Statcounter

onsdag, september 17, 2014

För 40 år sen var jag ung på ungdomsläger. I helgen var jag gammal på ungdomsläger.

För några veckor sen fick jag en förfrågan om jag ville komma till Gransnäs ungdomsgård och prata om psalmer på ett musikläger för ungdomar. Självklart ville jag det!

Så här vackert var det när vi kom fram med bussen. Lika vackert nu som för 40-50 år sen, då jag ofta var på läger här själv. Som ung. Det kändes faktiskt lite konstigt att komma tillbaka så långt efteråt och ändå känna att ungdomarna fortfarande är precis som vi var: fnissiga, flamsiga, flirtiga... men vi hade inga mobiler.
 

Min stuga, längst bort mot lägereldsudden.... Den hade 12 sängplatser i fyra rum och ett samlingsrum. Trångt som bara den. Men det bodde bara en person till i ett annat rum.

Jag tänkte att det kanske skulle komma högst ett 40-tal ungdomar. Fel hade jag. 70 stycken kom det, från hela stiftet. Trevliga, artiga, glada, fnissiga, kramiga mot varandra och vänliga mot oss vuxna. Härligt att se!

Om alla de som är rädda för att barn och ungdomar ska bli påverkade av religion insåg att i den påverkan ingår vänlighet, kamratskap, skötsamhet och drogfrihet... så kanske de inte skulle vara så rädda. De här ungdomarna slår inte ner någon på gatan...
Jag var riktigt tagen av kvällens aftonbön när stojiga och gapiga och flamsiga ungdomar satt alldeles tysta och lyssnade på prästens korta betraktelse om livet - och sen frimodigt sjöng med i psalmerna...

Dag två.
Det fanns en mängd roliga saker att välja på för ungdomarna på lördagen; spela i band, musikgissning, photoshop, buggkurs m.m. så jag var imponerad av att jag fick några alls på min "skriva låtar-grupp". Det kom fem stycken som fick fart på pennorna även om det inte blev några färdiga sånger. En kille som var duktig på gitarr blev så intresserad att han lärde sig en av Lindas och mina låtar och sen presenterade vi den tillsammans för resten av gruppen på kvällen när det var underhållning.

 Men - jag fick tid för en lång promenad med ett dopp i den ganska svala Assjön också. Långgrunt med sandbotten överallt, precis i min smak. Jag badade inte vid gårdens badplats där det fanns en massa folk (man ser hela Gransnäs längst bort i bilden) utan gick till en tom badplats.
 Pippi Långstrump dök upp under kvällen - jag borde ha filmat den otroligt viga dans som Pippi utförde utan att tappa den orangea golvmoppen...

Just det - mitt viktigaste uppdrag - det måste jag också få berätta om. Jag var faktiskt lite orolig för om de skulle skolka på söndagsmorgonen... En okänd tant som pratar om psalmer.... hm... hur lockande kan det vara? Men de gillade låten som vi sjöng kvällen före och jag gjorde lite reklam för "Får psalmer låta hur som helst?" och lovade att berätta om STIM-pengar och royalty - jag vet att de flesta brukar vilja höra om det.
Och de kom! Allihop. Satt som tända ljus - fnissade på rätt ställen (jodå, det finns en del kul grejer i ämnet och jag har svårt att jobba bort clownen inom mig) och sjöng med i sångexemplen och var den mest perfekta publik jag kan tänka mig. Efteråt kom en hel drös med ungdomar fram och vill ha min mailadress när jag lovade dem att de kunde få noter till de nya sångerna om de ville. Mer nöjd har jag sällan varit.
 
Månskenet lyste upp vägen bort till min stuga på lördagskvällen... Det lilla ljuset till vänster kommer från kräftfiskare som var ute och rodde. Nästan synd att jag inte hade någon att svärma med denna ljuvliga kväll.
 

14 kommentarer:

Ökenråttan sa...

Lite läskigt med hajen som dyker upp den nere i strandkanten på den första bilden. Blev du inte rädd?

