Statcounter

söndag, januari 31, 2010

När längtan blev för stor...

... då blev det en resa till Linköping för att tanka kramar och sång...
Mormors nya laptop med webkamera var intressant... spela in och spela upp - spela in och spela upp... Den stolta modern var också nyfiken.
Apropå all snö - så var det i förrgår exakt 160 år sedan min mormors mormors man frös ihjäl mellan sina två oxar på väg hem från skogen utanför Kimstad, efter att de överraskats av 1800-talets mest förödande snöstorm. De låg väl dolda under snön hela natten och hittades först dagen efter. Det lär ha varit över hundra i Östergötland som dog i det ovädret. För min del var det tur att han dog, annars hade hon ju inte behövt gifta om sig med den som blev min mormorsmors far.
Nu är jag väldigt nyfiken på hur klådan i luftrören kommer att utvecklas... fram och tillbaka har den kommit flera gånger. Inte kul - hokuspokuste och honungsvatten är inmundigat, bara att hålla tummarna.

21 kommentarer:

Elisabet. sa...

Oj, vad det går fort att barnbarnen växer .., så lång hon tycks ha blivit!

Hur långt har du i mil till kram-tankning?

Eleonora sa...

Grattis till den nya laptopen! Det låter som ett underverk!

Va underbart att du kan ta dig dit din längtan bär dig så smidigt och lätt. Jag blir riktigt avis, nu har jag inte set min lilla Guldlock sedan i julas. Får nog snart sätta mig på bussen till Dalarna igen.

Hoppas du kunde stoppa stick i halsen och känner dig ok. Och du - tack för uppmuntrande ord hos mig. Kram på dig

mossfolk sa...

Jag reflekterade också över hur lång hon såg ut.
Dog oxarna också, vet man det?

Här är vi förkylda båda två och kurerar oss så gott vi kan. Hoppas att hokuspokustéet hjälper :)

margit sa...

Hej Marianne! "Hittat" din blogg och tittat och läst lite! Kul/trevligt! Ser att dina föräldrar var Frälsningsofficerare! Det har även jag varit! kanske jag "känner dem"? Vad heter/hette de? Tänk va kul med bloggen..."hittar olika personer...OCH EN DEL FÅR MAN SOM "RIKTIGA BLOGGVÄNNER"...
JAG HETTE MARGIT AHLSTRAND SOM OFFICER."LÄMNADE" PGA AV SKILSMÄSSA 1973...är nu sjuksköterska..bor i eskilstuna..har min sambo/särbo 1 mil från Köping...
Hoppas få höra av dig igen! Är det OK att jag länkar dig?
Kram!

Bloggblad sa...

Elisabet: Hon har att brås på, hennes mamma var en av de längsta i första klass - hon verkar inte ha fått mina rokoko-ben i alla fall...
De bor bara 4,5 mil och en knapp timmes restid bort.

Eleonora: Tack, men halsen kliar så jag stannade hemma idag. Har så pass få lektioner och de klarar sig utan mig, så jag kurerar mig hellre även om jag hade kunnat klara det med några Treo. (ingen skulle dock tacka mig för det offret)

Mossfolk: O ja! Det är många som vet mycket om det här, när jag var i Kimstad och berättade, fick jag höra av några äldre att de haft det där som "gonattsaga" när de var små - av mor-farföräldrar som var med och såg det... De var stendöda alla tre.

Jag har klämt i mig en stor kopp (barkte från Sydamerika som hjälper mot allt...) och det ska bli fler.

Margit: Välkommen hit! Extra kul att du varit officer. Mina föräldrar hette Maja (Maria) och Gustaf Fogelberg och de lämnade redan -60.
Naturligtvis får du länka, jag ska läsa på din blogg också.
Jag har skrivit ganska mycket om det här att växa upp på Frälsis, om du är intresserad får du gärna läsa det.

Evatina-beth sa...

Mina barnbarn finns 50 mil bort. Känns ibland lite orättvist att inte kunna träffa dem oftare. Hoppas att de kommer hit till sportlovet.

Anonym sa...

Glöm inte whisky i honungstéet !

Så långbent hon är nu, Sångfågeln!

Kulsprutan

Annika sa...

Vad lång hon har blivit!!! Ser så stor ut. KUL att sångintresset håller i sig.
Så dramatiskt att frysa ihjäl under en snöstorm. Hemskt.

Miss Gillette sa...

bloggblad: Du har läst Utvandrarsviten? När Karl-Oskar överraskas av en snöstorm på väg hem med sin trognaste oxe och sin lille son? Rådigt men ruggigt. Din mormor mormors man hade förstås inte läst boken :-) för då skulle det kanske inte ha ändat för hans del där och då. Och du skulle ha varit en annan än du är.

