Statcounter

torsdag, november 01, 2012

Skolforum

I måndags tog jag bussen upp till Stockholm. Av strosandet på stan, som jag hade tänkt, blev det inte mycket. Ihärdigt regn och halv storm som ideligen vände paraplyet ut och in sabbade hela planen. Men i stället fick jag en längre kväll tillsammans med min syssling och hennes man som bor på Söder och har en gästlägenhet i huset. Perfekt! 

Dagen efter åkte jag till Skolforum - om någon av mina läsare följt med i debatten om Superlärare (som är ett dumt ord för en handledare som ska coacha lärare som har det jobbigt i sina klasser) så är det en av dessa Skolverkets utsända som jag är god vän med, Eva Larsson, och som det var jätteroligt att få hjälpa i montern. Vi hann inte prata många minuter, det var fullt upp. 

Efter Evas framträdande i TV4:s Nyhetsmorgon på måndagen och i P1 Morgon på tisdagen, var det många som kände igen henne. Titeln "Ordning i klassen" lockade många att bläddra i boken och ställa frågor. Snabbt insåg jag att det fanns två kategorier av besökare som inte var intresserade alls. Kan någon gissa vilka? (Svar kommer längst ner.)
Men nu är det redan torsdag, lovdagar har en tendens att gå fort. Och jag har en tendens att bli väldigt lat på loven... går visserligen en lång promenad varje dag, men sen...

Svar: 1)Kvinnor i 60-årsåldern - de konstaterade att de inte hade härdat ut som lärare om de inte hade haft ordning i sina klasser. Och - 2) män från ca 35 och uppåt. Yngre killar stannade och pratade och ville ha reklamkort och bläddra i boken, och äldre män. Fast jag är inte säker på de senare var intresserad av böckerna... Mest intresserade var kvinnor i alla åldrar upp emot pensionsåldern. Beror det på att män inte har några ordningsproblem - eller på att de inte erkänner dem? 

15 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Nästa gång kanske vi kan få till det - med mindre oväder och mindre jobb!

Bloggblad sa...

K-häxan: det hoppas jag. Får planera bättre...

Elisabet. sa...

Men vad gjorde du i montern? Har jag missat nånting?
Intressant det här med vilka som var intresserade .., jag kanske skulle försöka få fatt i den boken till pv.

Musikanta sa...

Skönt att jag slipper ha de problemen längre. Jag hade köpt boken meddetssamma. Ingen karl med självaktning däremot köper väl en sån bok där - men kanske han smyger in osedd i bokhandeln och handlar en?
I

Vonkis sa...

Allt ska vara super nu för tiden. I vårt landsting utbildas supersköterskor...

Jag funderar starkt på att köpa boken och skicka den till min förra chef. Han ville inte köpa in den själv till enheten när jag föreslog det.

Bloggblad sa...

Elisabet: Jag trodde att jag tjatat om det flera gånger på fb... men det finns ju inget krav på att hålla allt i huvudet som man läser där ;)
Jag hjälpte Eva med att göra reklam för boken, dela ut foldrar och berätta om den.
Jag som inte längre har klasser, tycker att den gav mig mycket ändå, så det är verkligen inte bara en bok för dem som har stökiga grupper. De flesta fallbeskrivningar är tagna från högstadiet och gymnasiet, pv skulle säkert tycka att den är intressant. Klicka på Evas namn, så kommer du till hemsidan.

Musikanta: Just det, jag tror att karlar har svårare att erkänna sitt behov... eller sina svårigheter. Tycker mig ha märkt det när jag jobbat på högstadiet - speciellt där.

Vonkis: Visst känns det lite übermensch över det ordet! De rektorer som inte är intresserade av att vara med i klasserna och stötta läraren där, vill nog inte läsa den. Min rektor var inte heller särskilt intresserad. Sedan jag började med SvA för många år sedan, har jag inte sett röken av en chef i mitt rum. Ändå vet de hur jag ska sätta ihop grupper etc... ingen av dem har jobbat med SvA, de liksom bara vet...

Josephine sa...

ordning i klassen - hjälp, jag hade svårt nog att hålla ordning i bibblan där jag var i två år.

En av lärarna - en man i fyrtioårsåldern kommer jag aldrig att glömma bort. Hade hade jättebra disciplin i sina klasser - eleverna respekterade honom som bara den och jag tänkte många gånger - varför blev inte han polis istället? För sådan auktoritet utstrålade han - fast på ett bra vis.

Anonym sa...

Så duktig du är - och så mycket du hinner med!
Hade Eva och du kommit överens om klädfärgerna?

Jag tycker det verkar som om det var mer ordning i klassen tidigare. Innan du-reformen då :o)
(Räknar med att reta upp de flesta med den kommentaren).

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Josephine: det blir allt svårare - numera händer det att lärare blir anmälda för att de kränkt elever om de sagt till dem om något de gjort...
Förmodligen visade den där stränge läraren också att han gillade er, och hade respekt för er också. Enbart disciplin brukar inte gå hem. Jag hade lärare som jag var livrädd för. Men älskade dem som var trevliga OCH hade ordning.

K-sprutan: Ja, det har varit mycket ett tag, men nu har jag haft några stillsamma dagar hemma då jag inte gjort nånting. Och har ett par lediga kvar också!
Eva och jag gillar samma färgskala, det har vi märkt förr!

Jag vet inte om det kom i och med du-reformen, samtidigt som den blev det modernt med "fri fostran" som många tolkade som "frihet från fostran"... Det är nog inte så farligt att sticka ut hakan här - jag har också teorier om varför så många barn är vana att göra precis som de vill hemma - och tar med sig det till skolan. För det börjar rätt tidigt nuförtiden.

Elisabet. sa...

Nu har jag beställt boken till pv .., ska bli intressant att läsa den, även för mig ,-)

Då kanske man även kan lära sig hantera olydiga lärare ,-)

Bloggblad sa...

Elisabet: Hoppas att han tycker att den är lika intressant som jag (och många fler). Spara kvittot så kanske han kan lösa ut den genom skolan!

Bloggblad sa...

Elisabet igen: Hahaha... du kanske kan lära dig att hantera trilskande kunder... fast jag tror ju att du redan kan det.

Ökenråttan sa...

Eva och jag stötte ihop på Bokmässan, men tiden för oss båda var så knapp att vi inte hann med mer än "Kul att ses!" och "Lycka till." - Vad är det för liv vi lever? Engentligen?

Bloggblad sa...

Ökenråttan: Var du där med anledning av din nya bok? Eller har du hemliga pedagogiska lustar? Synd att det inte var på tisdagen... hade varit kul att heja på dig!

Bloggblad sa...

Ökenråttan: Nej, förlåt. Nu ser jag ju att du skrev BOKMÄSSAN!!! Det är ju nåt annat - jag vet! Och då förstår jag att du var stressad.