Statcounter

torsdag, september 17, 2009

Närbilder

Nu ska det bli lite annat att titta på än självporträtt...
När man är en slarvig trädgårdsmästare, måste man satsa på närbilder. Översiktsbilder över min trädgård... nej, såna törs jag inte bjuda på. Så länge vädret tillåter att vi sitter under äppelträden, så länge är den åtminstone skapligt skött, men sen... Några snälla goa plantor har ändå bestämt sig för att dela med sig av skönhetströst inför stundande höst, de verkar strunta i att de får sköta sig själva. Och det tackar jag för! Penséerna la av för länge sen, men plötsligt har de återvänt från de halvdödas skara...

Några enstaka rosor lyser fortfarande.

Björnbärsbusken var tidigare en sort utan taggar, men efter att den fick en hel hink målarfärg från hög höjd över sig och totalknäcktes, återvände den till livet iförd taggar... som försvar för nästa människoattack? Bären är lika goda som vanligt, men ack så svåråtkomliga, ALLT, ända ut till bladspetsarna, är beklätt med små vassa taggar.

Det känns rätt lyxigt att gå ut på morgonen och plocka sig några bär till filen... Fast, idag, ledig torsdag, känns det lyxigt att kunna gå promenad mitt på dagen, att få ligga och lösa korsord på blanka eftermiddagen... och att diska och städa... nej, det där sista tar jag nog tillbaka.

26 kommentarer:

em sa...

Låter som vi är med i samma trädgårdsklubb.
Här slutade jag plocka frukostbär i förra veckan, när vinbären hade blivit till mos redan på busken. Och björnbär går inte här - fast det är lika taggigt att plocka mahoniabär, så den upplevelsen kan jag ändå få.
Margaretha

Annika sa...

Härligt med lite bär i trädgården!
OCh vad skönt att du har ledig dag.
HAHA, nej, jag skulle nog inte heller prioritera städ och disk...
en bok låter mkt skönare!!
Synd bara att man måste :-(

Bloggblad sa...

em: Hehe... nånstans här bakom garaget, bakom komposten, ska det finnas ett par vinbärsbuskar... fast så långt som dit har jag inte kommit i år...

Annika: Min lediga dag är guld värd. Disken gick snabbt, det var inte så mycket.

Miss Gillette sa...

Solrosen din, den är verkligen ett typexempel på en s-o-l-r-o-s. Jättetjusig. Och björnbären var ju ena riktiga överlevare!

Jag har i stort sett bara röda vinbär kvar. De är ju så mogna nu att de faktiskt nästan är söta -- kan man då tro att det ska gå att koka sylt på dem (vilket man ju annars inte gör)? Eller finns andra förslag på vad man kan göra med dem? Saft är inte intressant i detta hushåll (förutom att jag ska koka aroniasaft av bären som ligger i frysen och väntar på att jag ska få tid).

em sa...

Miss Gillette, det här receptet har jag fått av min danska väninna. Jag använder det också till svarta och vita vinbär. Eftersom det är så lite socker förvarar jag sylten i frysen.
Margaretha

Rysteribs
500 g ribs
125 g sukker
Røres og røres.

Tankevågor sa...

Björnbär är så gott. Minns min barndomsö...där växte det björnbär nästan nere vid stranden. Vad vi plockade och försökte undkomma de där taggarna.

Bloggblad sa...

Miss G: Det fanns en tid när jag gjorde Hirams svarta vinbärsmarmeland... då, när jag var en duktig husmor.

Men som du ser har du fått ett recept!

em: Jag tackar miss G:s vägnar, ska se till att hon läser det.

Londongirl: Jag har bara ätit vilda björnbär en enda gång, i Wales. Men jag tror att de här är lite sötare än vad de var för olyckan.

tant lila sa...

Vackra bilder! Visst är hösten fin!

Bloggblad sa...

tant lila: Jag gillar inte tanken på att det blir höst och att sommaren och ljuset försvinner, men när den väl kommer tycker jag enormt mycket om alla färger och dofter och att mysa med levande ljus.

