Statcounter

lördag, november 06, 2010

Ljus

Vilken vecka... Tur att jag börjar jobba igen på tisdag så att jag kan vila mig när jag kommer hem från jobbet. För det går ju inte när jag är ledig! Onsdagen var väl iofs ledig, men då var jag i Sthlm på skolmässa (och lite Gamla stan och affärer och på en pub...) och resten av veckan har jag bara skrivit och plockat prylar, diskat och röjt.

Och så har jag varit barnvakt. Naturligtvis blir det mycket musik. För att underlätta Blinka lilla stjärna och Lunka på, hade jag skrivit dit tangenternas namn med blyerts så att jag kunde skrika bokstäverna från köket. Små kladdiga fingrar fick med sig bokstäverna, men för att inte mormor skulle se det, bättrade hon på dem. Pennan låg ju kvar... Den goda pedagogen känner direkt igen de bokstäver man gjort så här långt i ettan. Om mormor märkte det? Njae... jo, det gjorde jag.
Senare idag fick hon följa med på övningen till kvällens minneshögtid i kyrkan. Och naturligtvis ska hon göra allt som jag gör... fast jag lovar att jag inte hade röda prickar i hela ansiktet.
Det gick inte att stoppa henne från att sjunga med i Tears in heaven, men i Fauré och Händel fick hon faktiskt vara tyst. Och för att hon skulle sluta att stå i gången och dirigera en bit bakom dirigenten, fick hon låna kameran. (Det hade aldrig mina egna fått göra!)
Blev ju riktigt skapligt! Sen kom morfar och hämtade när det blev på riktigt och de 107 ljusen tändes. Nog för att hon är ganska kyrktränad och kan sköta sig, men ... jag behövde koppla av.
Stämningsfullt men sorgligt. För varje år som jag bor här, känner/kände jag fler av dem som får sina namn upplästa, och alltför ofta är det alldeles för unga människor.
I morgon är det hemfärd - och då vet jag vad jag ska göra...

16 kommentarer:

Cicki sa...

Fördelen med de digitala kamerorna är att man behöver inte framkalla en massa misslyckade bilder för dyra pengar.

"Kyrktränad" är ett bra ord....:-)

Lena sa...

Oj, det var en intensiv vecka! Hur roligt det än är med barnbarn, så känner man sina begränsningar numera.
jag ska inte vila mig på jobbet nästa vecka. Vi går in i utvecklingssamtalens tid och detta toppas med ett föräldramöte. Jaja, veckan lär gå fort.
Hoppas du är utvilad framemot nästa helg!

mossfolk sa...

Haha, ja så kan man ju också resonera, att det är skönt att jobba för då kan man vila sig när man kommer hem. Ligger nog faktistk en del i det.
Ser ut att ha varit en bra vecka om än intensiv. Lite lagom att vara sju år och följa med på övningen!

Vonkis sa...

Du har haft fullt upp på lovet du med ser jag. Och visst ska det bli (lite) skönt att börja jobba igen på måndag, om inte annat så för att det betyder att jullovet kommer allt närmare.

Elisabet. sa...

Och så fint med hjärtat där framme! tänker jag.

Cecilia N sa...

I vår församling är ljuständningen på söndagkvällen.
Trist för dem som av logistikskäl inte kan närvara.
Jag tycker den borde vara på lördagkvällen.

Tankevågor sa...

Vilken vacker bild där på slutet med hjärtat och alla ljusen.

Jag hoppade över skolmässan i år. Hittade du något nytt och roligt?

Eleonora sa...

Det händer då verkligen alltid mycket runtomkring dig, för dig och med dig. Och så aktiv som du är på FB!! Hur hinner du med allt och hur orkar du??

Idag blir väl i alla fall en lugn dag. Lugn och med tända ljus.

Ha det gott kära vän och kram
Eleonora

Anonym sa...

Blir det litet soffligg efter allt det här kanske?

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Cicki: just det! Och med halsremmen runt nacken var risken mindre att tappa den.

Lena: Det är då man märker att åren tar ut sin rätt, och inser med tacksamhet varför fruktsamheten avtagit… Nu ska jag inte vila PÅ jobbet, utan när jag kommer hem därifrån.

mossfolk: Jag har faktiskt fått en hel massa saker gjorda. En tidning och en sångtext + sthlmresa. m.m. Det är lite lättsammare på övningen och kräver inte intensivt stillasittande.

Vonkis: Vi ska börja öva julsång till avslutningen på torsdag…

Elisabet: Om hjärtat råder delade meningar, många tycker att det är ljuvligt vackert, jag tycker att det ligger på gränsen till … ja? nåt man köper på billighetsmarknad.. Jag gillar ljus i stakar bäst.

Cecilia: Här har vi 8 kyrkor som ska samordnas, så det blir olika tider och dagar i alla. Men för dem som är bortresta över hela helgen är det svårt med lördagen. De gånger vi haft det på söndagen i vår stora kyrka, har det var mycket mer folk. (Du anar varför jag inte hunnit svara på ditt senaste mail, va?)

Londongirl: Ja vi hittade en del tips på material och lite roliga smågrejer, men det var ovanligt få utställare där i år.

Eleonora: Den här veckan har det varit mer aktivitet än på länge, ja förresten, hela månaden… Men sen låter det ännu mer när det bara är aktiviteterna jag skriver om. Alla tysta promenader och soffligg och lata morgnar skriver jag inte riktigt så mycket om.

K-sprutan: Rätt gissat. Jag tog en promenad i den sista solen för dagen så fort den lilla åkt hem. Nu blir det soffa!

Musikanta sa...

Fantastiskt att man tänder alla ljus för var och en. I Norrköping läser man inte ens upp namnen på dem som avlidit utan tänder bara ett ljus för varje månad och säger att man ska tänka på den som gått bort...
Fast det var i St. Johannes och där var det 250 begravningar under året. Men man kunde ju ha två gudstjänster samma dag.

Hon är härlig, barnbarnet! Bra att hon får vara delaktig i de kyrkliga övningarna - det är ju så det ska vara.

Ska höra sången i morgon, nu är det läggdags, kl. är 0.25 ser jag.

Annika sa...

Och så passande med tears on heaven!! OCh att den lilla kan den!
Vad månde det bli av henne en dag? Hon har ju att brås på!
Vackra bilder.

Bloggblad sa...

Musikanta: Här var det 107 ljus... och namn. Jag tycker det är fint, blev tårögd när de läste upp min ihjälkörda kollegas namn...
Det skulle inte funka att var och en fick med sig sitt ljus, som hos er.
Innan församlingarna slogs ihop, var det så pass få att de tände ett för varje namn framme vid altarrunden.

Annika: Det fanns sånger för alla smakriktningar på den här gudstjänsten, det tror jag var uppskattat.
Ja, den lilla har i alla fall stor glädje i sång och musik - och dans. Hon går och dansar!

Miss Gillette sa...

Så fint det blev med alla ljusen tända. Vad var det av Fauré som framfördes? Rekviet?

Bloggblad sa...

Miss G: ja, det var riktigt vackert, och när kameran är inställd på solnedgång blir det extra orange och fint.
Det var Cantique de Jean Racine, fast på svenska. Och så Händels Dagen är nära.
Ovanligt bra lät det - med 5 olika stråkar som komp.

ullrika sa...

det är en svår balansgång. samtidigt som hon såklart ska sjunga för att hon vill och kan gäller det kanske att välja sina moments? och under ett dylikt tillfälle tycker jag du gjorde helt rätt. hoppas hon tyckte det också?

krams!