Statcounter

torsdag, oktober 07, 2010

Länge sen...

Alltså: jag la in det här när klockan hade passerat 00 i natt, men för blogger var det fortfarande torsdag - men det är den 8 oktober, alltså idag, som det handlar om.
Det känns både avlägset långt borta, och som igår... eller idag - fast det är 34 år sen. Här är unga nya familjen just hemkomna från BB... Vepan på väggen är det enda som är sig likt från den tiden, den har hängt (med) överallt där vi bott. Och jag lovar! Blommiga skjortor var väldigt inne...
GRATTIS lilla grodan! På den tiden skulle de nyfödda ligga på magen. Allt annat var farligt. Min gamla mamma, som fick barnbarnet som 65-årspresent, och som hade jobbat på BB på 30-talet, sa att det var jättefarligt för små barn att ligga på magen... hon skulle ha gillat att ha fått rätt långt efteråt... Undrar just hur lång tid det tar innan det vänder tillbaka till magläge igen.

Det känns inte heller ett dugg länge sen som jag gratulerade sist - med en extra tanke till mamma, som skulle ha blivit 99 år idag.

21 kommentarer:

Cicki sa...

Jag fick ju också barn -76 så liknande bilder med blommiga skjortor finns även i mitt album....:-) Du får väl gratta tösabiten till att ha blivit stor tjej. Det är man väl när man är mamma till en sångfågel.....:-)

Tankevågor sa...

Ja tänk vad tiden går! Så roligt att se gamla nostalgibilder från den tiden.
Grodbilden är ju bara för underbar!:-)

När mina barn föddes på 80-talet så skulle man också minsann lägga dem på magen. Men det ville inte mina bebisar så då fick det ligga som de ville.....vilket oftast var på sidan.

Miss Gillette sa...

Min äldsta groda fyllde också igår, fast sju. Varken hon eller hennes lillasyster fick ligga på mage (ensamma) förrän de själva kunde vända över till den ställningen, för då hade man konstaterat sambandet mellan magläge och plötslig spädbarnsdöd.

Vi var så gamla när vi fick barn att vi har tagit alla rekommendationer -- som verkligen är otaliga nuförtiden; barnas mormor har sagt mer än en gång att det är mycket svårare att vara förälder nu än när jag var liten -- med ett par grabbnävar sunt förnuft. Men det är ändå svårt ibland att inte känna att man är undermålig som förälder, att man ständigt gör för lite eller på fel sätt.

Bloggblad sa...

Cicki: Det är rätt kul det där med modet - jag undrar vad de kommer att säga sen om 2010, för nu är det svårt att se vad det är som är specifikt.

Tösabiten läser här så att hon får grattande direkt.

Londongirl: De stora blöjbakarna är ju också passé... visst har det gått fort, när man gör ett skutt tillbaka i tanken, men tänker man år för år bakåt, så har det hänt rätt mycket.

Miss G: Blogger fattade inte att klockan var över 12 i natt, så det är alltså idag det gäller. Det var en fredag då -76 också.
Jag var inte alls van vid småbarn, så jag läste och läste... hade aldrig bytt en blöja innan jag lärde mig på BB av en tålmodig sköterska. Sunt förnuft vågade jag inte alls lita på, så jag var rätt hispig och orolig. Hade varit enklare (men bara på det sättet) att få barn nu när jag vet mer.

Annika sa...

Åh vad fina bilder.
GRATTIS till dig, mamman!!
Vad härligt det är med nostalgi, och gamla bilder.
När jag fick K var det ryggläge som gällde för bebbarna, eller så kunde man liksom proppa upp med kuddar så de låg på sidan.

Bloggblad sa...

Annika: Tack - och som alla mammor tänker jag på hur det var, timme för timme, då...

Jag minns inte vilket år snacket om att de kunde dö i plötslig spädbarnsdöd av magläge kom, men jag minns att de på rygg kunde börja spy och dra ner det i lungorna... (Livet ÄR farligt!)

Elisabeth sa...

Jag tror att blommiga skjortor är på modet igen...

Varm kram... och stort grattis till 34-åringen.

Tack. Mer än du anar...

Bloggblad sa...

Elisabeth: Hm... jag har dålig koll på herrmodet. 34-åringen har firat med tacos och smulpaj har jag hört.
Och jag anar att du är en sån som uppskattar böner!

Ingela sa...

Jag hade minsann precis samma frisyr när jag var tjugo.

Mitt första barn låg på magen, mitt andra som hon ville eftersom hon var drygt ett när hon kom till mej, de två senaste (och sista!) låg efter instruktionerna på rygg. Eller, de låg helst på sidan, uppallade med kuddar.

Det ska bli intressant att se hur eventuella barnbarn ska ligga när de sover...

Bloggblad sa...

Ingela: Festligt att ha följt trenderna med sina egna... Mitt barnbarn låg på rygg, eller på sidan, så det blir väl när hon får barn som jag får se om modet ändrats.

Jag tycker att den där lite taggiga frisyren var en av mina bästa. Men då hade jag inte råd att hålla efter håret, utan det fick växa ut till axellångt. Numera måste jag gå till frissan var 5-6:e vecka för att hålla det kort.

Klimakteriehäxan sa...

Den dagen glömmer man ju aldrig, hur senil man än blir. Hoppas ni kunde fira och ha trevligt!

Vonkis sa...

Grattis i efterskott :-)

Bloggblad sa...

K-häxan: Vi firade på var sitt håll, ska göra det i efterskott ordentligt nån gång framöver. Men vi ringde och sjöng för henne i alla fall.

Vonkis: Framförs härmed!

Elisabet. sa...

Ja, bruna skjortor med blommor ..,. och snäva gabardinbyxor .. och skjortor med snibb .., hjälp!

Vi hade bruna väggar och tyckte att det var höjden av elegans ,-))

Kul att se. Ja, jag menar .., dina bilder.

Vonkis sa...

Fast grattiset var lika mycket till dig!

ab sa...

Grattis i efterhand!
Åh, minnet av sjuttiotalet... ärtgröna soffor, velourkillar, blomdesign i alla former! Och det där halvlånga raka håret på killar.

Bloggblad sa...

Elisabet: Jag undrar vad det är vi kommer att le åt om 30 år (om vi alls kan le då...)

Vonkis: Tackar!

ab: Och jag minns att jag längtade efter att få tapetsera med medaljongtapeter... det var höjden av "ombonat" i mina ögon. Men vi bodde temporärt med kommunalgrå väggar...

mossfolk sa...

Oj, jag har missat ett inlägg (brukar ha rätt bra koll annars :)
Sambon har två blommiga skjortor i sin garderob. De används ganska flitigt faktiskt...är dock inte bruna...

Bloggblad sa...

mossfolk: ingen fara, jag missar ständigt... det är så många flitiga bloggare på nätet.

Bilden är tagen i Brickebacken...

Det är sällan som det går att direkt ta nåt gammalt när modet kommer tillbaka. Ofta är det nån detalj som är ändrad.

Lisbet sa...

Härliga tider då!
Vad är det som gör att man känner babydoften från babyfoton? :)

Bloggblad sa...

Lisbet: Gör du? Jag minns faktiskt (fast jag nästan skäms) mest att det luktade sura blöjor... Det var ju på snibbarnas tid, de blöjorna höll ju inte tre veckor som de moderna...