Marianne sa...

Hahaha, vad roligt, en björnbärsbuske som försvarar sig! Det gör den rätt i efter den persen!

Elisabet. sa...

Björnbär är faktiskt bland det godaste jag vet i frukt-, och bärväg.
Pv garnerade sin gräddtårta med härliga björnbär ..,lite lagom syrligt till det andra söta.
Jättegott!

Bloggblad sa...

Marianne: Jodu, den såg ganska förnedrad ut, helt gulmålad och knäckt. Och maken lärde sig att inte ta med en halvfull burk upp på stegen efter det!

Elisabet: Njae, det finns godare tycker jag. Blåbär!!! Men är de bara rejält mogna så går de lätt ner.

Elisabeth sa...

Men jag tyckte det där självporträttet var rätt fint att titta på... än om jag tyckte att det var lite mindra av dig bara. Håller du på att försvinna...?

Varm kram..

Miss Gillette sa...

em: Tack för receptet. Är det alltså en rårörd sylt?

Eleonora sa...

Vackra blommor du har i din trädgård, som säkerligen är lika välansad som din nya frisyr! Hoppas dagen igår blev vilsamt mysig för dig och att helgen kan fortsätta i samma spår. Ha det gott i alla fall önskar jag!

Bloggblad sa...

Elisabeth: Tack - men om det vore så väl att några kilon försvann... de sitter som klistrade på mig. Förra året gick jag ner 2 kg. Men det märks inte så mycket på 20 kilos övervikt!

Eleonora: Jodå, en och en är blommorna vackra, men om du tror att jag ljuger om min vildvuxna trädgård, tror du fel. Ogräset har helt tagit över. Snart kommer maken som vanligt att ta hela rabatteländet med gräsklipparen...

Gårdagen blev kanonbra! Och nu är jag hemma från jobb+matinköp, ska sova en liten stund ... :)

ullrika sa...

åhej sicket lyx! bearberrys är min älsklings!!

smart det där med valda delar av trädgård. inte för att jag tror det skulle vara nån fara hos dig.. men hos mig så... :D

em sa...

Miss Gillette,
Ja, den är rårörd - har du en assistent så går det på 10 minuter att röra en dubbel sats. Enkelt och gott!
Margaretha

mossfolk sa...

Men Å att ha björnbär i trädgården!!!
Såg på promenaden genom villakvarteren och likaså i föräldrarnas trädgård att en del blommor ännu lyser upp. Vackert tillsammans med alla höstfärger som börjar komma.

Bloggblad sa...

Ullisen: Du är den andra som tror att jag bara skojar... men gissa hur rabatter ser ut när man inte rensar på en hel sommar! (Vi sköter alltså bara den sidan där vi sitter + framsidan skapligt, som grannarna ser)

mossfolk: Och jag minns våra två första år som gifta i Örebro, när vi Bodde i en två i Brickis, och gick promenader utmed ån och tittade längtansfullt på hur folk fixade i sina trädgårdar... saker och ting ändrar sig!

ullrika sa...

oj! hihi, en hel sommar? en?! jodå jag minns nog, å skulle kunna visa hur det ser ut efter tre ;p

Vonkis sa...

Vilka väluppfostrade blommor du har som sköter sig själv så bra.

Musikanta sa...

Jättefina bilder på blommorna! Men det verkar nästan som om du längtar efter att bli pensionär...
Nu har du ju i alla fall två hela dagar att vila upp dig på!
Glad helg!

Bloggblad sa...

Ullisen: Jahaja... och inte fick jag vara värst... :)

Vonkis: Tydligen bra kvalitet!

Musikanta: Ibland så... fast helst skulle jag vilja kunna livnära mig på min hobby!
Jag vilar för fullt! Har stavat och ska ligga på soffan och titta på molnen nu.

ullrika sa...

jodå. ge det några år bara!

Anonym sa...

Skönhetströst inför stundande höst, så poetiskt uttryckt. Och vackra bilder på underbara blommor därtill!
Hög njutningsfaktor på din blogg idag.

Kulsprutan