Bloggblad sa...

Evathina: Oj, det var långt... jag är så tacksam över att mitt finns ganska nära.

K-sprutan: Men whisky mitt på måndan??? Jag kokar timjante nu, det blir jättegott med lite honung.
Hennes mor var också lång och gänglig tidigt, de är väldigt lika. (Dottern och jag är enbart lika i ansiktet, inte i kroppen.)

Annika: Ja, ska man bli artist så... Fast jag har hört att man blir skönt trött innan man fryser ihjäl... måste väl vara sagt av nån som räddats?

Miss G: Jodå, visst har jag - men då visste jag inte om det här. Det stod om det här i tidningen och var känt i trakten och talades länge om det - kanske hade t.o.m. Moberg läst/hört om det, och tänkte tanken vidare...

I en bok av Moa M, finns en händelse med när det blev upplopp på en marknad i Nrkpg, med skenande hästar. Min morfar var ridande polis vid den tiden och "hästkarl" och lyckades stoppa skenande hästar på det torget, samma händelse? Det var rätt häftigt att läsa om det som mamma berättade att morfar var med om. Det verkade helt taget ur verkligheten, och varför inte?

Musikanta sa...

Måste komma hem någon gång och beskåda underverken, både barnbarnet och laptopen. Nästa gång du har henne här kan du väl säga till mig!

Bloggblad sa...

Musikanta: Bra idé! Då kan ju du kompa så showar vi....

malou sa...

rödvin, socker och citron - är gott om man har ont i halsen.

Miss Gillette sa...

malou: Kan det inte vara gott annars också? :-D

Klimakteriehäxan sa...

Hoppas kramar och sång gjort att du känner dig bättre! "Tanka trygghet" är ett fint uttryck som användes på dagis när man skulle lämna ungarna och de återvände för några extra kramar och pussar innan de blev ensamma kvar! Så självklart kan en vuxen tanka barnkramar!

Bloggblad sa...

malou: Jag tycker att rödvin är rätt strävt i halsen... men citronvatten dricker jag ofta. Nu gör jag mer timjante med honung, har inga citroner hemma. Inte rödvin heller... (kanske lika bra det, en måndagskväll...)

Miss G: blandat? Hm... det måste nog räknas som medicin.

K-häxan: Vårt tyska berlinbarn kallade mig "Die Tankstelle" när dottern var liten, för hon släppte allt rätt som det var - och kom och kramades, sen fortsatte hon leka.
Det blev rätt försiktigt kramande utan närkontakt... nästan baklängeskramar, eftersom jag kände av halsen redan i går. Men nu kan jag titta på bilder och bli pigg av dem.

Christina sa...

Rena tonårsbarnbarnet snart ;)
Jisses så kul hon måste ha haft med den inbyggda webkameran!

Ruggig historia om din mormors mormors man, det är inte långt bort. Genom sådana här historier hinner historien ikapp.

Bloggblad sa...

K-häxan: Förresten, tyskt berlinbarn... kan ett berlinbarn vara nåt annat?

Christina: Hon är ändå van vid att filmas och fotas, men en av mina elever som inte är van, höll på att bryta ihop av skratt när hon fick se och höra sig själv... det gick inte att få henne att göra annat än att bli filmad och sen titta - sen fick hon mig att göra grimaser också. Hon är så tyst och blyg att det var en fröjd att höra henne gapskratta.

När jag läste om karl som frös ihjäl tyckte jag det var ruggigt - men sen att få höra folk berätta om det bara i andra led från dem som var med, det kändes märkligt. Eftersom jag förstås har med den scenen och dramatiserar känslan mormors mormor hade, när jag är ute och showar som Britta-Cajsa, så ser jag det hela så levande för mig. Känns nästan som om jag var med.

Elisabeth sa...

De är lite magiska dessa små "dunkar", för man får tanka i dem hur mycket som helst... och ändå finns det alltid plats för mer!
Läste om ditt vinterbad... hujedamig, säger jag bara!! Vilket mod du har... jag frös bara jag läste!

Varm kram...

Klimakteriehäxan sa...

Just det - ditt snöbad. Det är bergis därför du är sjuk nu! ATT du inte begriper bättre ... :-D

Bloggblad sa...

Elisabeth: Det bästa är den där här-och-nu-känslan som de har.

Snöig kram härifrån!

K-häxan: nänänä... det är nog för LITE snöbad, borde härda mig bättre. Snoriga elever gissar jag på.