Statcounter

lördag, september 20, 2014

På fest med en nunna?

Den här dagen har jag tillbringat i Vadstena, som ända sedan mitten av 60-talet har en speciell plats i mitt hjärta. Stiftsfest, det är alltså kyrkfest för hela Linköpings stift med en mängd föredrag och aktiviteter. Inget sånt som föranledde en biskop att säga efter en vild fest: "En sån här skiva till och jag får byta stift..." (Något som den yngre generation förstås inte förstår. Men mina kära läsare gör det med all säkerhet.)
 
Nåväl. Jag var där. Och hamnade på fel guidad tur... Det fanns två som vid samma tid utgick från två olika ställen. I programmet stod bara "guidad tur kl 11", så jag råkade hamna i klosterguidningen, men det spelar ingen roll, jag har ändå varit i alla viktiga hus i Vadstena förut och jag har dessutom glömt alla årtal och kunganamn, så det blev en bra repetition.

När gruppen kom uppför trappan till det gamla dormitoriet, stod den här damen vid dörren... Så människolik att det kändes ganska oförskämt att titta så nyfiket - men hon tittade idogt tillbaka utan en blinkning i sina vaxögon. Hon ska föreställa Katarina, dotter till den heliga Birgittas.
I en cell låg hennes "syster" och sov. Kan ha varit högst 2 meter brett rum.  Och i en annan satt ytterligare en syster och läste. Den gamla kungsgården som senare blev Birgittas huvudkloster grävdes fortfarande ut när jag gick i skolan intill, bara några år tidigare hade man upptäckt att det var mer än ett f.d. kloster, så jag var där med historieläraren och klassen och hoppade på plankor och tittade - enbart tillgängligt för realskolans elever under utgrävningen. Sedan har jag varit där på många skolresor.
 För att glädja de yngre fanns en mängd spännande grejer att göra. Jag provade inte dettahäringa. Inte heller åkte jag Segway eller red på en ponny.
Däremot tog jag en promenad utmed strandpromenaden efter den superba lunchen på folkhögskolan. Jag träffade också gamla bekanta från förr, så himla trevligt. Dimman låg ganska tät fram till lunch, men sen blev det desto vackrare och riktigt sommarvarmt.
Birgittasystrarna hade öppnat sin shop och fyllt på förråden med tvålar, ljus, kort och marmelad. Ingen klosterlikör som utomlands... men jag köpte en burk rabarbermarmelad och tänkte på sist när jag var i deras trädgård, på psalmforum med Martin Lönnebo som föreläsare -98 och oss psalmskrivarwannabes som tolv lärjungar i ring... En oerhört stark upplevelse.
Efter att ha strosat runt åtskilliga varv och tittat på allt möjligt, var det dags för mässa med biskop Martin Modéus. Efteråt hörde jag två äldre damer prata om honom:
-Vad bra han var!
-Jaaaa, och så snygg han var sen!

Det blir aldrig försent att uppskatta en stilig karl, tydligen.

Mäktigt var det, med en fullsatt klosterkyrka och eftermiddagssol som sken rakt in på mig där i mängden av sjungande människor. Jag satt långt bak och såg inte mycket av biskopen, men jag såg damen som teckenspråkstolkade - jag tyckte det var extra vackert när hon tolkade sångerna - rytmiskt - jag var helt hänförd.

14 kommentarer:

Vonkis sa...

Ha ha
Det tog ett tag innan jag såg att det inte var en människa på bilden.
När informationen om stiftsfesten kom funderade jag på att åka men det kändes lite fel eftersom jag knappt engagerat mig ö h t i kyrkan på ett bra tag. Men nästa gång kanske. :-)

Bloggblad sa...

Det var ingen kontroll på gästerna/deltagarna, jag bara flummade runt och iakttog och njöt. Hejade lite på bekanta och träffade några jag inte har sett på länge. Förutom staden i sig och vädret när dimman väl lättat, var den fina mässan.

Ökenråttan sa...

Vadstena var en härlig upplevelse för Lille Maken och mej när vi var där tidigare i år; både mysigt och pampigt. Och morgonpromenaden längs Vättern ska vi länge minnas. - Vi bodde i ett hotellannex som tidigare var sinnesjukhus ...

Bloggblad sa...

