Statcounter

söndag, maj 01, 2011

Dagens rätt - och mina bäbisar

Del I Dagens rätt
I gårdagens tidning läste jag ett recept på nässelpesto - och prövade det idag. Hade tänkt göra en omgång nässelsoppa till, men det fick vi som förrätt igår kväll, och då passade det utmärkt att testa något nytt idag. Jag har tidigare prövat med basilika och med persilja, men aldrig ens tänkt att det går att göra med nässlor. Risken är stor att jag kommer att experimentera med annat ogräs också!

Receptet är enkelt - som vanligt blir mängden på en höft, jag hade nog 3 ggr så mycket nässlor och dubbelt med ost, det är bara att pröva och smaka sig fram.

1 lit nässlor - förväll i 5 min och häll av vattnet. Kör i mixer
1½ dl riven Västerbottenost (eller parmesan)
1½ dl sötmandel med skal hackas fint (jag malde i mandelkvarnen)
4 klyftor vitlök, finhackade
2 dl olivolja
salt + peppar

Supergott, smakar inte så tydligt av nässlor som soppvarianten gör, ost och vitlök tar över.

Del II mina bäbisar
Jag skrev om "mina bäbisar" för ett par veckor sen, och ska kanske berätta om hur det gick för dem. De texter jag skickar iväg känns precis som små barn som bara jag har träffat och som plötsligt ska ut i stora världen på egen hand och granskas och bedömas. Det är jätteläskigt, jag gillar ju mina "små barn" och vill inte att de ska bli tipsade om en framtid i soptunnan av andra människor med Krav.

När jag drog i väg till Stockholm hade jag just skickat iväg en text för tonsättning och en annan till ett förlag som hade bett mig (alltså.... bara det!) att översätta en gammal engelsk sång. Jag bet på naglarna i en vecka innan jag fick klartecken från tonsättaren. Efter ytterligare några dagar fick jag svar från förlaget. Även om de tyckte att det var okej på det hela taget, var det några innehållslösa stavelser som hamnade på höga långa och viktiga toner... och en stavelse som nog skulle bli felbetonad, och en som blev lite för kort, kunde jag ändra det?


Självklart släppte jag allt vad jag hade för händer och gick lös på vilsekomna stavelserna och stuvade om. Fick svar direkt att det verkade som om det var löst nu... "men jag ska läsa igenom den noga igen."

Ny nervös väntan. (Väntan heter min arvedel... för att travestera gamle Karlfeldt.) Och så - poff! - kom ett korrektur till det som ska säljas redan till sommaren. Jag flög i taket av glädje förstås, och väntar på ett kontrakt som är på väg. Men - det ger ändå inga garantier för att jag får fler uppdrag, det är bara att vänta och hoppas. Och skriva klart de tre sista i den stora beställningen på 20 sångtexter.


Nu är det visst dags att lyssna på manskör från Lund.

20 kommentarer:

Musikanta sa...

Nässelpesto låter gott - bara den inte bränns...

Du får nog fler uppdrag vad det lider - har man väl fått in foten så brukar det lösa sig! Rätt vad det är blir det väl schlagertexter också - en ny M. Pling B-d...

Bloggblad sa...

Musikanta: Ingen fara, om du bara hackar noga kan du äta dem råa! Jag har prövat.

Jag hoppas på den där foten... hittills har det ena gett det andra, men jag ställer allt högre krav på mig själv. Jag fick ett erbjudande om en schlagertext, men tackade nej - det kom inga ord. Jag försökte verkligen. Men de andra uppdragen triggar igång så att orden bara rasslar. Det tar jag om en fingervisning om vad jag ska syssla med.

Elisabet. sa...

Så himla roligt för dig!! Grattis!

ullrika sa...

Men du, så fantastiskt roligt med dina små bäbisar!! Blir jätteglad för din skull, och stolt såklart!

Den där nässelhistorian ser väldigt god ut, men blotta tanken på att gå ut och repa "näller" avskräcker mer än ögat lockas ;)

Krams!

Klimakteriehäxan sa...

Jag håller med den som drar sig för att plocka nässlor ... men det ser gott ut!
Rätt som det är har du inte tid att jobba, det kommer att gå så lysande med dina extraknäck - kul och grattis!

Bloggblad sa...

Elisabet: Tack, det är så kul att jag knappt har landat än!

Ullrika: Roligt med delad glädje! Nu hoppas jag bara att den säljer bra så att de vill ha mer. Jag har handskar på mig förstås när jag klipper av topparna.

K-häxan: Se ovan - jag bränner mig inte ett dugg.
Trots att jag gillar mitt jobb och mina elever, skulle jag gladeligen byta ut det mot att sitta och skriva texter...

Bloggblad sa...

K-häxan: Jag minns min mammas gammeldags uttryck: Gud give att du sage sanning.

