Statcounter

onsdag, augusti 08, 2012

Inför skolstarten

Som alltid när jag hittar något bra vill jag dela med mig! För den här sprillans nya handboken i konsten att fostra elever för att få arbetsro och trivsel i klassen är något utöver den vanliga pedagogiklitteraturen. Den har många fallbeskrivningar där man antingen kan känna sig själv eller kollegor (!) eller också tänka: Så där tokigt har då aldrig jag gjort! Passar för såväl nya som erfarna lärare. (Jag vet att det finns många lärare bland mina bloggvänner.)

Eva Larsson har skrivit den och även "Stökig klass - rektors ansvar?" som jag tipsat om tidigare. Eva träffade jag på Läromedelsförfattarnas förbunds årsmöte för nästan 10 år sen, och sedan dess har vi läst varandras alster, diskuterat och rådfrågat varandra. Ett givande samarbete! 

Om jag hade läst "Ordning i klassen" redan när jag började som lärare med bara teoretiska kunskaper i ryggsäcken, hade jag varit betydligt bättre rustad och sluppit gå i många luriga fällor. För de små liven beter sig inte alltid som det står i boken, och hur gör man då? Det får man många tips om här. Dessutom är den rolig att läsa. Jag slukade den redan på fosterstadiet - alltså: bokens fosterstadium ... 

Eva vågar också ta upp sådana känsliga frågor som ironi och sarkasm mellan kollegor - hur ska man känna igen mobbning mellan elever om man själv strör elakheter omkring sig? Eva har intervjuat många elever och lärare i olika åldrar och på olika skolor, och jag lovar att igenkänningen är hög. 

Maila till eva.larsson@lectura.se om du är intresserad av att köpa boken. På hennes hemsida: www.lectura.se finns innehållsförteckningen och lite mer fakta kring hennes böcker.  

12 kommentarer:

Vonkis sa...

Hmmm. Tipsade min förra chef om boken "Stökig klass..." i höstas. Skrev jag att han nu är min förra chef..?

Cecilia N sa...

Vem av er flyttade på sig, Vonkis?

Bloggblad sa...

Vonkis: ojoj, jag undrar samma som Cecilia.
Den här boken är nog lite säkrare - den kan du ha glädje och nytta av själv.

Vonkis sa...

Det var jag som inte längre var önskvärd, trots att de satte ut en tjänst med mina ämnen, i en klass jag jobbat i...

Cecilia N sa...

Trist. Hoppas du hittat en annan chef.
Och att det är en bra en.

Bloggblad sa...

Vonkis: Så tråkigt! Jag har ju förstått att det var nåt besvärligt med ditt jobb, fick du nåt ordentligt avslut eller "blev" det bara så? Jag förstår förstås om du inte vill svara här.

Musikanta sa...

Önskar att jag också hade läst en sådan bok när jag började så att man inte hade blivit så chockad när ingenting fungerade.

Fast jag undrar om den hade hjälp mig med mina TP-killar i nian (teoretisk-praktisk linje) på den tiden...

Bloggblad sa...

Musikanta: Det var nog just då som du hade behövt den extra bra!

Karin sa...

Och det är precis vad jag hade behövt, både under min första termin som vikarie (då jag blev utvisad från lärarrummet av kolleger som trodde att jag var en elev som gått fel) och under senare inhopp som lärare. Men jag tänker beställa boken nu för den låter ju högintressant!

Bloggblad sa...

Karin: Ojdå... då såg du nog väldigt ung ut!
Jag tror att du kommer att gilla boken, den är både matnyttig och faktiskt rolig att läsa trots att ämnet inte är det lättaste.
Hälsa gärna till Eva att du läste om den här! Jag gör massor av reklam om den eftersom jag också hade behövt en sån bok som ung, fast ... bättre sent än aldrig!

ullrika sa...

Jag minns att du har tipsat om den där stökiga klassen förrut och jag är lite sugen på att fråga mina lärarvänner om de känner till den? Det kanske se som intramp på deras territorium om jag börjar komma med lästips...?

Bloggblad sa...

Ullrika: Du kan mycket väl tipsa om den, man får mycket till livs där även om man själv inte är i akut läge.