Statcounter

lördag, december 26, 2009

Snedsteg

Del I
I dag har jag gjort ett antal snedsteg... fast de beror enbart på snön, jag lovar! Halva promenadvägen klarade jag bara, halt och slirigt och moddigt med många djupa nedtrampningar. Men jag riktigt kände hur köttbullar och skinka och sill och chokladpraliner brändes bort... och det tog lika lång tid som att gå hela. På hemvägen piskade små vassa snötaggar i ansiktet så att jag fortfarande är rödblommig av massagen.

Himla glad att inte behöva åka på E22 idag... det var glashalt när jag försiktigt trippade över den med dubbade stövlar.

Del II
Nu undrar jag om det finns några ostkännare som kan hjälpa mig. Jag fick ärva den julklapp dottern fick från sitt jobb: en stor låda med ost och kex och oliver. Vilken tur för maken och mig som älskar ost, att dottern inte alls uppskattar annat än herrgårdsost...

MEN - till vilken ost ska körsbärsmarmeladen användas för att komma till sin rätt? Cheddar, Stilton, Präst, blåmögel, vitmögel eller färskost? Oliverna och kexen passar till allt, men körsbärsmarmelad till ost är nytt för våra gommar. Den fruktansvärt stinkande osten med orangeaktigt "skal" bor i tvättstugan och är snart uppäten, den smakar helt gudomligt på de chipsiga hembakta tunnbrödskexen... Kan inte tänka mig att körsbär skulle kunna förgylla den smaken.

Chokladtryffeln passade till kaffet... så pass att jag nog måste sova middag en stund nu... Åh, vad jag älskar att inte ha nåt att göra! Möjligen ett korsord...

31 kommentarer:

Monet sa...

Lite amatörmässigt men ändå franskinspirerat ostsvar. Här äter man fikon- eller körsbär eller annat "sött" till chèvre, alltså getost. Det verkar inte som om det ingick i julklappen. Själv klarar jag bara milda getostsorter och gärna då med marmelad av någon sort till.

Jag skulle inte ta körsbärsmarmeladen till några av mögelostarna utan snarare pröva till cheddar och färskost i så fall!

wv: nestinge, låter ju som en slags ost?

Bloggblad sa...

Monet: Tack. Kanske den där orangea starkluktande är av get? Namnet på papperet säger mig ingenting.

Jag kan tänka mig att kleta k-marmelad på vilken ost som helst, jag gillar körsbär, men jag vill ju inte missa om det är nån särskild smakupplevelse som jag missar...

Ordverifieringarna kan bli rätt galna... och jobbiga att tyda...

Cicki sa...

Jag har aldrig hört talas om marmelad till ost, jo hushållsost och apelsinmarmelad men det är inte riktigt samma sak....:-)

Visserligen är jag ostutbildad sedan många år, men marmelad ingick inte i den utbildningen....:-)

Jag skulle kunna tänka mig att ha körsbärsmarmeladen till cheddarosten. Eller varför inte till stilton. Sött och salt i en blandning. Den oranga som bor i tvättstugan är förmodligen en kittost. Det kan nog tänka sig också passa till marmeladen. Ni får väl prova er fram.

Bloggblad sa...

Cicki: Jag vill minnas att jag hört om fikonmarmelad ihop med nån mögelost...
Jag kommer att pröva, men det är många ostar och det vore synd om jag gjorde slut på den lilla marmeladburken till "fel" ost och gick miste om en smakupplevelse...

Pladdertanten sa...

Ja, fikon- och lagerbladsmarmelad till diverse ostsorter är gott. En sån burk ser jag alltid till att ha hemma. Finns hos Norins ost här i stora staden. Jag tror att du kan prova dig fram och känna efter. Jag har själv taskigt minne på vad olika ostar heter. Men testa eller fråga nästa gång på Norins om du har vägarna förbi när du är här i stora staden.

God fortsättning tillbaks! Ja, juldagarna är ju över ser jag med snart en halvtimme.

Monica Hansen sa...

Cheddar och brien funkar till sylt:)

Anonym sa...

Stör inte Stilton med sylten/marmeladen vad du än gör! Däremot är Stilton med portvin (ihoprört) gott. Och gärna med mer drickbart portvin därtill...mmmmm

Tlll ovanstående bloggarkommentarare (Cicki) vill jag rekommendera att prova en rostad VIT (helst) brödskiva med smör, ett lager jordgubbssylt täckt med Extra Cured Cheddar ost.

Och fikonmarmelad används ofta i Frankrike till både ost och anka.


Kulsprutan

Anonym sa...

