Statcounter

onsdag, februari 17, 2010

Däsoppa

Några små språkliga godisbitar kan jag nog bjuda på utan att nagga min tystnadsplikt i kanten.

Det händer rätt ofta att jag inte förstår alls när mina elever snappat upp något och vill veta vad det betyder, men den här gången klurade vi ut det med hjälp av ledtrådar.

- Vad betyder "däsoppa"?

????

- Min kompis igår säger däsoppa.

Och nu har förstås alla räknat ut att det var soppa till mat igår, säg "det är soppa" fort och pröva. Själv hade jag matlåda, så jag var inte helt uppdaterad.

En annan dag fick jag frågan:
- Vad betyder "löll"?

Det var betydligt svårare - men jag vet ju att jag måste pröva med alla vokaler eftersom de till en början låter likadana i en arabisktalandes öron.

Alltså: Vem säger löll, lall, loll, lyll... etc? När?

- Mina kompisar - glad...

Konstigt nog fattade jag trots att jag inte är särskilt inne i det moderna snacket. En annan kollega med tonårsbarn bekräftade att ungdomar faktiskt säger så.

Mina kära läsare har förstås redan hajat "vadä"? Lösningen kommer annars i morgon, nu är det godnatt som gäller.

15 kommentarer:

cruella sa...

Söt berättelse *lol*

Marianne sa...

Löll? Som i dialektalt "lyllo" som i "lyckliga du"?

Vad är det? Alltså för vadä?

Jisses vilken hjärngympa du utsätter oss för så här på morgonkvisten. Hoppsan, det är visst redan lunch. Men däntesoppa : )

malou sa...

Längre sedan att jag tycker om att tänkta på den, jobbade jag en sommar i en butik, och måste finna "rakksopa". Det ganska tog lång tid innan jag löste det!

Vad då? "Raklödder", så klart!

Bloggblad sa...

cruella: Yes! Du tog det direkt!

Marianne: Se ovan - Cruella hajade sms-språket.

malou: Hm... jag tänkte räksoppa, men det var alltså fel.

Jag har lärt mig en del om det där med vokaler - vi har lätt att höra om den är lång eller kort, men araber och många andra med baltiska språk t.ex. hör inte skillnaden. Inte heller på betoningar. Rått kött och råttkött blir sak samma.

cruella sa...

*har tonåringar*

Anonym sa...

Men trots allt så spännande det du gör med de här eleverna. Det låter så inspirerande! Och tacksamt, förstås.
Vilken tur dom har som får dig till lärare.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

cruella: anade det!

K-sprutan: Det är oerhört roligt och spännande att få vara med när ett nytt språk växer fram. Men samtidigt frustrerande... hur mycket ska jag rätta till? Hur noga med verbformer? Uttal? Jag går lite på känn efter hur klipska eleverna verkar vara, men ideligen dyker det upp knepigheter. Lärare som skriver/säger fel... kompisar som använder ord fel, ska jag bry mig om de/dem/dom?

Svårt och intensivt, men jättekul! De här eleverna gillar mig, det märker jag, men det är inte alla som gjort det genom tiderna!

Cicki sa...

Det är inte lätt att lära sig svenska språket när det finns ett vuxenspråk och ett ungdomsspråk....:-)

Det är ju fantastiskt bra att de frågar så det går att reda ut. Tänk så tokigt det kan bli annars.

em sa...

Vi hade en utländsk gäst som undrade vad druppe betydde - vi sa' det så ofta. Där uppe.

Och en polsk pappa som hade sitt barn på dagiset där jag jobbade frågade om det hette en eller ett sop. Jag försökte med sopa, men det var fel. Då visade han med en gest hur han svepte en dryck.
Kollegorna påstod att han inte vågade fråga sin svenska fru om det hette en eller ett sup.
Margaretha

Musikanta sa...

Kommer ihåg när vi hade en engelsk gäst som frågad:"What do you mean by the word 'vaädä'. You say it very often." Vi sa väl "vaädä på engelska", antar jag. Men nu måste jag googla på "lol" - laugh out loudly kanske...

Musikanta sa...

Jag gissade rätt även om jag var lite för grammatisk. Men man säger kanske "loud" som adverb i modern engelska i stället för "loudly"! Som "work hard". Men "loudly" blir väl inget annat ord än "högt" vilket man gör. "Hardly" betyder ju som bekant något helt annat...

Bloggblad sa...

Musikanta: Vem bryr sig om adverb nuförtiden? Kan man bara säga "appsoluuuut" och "åkeeeej" så klarar man sig.

När jag var på språkresa i Österrike som 16-åring, frågade killarna varför jag sa "jajus'ta" så ofta. Jag blånekade... så sa jag ju inte. Tills jag hörde mig själv: Ja JUST det!

Klimakteriehäxan sa...

Jag kan reta ihjäl mej på sånt. Fast jag vet att jag inte borde, att det är bättre att skratta och ta det för vad det är. Asså typ va liksom bafatt.

Bloggblad sa...

K-häxan: Jag fick en ny elev idag - en som har bra ytflyt utan djupare ordkunskaper. Hon svarade ÅKEEEEj minst 100 ggr på den korta stunden. Jag kom nästan av mig när vi pratade, för jag är ju fin i kanten... tjatar bara om språkslarv inom familjen. Just det!

Vonkis sa...

Ha ha ha
Jo, så där låter mina fjärdeklassare också.