Ökenråttan: Det är många av husen där nere vid vattnet som har hört till Birgittas sjukhus. BS, som var som ett skällsord för oss barn i Motala: "Du borde spärras in på BS"...
Min man jobbade faktiskt på BS ett halvår i början av 70-talet, innan han visste vad han ville bli. Huset med personalbostäder är numera ett hyreshus, och millennienatten sov vi på ett vandrarhem som också hade tillhört BS, det var nästan så att sjukhuslukten var kvar i väggarna...

Musikanta sa...

Helt fantastiskt att man kan göra sådana skulpturer i vax. När jag såg bilden på FB trodde jag hon var riktig.

Fina bilder du har tagir - Vätterstranden är väldigt vacker. Det är klart att man uppskattar en snygg karl om man ser någon - tyvärr är de flesta yngre nuförtiden...

em sa...

Har du läst Karin Granstedts böcker om Birgitta och dottern Katarina? Jag har alltid undrat hur mycket som är korrekt, och hur mycket hon fabulerade - vet du?

Träffade du någonsin Fader Andreas (Arne Rask) under dina besök i Vadstena?
Margaretha

Bloggblad sa...

Musikanta: På Madame Tussaud's är en ju förberedd... här var jag inte det.
Det var extremt vackert när solen kom fram och dimman fortfarande syntes ute på vattnet. Men du, det spelar väl ingen roll att de snygga är yngre - nåt mer än att titta är väl inte aktuellt för dig heller? ;)

em: Nej, jag känner inte till Karin Granstedts böcker. Kanske borde jag bilda mig lite mer i ämnet? Dottern Katarina har ju viss anknytning även till Söderköping.
Jag känner inte igen namnet, jag glömmer dessutom ofta namn. De dagarna jag bodde hos nunnorna -98, fanns där en präst, men vad han hette?

Första året i Hjo sa...

Var ju i Vadstena i somras men inte på någon guidad tur i vaxkabinett. Skulle man väl ha gjort förstås. Knepigt bara med hunden.

Annika sa...

Skulle gärna åka dit. Ser så vackert ut.
Oj oj, dessa vaxdockor alltså. Kinda scary :-)
Bilden från Vätternstranden är så vacker.

Bloggblad sa...

Första året i Hjo: Det mesta av guidningen var utomhus. Måste ju vara knepigt med hund när man är ute och reser och vill gå in och titta i diverse byggnader. Jag har aldrig haft hund, så jag tänker aldrig på det.

Annika: Vadstena är så himla vackert, alla gamla hus och Vättern bredvid... Söderköping är iofs lika gammalt och vackert, men vi har bara den leriga kanalen... stor skillnad!
Den här dockan var mer levande än andra jag har sett. Eller också var det för att det var så oväntat?

Äventyret framtiden sa...

Tyvärr har vi alltid åkt förbi vägskälet till klostret men nästa gång ska jag banne mig bromsa och svänga in. Heliga Birgitta har alltid intresserat mig, en väldigt speciell kvinna. Tack Margaretha för bra lästips.
Undrar förstås om nunnorna verkligen sov med doket på? Systern gör ju det eller hur?
Vaxdockor blir allt vanligare och de är så naturtrogna att det nästan är skrämmande
Tack Marianne, ett trevligt inlägg som vanligt med fina bilder.

Bloggblad sa...

Pettas: Tack ska du ha! Jag tar de flesta numera med min mobil, blir ju inte alls samma kvalitet som med en "riktig" kamera, men jag är för lat för att släpa med mig och har vant mig vid att det bara går att fota vid riktigt bra ljusförhållanden med mobilen.

Vadstena är verkligen värt ett besök - och klostret. Historien blir väldigt påtaglig på såna ställen.

Evas blogg sa...

Vadstena är så vackert, särskilt nere vid klostret. Det låter som en spännande och givande dag. Och Martin Modéus har jag lyssnat till några gånger (föreläsningar) innan han blev biskop. En mycket ödmjuk och kompetent man.

Bloggblad sa...

Eva: såg du Landgång igår? Just från nunnorna i Vadstena.
MM är väldigt populär vad jag har förstått, till skillnad från hans föregångare... han hade säkert anhängare, men de jag träffar hörde inte till de.