Jag glömde att be dig vara försiktig när du är ute och slirar i snöslasket! Vid vår ålder ska man försöka undvika snedsteg :o)

Kulsprutan

Bloggblad sa...

P-tanten: Jag trodde att de bara fanns i Lkpg, jag blev så förtjust i den luktande (stinkande) osten att jag nog måste köpa mer nån gång.

Monica: Ska pröva!

K-sprutan: Då måste jag nog köpa hem lite portvin... det ingick inget :(

Ostarna hade lång liggtid, så jag väntar med de flesta tills julmaten är uppäten. Hinner aldrig bli riktigt hungrig ju...

Jag är jätteförsiktig! Har extra dubbar på skorna även om det är pensionärsvarning ... Det var riktigt svårgånget i dag, men eftersom fotspåren är så djupa gör det inget att det är is i botten.

Cicki sa...

Kulsprutan: Tack för tipset.

Bloggblad sa...

Cicki: man lär sig himla mycket genom bloggandet!

Anonym sa...

Blogblad har så rätt och dessutom får man bekanta och t o m - om man har tur - vänner, Cicki :o)

God fortsättning!

Kulsprutan

Anonym sa...

Blogblad - det fattas en bokstav f´stås!

K-sprutan

Cicki sa...

Kulsprutan: Jag vet. Jag hittade till och med en egen gube på nätet....:-)

Anonym sa...

GRATTIS Cicki! Vilken tur!Sköt om varandra 100%!
Bara såååå härligt att ha någon att krama - och med en ostmacka därtill ;o)

Har du provat WELSH RAREBIT - när det gäller ost?
Kolla!

Vågar jag på mig en bloggkommentarkram.......?

Tack för platsen, BlogGblad!

Mellandagarkulsprutan!

Cicki sa...

Kulsprutan: Vi är rädda om varandra. Vi firar tio år i slutet av januari. WELSH RAREBIT är något alldeles nytt för mig. Får väl försöka hitta den osten. Kanske de har inne på Söderhallarna eller nåt sånt. Visst får du ge en bloggkram. Du kan få en tillbaka också....:-)

Och så får vi väl be fru Bloggblad om överseende med att vi tagit lite plats här. Hälsa gärna på inne hos mig också.

Anonym sa...

´Welsh rarebit´ är ett (enkelt)recept med en valfri riven ost som helst har en stark smak.

Har just varit inne på din blogg - mysigt!

Tack för platsen, Bloggblad! När ska hyran betalas? :o)

Kulsprutan

Hannele på Hisingen sa...

Toppenperesent! Det finns inga regler, man blandar som man känner för.. Nu har vi tagit fram ett antal ostar, som är rumstempererade och krämiga, mums.

P.S.
Fikonmarmelad är väldigt gott till getost,
gärna garnerad med en valnöt.

Bloggblad sa...

Cicki & K-sprutan: Ni får så gärna umgås här - så länge ni håller sams. Jag har sett på andra bloggar nån gång att folk börja skälla på varandra hos någon annan... inte kul.

Hannele: Jag sparar som sagt mina ett tag, hinner inte ens bli sugen på mat förrän en pralin når min gom...

Anonym sa...

Bloggblad - jag skäller inte, det är för menlöst. I kill - om det är det jag vill :o)

Killsprutan ;)

Klimakteriehäxan sa...

I exvis Argentina äter man ofta "queso y dulce" till efterrätt. Dulce är en söt marmelad, kan vara av olika frukter. Osten man då får till är lite mjuk, mild, absolut inte mögel. Men trots att jag köper sån ibland och äter med nåt sött kommer jag inte för min liv och kniv ihpg vad den heter. Fråga i ostdisken!!! (men marmelad och vanlig ost på rostad macka går inte av för hackor det heller)

Eleonora sa...

Hjälp - vilken lycka ! Att få så många underbara ostar - att bara kunna frossa bland. K-marmeladen kan du väl använda till vilken hårdost som helst /chevre/emmenthaler/ färskost. Eller lägg på rost bröd och ha osten till. Smaklig fest!
Mellandagskramar

Bloggblad sa...

K-sprutan: hehe... nån hyra tar jag inte.

K-häxan: Jag svarade på det här i min nya laptop, men det gick tydligen inte in...
Jag ska kolla nästa gång jag kommer in till stan - färskost åt jag med Nutella när jag var ung... och även med jordgubbssylt. (Och gissa vad vågen tyckte om det!)

Eleonora: Jag ska vänta tills vi blir riktigt hungriga - svårt att bli det vid den här tiden... och sen ska det frossas. Jag har fått så många tips nu!