Christina sa...

Tack för att du påminner om nässelpesto, jag tänkte göra det i fjol men kom mig aldrig för! Nu ska det bli av - nässlor måste vara perfekt för en pesto.

Cicki sa...

Nässelpesto skulle jag kunna tänka mig att prova. Älskar pesto av alla de slag. Man får väl använda handskar. Sötmandel lät lite ovanligt men spännande. Få se om jag hittar något bra nässelbestånd....:-)

Bloggblad sa...

Christina & Cicki: Det var mycket godare än jag hade väntat mig! Jag brukar använda pinjenötter, men märkte ingen större skillnad med sötmandel.

Det räcker till i morgon - och en gång till, så jag fryser ner för att ha i sommar.

Bantartant sa...

Åh nässelpesto gjorde jag till lammet i Påskas!! Fantastiskt gott. Nu har mina nässlor blivit för stora annars hade jag gjort mer... fast jag körde allt i mixen, då blev mandeln lite "knaprig" och det passade oss.

malou sa...

Gratulerar, så kul för dig!
Nässelsoppa äter jag gärna, och plockar nässlorna också, men pesto har jag aldrig tänkt på. Jag brukar frysa ner nässlor - har du prövat kirskål? Det är också gott!

Miss Gillette sa...

Tror inte jag ska testa nässelpesto -- av det skälet att om jag orkar plocka en omgång nässlor över huvud taget, så blir det soppa av dem. Men kärs (kirskål) har vi i överflöd och de är suveräna till pesto, de har ju en viss nötighet redan i sin egen smak. Späd kärs är delikat faktiskt, och repar man den ofta får man ju nya späda blad ända in på hösten. På det sättet kan man faktiskt se detta ogräs med betydliga blidare ögon.

Och: klart du får fler uppdrag! Men jag vet hur det är att tänka sådär, det gör jag själv än i denna dag trots 22 år i yrket. Nån sorts mental gardering mot besvikelser tror jag.

Bloggblad sa...

Bantartant: Jag har lärt mig - fast inte prövat - att om man skattar topparna på nässlorna hela tiden, så får man fräscha nyutväxta hela sommaren. (som om man inte hade annat att göra...)

malou: Nej, jag har inte prövat kirskål, men vet att det ska vara gott. Där jag går och den växer är värsta hundraststället, så det bär mig emot ...

Miss G: Se ovan... men min svägerska använder kirskål mycket. Svinmålla ska visst också funka, och jag vet att nate är ätligt, det brukar vi få mängder av.

Oj, tar den ängslan aldrig slut? Tur att jag har mitt skoljobb att falla tillbaka på...

Miss Gillette sa...

bloggblad: Menar du att du inte har tomten full av kärs??? Lyllos dig, jag har flera tusen kvadratmeter som den sticker upp på -- var som helst och överallt -- bara man ger den chansen. Och inga vovvar.

Ja, jag hörde också nyss det där om nate, eller vassarv som den kallas här. Verkar bra, då kan man ju faktiskt låta den växa till sig och sen helt sonika repa en näva trassel och slänga på maten. Säkert saftigt och gott.

Anonym sa...

STORT grattis igen till dina egna och dina barns framgångar och popularitet!

Här bränns nässlorna av solen innan de ens blivit plockbara (rättvist?)- och jag vet inte ens var kärs och/eller nate är.
Fast vanlig pesto är gott det också.

Kulsprutan

Annika sa...

Det där ser galet GOTT ut!!
Kan säga att jag blir sjukt sugen bara över att se bilden!!
Slurp!!!

OCh grattis!
Vad roligt med dina bebisar!
Underbart!

Bloggblad sa...

Miss G: Ja, konstigt är det - men jag har en himla massa annat skräp och bråte och odefinierbara växter.

Jag åt vildsallad på somrarna när jag brukade åka på hälsohem... det var en udda smak. Hallonblad och granskott, daggkåpa och maskrosblad och en himla massa annat. Rätt okej med mycket dressing.

K-sprutan: Tack! Nu hoppas jag att de flyger bra på egna toner också!

Pesto på burk gillar jag inte så värst, men den vanliga på basilika är supergod.

Annika: Det var lika gott idag. Men min andedräkt är jag glad över att jag slipper känna utifrån!

Tack ska du ha - det ska bli roligt när de kommer så långt att jag kan lägga dem på MySpace.

Marianne sa...

Grattis till framgångar! Det är du värd!

Vi har några vilsekomna nässlor vid husknuten, men jag tror inte det räcker till varken soppa eller pesto. Tror jag sparar ogräsexperimenten till ett annat år : )

Bloggblad sa...

Marianne: Tack - och du behöver inte vara änslig för konkurrens!

Låt nässlorna föröka sig till nästa år, himla bekvämt att plocka dem hemmavid.