Bloggblad sa...

Ökenråttan: Hahaha... jag såg inte ens att det var en haj! Däremot såg jag ett ufo över sjön... återkommer till det.

Elisabet. sa...

Vilken underbar tillvaro du tycks ha just nu, Marianne! Så roligt för dig!

Var det här komfirmander eller ..?
Aldrig att jag som tonåring hade velat vara på nåt sånt här, men det finns tydligen hopp om världen :)

Bloggblad sa...

Elisabet: Ja, det här var riktigt roligt - även om vi bodde obekvämt och primitivt.
Det var äldre - många av dem är med i den fortsättning på konfirmandtiden där man blir "ung ledare". Andra bara med i Kyrkans Unga och kom i grupper från sina olika församlingar.

Jag bara älskade detta lägerliv som ung...

Bloggblad sa...

Elisabet: Att vara ledig - att orka göra såna här grejer - och få möjligheten... Det känns kanonbra! Hinna sova ut efteråt...

Nina Warglycke sa...

Låter som att du trivs som fisken i vattnet... även när du inte badar :)

Musikanta sa...

Så roligt att det blev så lyckat och att det var så många som kom och lyssnade på söndagsmorgonen. Håller med dig att det är något särskilt med de här fina och trevliga ungdomarna.

Bloggblad sa...

Nina: Det var en bra observation... :) Jag är dessutom född i fiskarnas tecken...

Musikanta: Ja, det var roligt. Och ingen verkade somna...
Det är synd att det skrivs mer om ungdomar på glid än om dessa fina som kommer att ta hand om sina liv på bästa sätt.

cruella sa...

Så fantastiskt kul, du hittar verkligen dina sammanhang:-)

Min dotter är en sådan ungdom som fortsatte i alla fall ett år efter sin egen konfirmation som ungdomsledare för nästa gäng. Och det gillade hon ännu mer! Hon hade haft, tillstod hon då, ett år efteråt, vissa förväntningar på sin konfirmandtid som inte riktigt infriades, även om det var intressant och roligt också. Men nu fick hon precis allt det där du skriver så engagerat om! Hon funderar på yrkesval som så många gymnasister och för utom en del annat finns faktiskt församlingspedagog med i bilden.

Annika sa...

Vad roligt det måste ha varit för dig. OCH för de ungdomar som var där.
Vilket fint läger, och så mkt de hade att välja mellan.
Platsen ser så vacker ut!
Vackra bilder!

Bloggblad sa...

Cruella: Du ska se att det inte är helt lätt att marknadsföra sig och hamna i rätt sammanhang - speciellt inte i min ålder... jag blev ganska paff när jag fick frågan. Hon som anlitade visste inte ens hur hon fått mitt namn, hade bara hört talas om mig... och det var ju roligt.

Jag är ju liksom född in i det kristna livet, men blev mycket mer personligt engagerad just genom lägerlivet. Vi är många som fortsatt på något sätt inom kyrkan, jag träffar ideligen på gamla lägerkompisar från förr. Tyvärr fanns det inget fungerande ungdomsarbete när mina barn var konfirmander, sonen åkte på en mängd läger, men dottern fick sitt enda i den vägen genom en mkt aktiv flickkör.

Annika: Jag hade älskat att vara på det lägret om jag varit ung... jag hade roligt med - men inte på det sättet som ungdomarna.
Vackrare plats kan jag knappt tänka mig.

mossfolk sa...

Det där stycket om rädslan för att barn och ungdomar ska bli påverkade av religion skulle jag nästan kunna skriva ut och citera lite då och då.
Härligt med så många deltagare!

Bloggblad sa...

mossfolk: Tack för den kommentaren. Jag blir så upprörd varje gång det kommer på tapeten - än har inte hört att någon som tillhör kyrkans unga ryckt väskor och våldtagit... Däremot vet jag att de är väldigt trevliga och skötsamma. Alla fall dem jag träffar.

Vonkis sa...

Jag älskar läger, speciellt såna här läger där deltagarna själva valt att följa med.