansiktet. Ledarna på kåren i Norrköping (vid den tiden) satt periodvis i fängelse för att de inte följde lagen om att det var förbjudet med allmänna möten efter kl 21. Att gubbar söp på krogen intill halva nätterna, det gjorde inget...

Men - det är inte det jag ska berätta om i morgon... jag var inte med på 1800-talet även om jag känner mig rätt mossig ibland.

22 kommentarer:

Bloggullet sa...

Kul att höra kuriosa om Frälsis.
Klart det går bra, du är ju proffs. Så färdtjänsten för nog vänta på damerna.;o)
Kram

Elisabet. sa...

Synd att man inte bor närmare .., det vore hur kul som helst att höra madame berätta om detta.

Klimakteriehäxan sa...

Bahytt, föreslås härmed.
Ett fantastiskt konstigt ord om man tittar närmare på det!!!

Bloggblad sa...

Bloggullet: Tack, jag är faktiskt inte nervös, har prövat både manus och sånger på en annan grupp. Jag tycker att det ska bli kul - även om jag förstås laddar och vill vara i form.

Elisabet: Du hade säkert känt igen en del, i alla fall några sånger.

K-häxan: Näe, det var fel ord, fast jag tror att bahytt påminner om den här modellen. Jag har inte alls kollat - ordet kanske är snott från engelskan. Måste forska på google.

Bloggblad sa...

K-häxan: Frälsishattens namn beskriver just en bahytt - men sen sägs det: används främst inom FA.

desiree sa...

Bonnett!

Cicki sa...

Synd att Desiree hann före så jag inte fick glänsa....:-) Bonett heter den. Osäker om stavelsen.

em sa...

bonnett´ subst. ~en ~er
ORDLED: bonn-ett-en
• typ av styv damhatt med hakband bl.a. buren i frälsningsarmén
HIST.: sedan 1823; av fra. bonnet, bonnette med samma bet., förk. av chapel de bonet, 'hatt gjord av "bonet" (ett slags tyg)'bahytt´ subst. ~en ~er
ORDLED: bahytt-en
• typ av kvinnlig huvudbonad med fästband under hakan i mode under 1800-talet
HIST.: sedan 1793; efter fra. bahut 'skrin; kista med (välvt) lock'; av medeltidslat. baggutum 'försedd med packning'

så säger hojen
jag har nog hört båda orden användas om frälsis huvudbonad.
Margaretha

Bloggblad sa...

Desiree - Cicki - em:
Bra jobbat. Och en hel lektion fick - att "bonet" var ett slags tyg visste jag inte. Materialet i den här känns mer som nåt tättflätat, lite åt halmhattstuk, känns inte alls som tyg. Skör har den blivit, den är säkert mer än 50 år. Men den sitter som en smäck!

Em: jag har faktiskt aldrig hört/läst den kallas bahytt av frälsisfolk - kanske är det utomstående som kallar den det.

Nina sa...

Japp, ställtid glömmer man oftast bort att räkna med. I alla fall jag.

Bloggblad sa...

Nina: Jag glömmer dessutom bort att jag ofta har annat omkring mig OCKSÅ när jag tackar ja till saker långt fram i tiden.

Eleonora sa...

Tänk om jag hade fått höra dig berätta och sjunga om det här mycket engagerande ämnet! Och med komp av Musikanta! Vilken lycka det skulle vara, men men -... som vanligt .... avstånden.

Lycka till med ditt intressanta föredrag och jag är övertygad om att alla tanterna kommer att glädjas åt och med dina berättelser.

Kram till dig!

Miss Gillette sa...

bloggblad: Det vore kul att få se dig i den föreställningen! Men i brist på det tackar jag dig och de andra i kommentatorsbåset för de nya modistiska kunskaperna. Jag har banne mig alltid undrat hur en bahytt ser ut, men nu ska jag väl äntligen kunna sova gott om nätterna!

Bloggblad sa...

Eleonora: Du skulle säkert ha trivts... visst är det synd med avstånd i verkliga livet, när det är så enkelt att träffas så här. Men de flesta p-förening o.dyl. har inte råd med reskostnader, så jag får hålla mig här i trakten.

Miss G: Visst lär man sig mycket här. Jag såg ju många cowboyfilmer i min ungdom, så jag visste vad bahytt var. Men ännu vet jag inte vilket konstigt material det kan vara i bonnetten. Den spricker lätt... som halmhattar, fast det är helt säkert inte halm.

tant lila sa...

Synd att man inte kan lyssna på detta, det hade varit intressant.

Annika sa...

Synd att man inte får höra er coola damer sjunga, prata och spela. DET hade varit för kul.
Rev ni av "Pärleporten"?
ÅÅÅ, jag hade velat vara med!!

Selma sa...

Det är så härliga de gamla frälsissångerna. Det hade jag velat höra.

Bloggblad sa...

Tant Lila: Tänk dig godbitarna ur det du fick läsa - varvat med FA-sånger!

Annika: De som var där blev nöjda...

Selma: Ny bekantskap? Välkommen hit. Jag har inte sett din blogg tidigare, vad jag minns.
De gamla sångerna håller än - det var många som sjöng med.

Ökenråttan sa...

Vet ni vad "smäck" är då? Slang för mössa tror ni. Ånej "smäck och gravor" ingick i hovsorgdräkten för kungliga damer och deras entourage. Smäcken var den lilla hätta som sorgslöjan fästes vid. Jojo, det visste ni väl inte, hoppas jag.

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Visste inte. Gravor - är det floret?

Klimakteriehäxan sa...

Alltid lär man sig nåt! "Bonett" var en ny bekantskap! Vad bahytten beträffar så har jag frälsisbekanta som def. kallar sina huvudbonader för det - och ja, de har band under hakan!

Bloggblad sa...

K-häxan: Jag har ju varit borta från FA i nästan 50 år, så det har hänt en del. Fast numera har de flesta en helt annan typ av hatt, har jag sett. Och vita blusar.