Elisabeth sa...

Ja, jag sällar mig nog till din dotters val av ost...herrgårds!
Lite västerbottensost är inte så tokigt det heller... men mögelostar får vara för min del!

God fortsättning... och det var, som alltid, riktigt härligt att lyssna på en liten trudelutt av sångfågeln! (Man kan helt enkelt inte låta bli att le, och känna värmen när hon sjunger... och gestikulerar världsvant!)

Eleonora sa...

Ha det fortsatt gott och bra! Kram

Bloggblad sa...

Elisabeth: När jag var barn fick vi sällan nåt mer än hushållsost, men så snart jag stack ut näsan i världen blev jag överlycklig att det finns så många ostsorter.

Eleonora: Tack - och detsamma till dig. Nu ska jag dra igång strykjärnet.

Ökenråttan sa...

Till en mesig Brie, till exempel, kan man ha lilla marmeladen. Man kan också - nästan bäst - bara ha den som conversation piece.

Den där med orangea skalet tycker jag mej känna igen. Lille Maken hade den på en herrmiddag med sitt snobbiga vin- och matgäng i vårt hem. Herreminje- vi hade den på balkongen, för det var tidigt i höstas, så det gick vl an. Men nu i december köpte han bl.a. en sån när vi skulle skämma bort våra upptagna kära vänner med en god middag mitt i veckan en decemberdag. Vilken sabla ost. Jag la den i tre plastpåsar och stoppade alltihop i en plastburk. Den burken får vi kasta ... Och osten liksom bara föll ihop. Men lukten var värre än smaken; den var faktiskt rätt god, konstigt nog.

Anonym sa...

Jag säjer bara (till alla "amatörer"):

CABRALES

från norra Spanien.

Och NU börjar - om det blir som jag skulle vilja - den verkliga ostdiskussionen (med Cicki som är ostutbildad, men kanske har missat en del av lektionerna) och alla andra intresserade och vågade.

Fotsvettslukt på danska ostar är bara kapitel ett. Här gäller det att byta klädsel i bilen om man lämnar osten för länge i den! Beroende på lagringstiden av osten såklart.

Anyone prepared?!

Ja, det är ju inget krig - vi kommenterar bara våra egna erfarenheter.(Häxans var väldigt spännande och med erfarenheter från Argentina) - men vilket festligt och doftande ämne ostar är! Och gottsmakande och spännande och oerhört internationellt.

Tack för platsen, Bloggis! Och tack för mycket intressant info, Ökenråttan - hoppas vi hörs igen med positiva ostvibrationer :o)

Nu ska jag käka grönsakssoppa med ostmacka till sen lunch.

Kulsprutan

Och jag ger mig attan på att ingen orkar/har lust att svara. Man kanske skulle starta en ostblogg....

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Sa just det till maken att vi skulle kunna ha bjudit hem nån att bara käka ostar och snacka om vad som passar till vad. Men... det går ju inte så där oplanerat... då måste jag ju dittan och dattan först.

Helt klart måste det ha varit en systerost till vår stinkbomb. Dottern hade fått plocka ur den ur lådan och trots alfolie gick det inte att dölja lukten.

K-sprutan: Lycka till... Du får gärna dra igång den här typen av debatt här.

Anonym sa...

Men åk då dittan och dattan först - och bjud in med villkor :
alla väljer sin egen ost + en flarra vin som passar ihop med osten/4 pers (om ni nu är 4 på ostpartyt).

Ingen får låta bli att prova vare ig ost eller vin /tyvärr no teetotals inkl. - eller prova med något alkoholfritt, fast det kan bli konstigt. Good luck!).


Försök undvika kvesiga, stöddiga gäster - men om jag dömmer rätt från din blogg tror jag att du rel lätt kan undvika dom som inte passar in/ska vara där. Prioritera!
Anmärkning till makEn: kanske du kan låta makAn bestämma den här gången. Det funkar väl oftast bäst
iaf om vi/ni nu ska vara ärliga?

Vore kul om det här tog fart....


Kulsprutan

Bloggblad sa...

K-sprutan: Jag är så gammeldags att jag inte bjuder hem folk utan att ha städat och bakat och fixat en massa först. (När jag var ung var det inte så kinkigt med det, men jag har ändrat mig.) Och därför får det bli en imaginär ostfest...

Cyberparty i bloggrymden? Då får vem som helst komma och dricka hur mycket som helst.

Fast... hela bloggandet känns som ett enda stort party.

Hade tänkt sitta här och jobba en stund, men så kom jag på att jag har ett korsord som nog är trevligare att syssla med.