Statcounter

tisdag, december 23, 2014

Medan Janson står i ugnen...

Om en liten stund kan jag ta ut tre små formar med Janson ur ugnen. Och vad passar bättre under tiden än att jag ägnar mig lite åt bloggen?
 
Jag har sällan varit så avstressad inför julen, det är stor skillnad att slippa vara slutkörd redan innan skinkan kokas. Inte för att jag lägger så mycket mer tid på hemmet, men kroppen får mer vila och fler och längre promenader och jag märker skillnad i pigghetsgraden.
 
Det blir väldigt knapert med julpynt här i år, men ändå ser det riktigt juligt ut med några röda dukar, kuddar och filtar. Fyra små tomtar runt krukan med en eller cypress som ska leka gran. Ett par hyacinter och några fler ljus än vanligt är det. Men kartongen med julpynt är fortfarande nästan full och får förbli så.
Jag hittade en ljusslinga och la den bakom den enda sak (förutom lite papper) som jag har kvar sedan barndomen. Vi flyttade ofta och hade möblerade tjänstebostäder, och därför ytterst få egna grejer. Men den här lampan var min bästa sak - den följde med överallt. Var den kommer ifrån vet jag inte, och inte heller om den hör till någon saga. Det var bara glasskivan jag hittade när vi röjde ur hos mor och far, och den låg länge hemma hos oss i ett skåp innan jag fick maken till att bygga en ställning. Då hade redan våra barn flyttat ut. Lampan som är monterad har gjort som lampor ofta gör... och blir aldrig bytt eftersom sonens rum, där den hänger, inte används särskilt ofta.

Åh, vad jag fantiserade kring den vackra prinsessan och vad det är för brev som pojken ger henne...

Nu börjar det visst att lukta Janson i huset....

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR önskar jag er allihop, kära läsare. I alla fall en fridfull och lugn helg med god mat.... Det är vad jag önskar mig.

8 kommentarer:

Musikanta sa...

Jättefin lampa - du kanske kan skriva en liten saga om den?

Jag ska försöka ta mig samman och göra köttbullar om en stund, kan vara bra att ha när barnbarnen kommer ner på Annandagen. Och jag har köpt grötris så det kanske blir risgrynsgröt kokat endera dagen också. Annars ingen julmat tack och lov!

Jag har ställt upp fyra änglar i fönstret, det får räcka med julpynt...

Cicki sa...

Visst är det skönt att slippa stressen. Hos oss finns det bara några adventsstakar framplockade. Julafton är vi ensamma och ska bara äta lite julmat och sedan packa, eftersom vi åker till Sundsvall på juldagen. Där är vi till efter nyår.

Vilken underbar lampa. Jag hade en lampa med John Blund när jag var barn. Det var en vägglampa där John Blund var det som satt mot väggen och paraplyet var lampskärmen. Vart den tog vägen vet jag inte. Vi flyttade också mycket så den kastades förmodligen någon gång. Jag drömmer om att hitta något liknande på en loppis. Fast det lär väl aldrig ske.....:-)

En riktigt God Jul till er alla. Kram

Klimakteriehäxan sa...

Fin lampa - kul med saker som hänger kvar. Min Kalle Anka-lampa gör det också, hängde över min säng när jag var liten -nu i min hall! God jul!

Anonym sa...

GOD JUL själv!
Kram
Kulsprutan

Bloggblad sa...

Musikanta: Nej, sagor skriver jag inte nuförtiden. Jag har fullt upp med andra skrivuppdrag.
Julmat älskar jag - fast det är ju väldigt likt både påsk- och midsommarmat... Mest sill här.

Cicki: Jag minns att kompisar hade en sån John Blund-lampa... söta!
Det var skönt på den tiden vi reste iväg till våra föräldrar över julen. Några lata dagar hos båda våra respektive föräldrar...

K-häxan: Kalle Anka-lampa minns jag inte från barndomen, bara John Blundversionen. En så här har jag inte sett hos någon.

Kulsprutan: Tack ska du ha! Nu är glada julen slut slut slut... skönt att ändå kunna fortsätta att tända ljus och slöa och läsa i två veckor till!

Ökenråttan sa...

Vilken fin barndomsminneslampa! Tänder du den bara till jul eller får den vara med annars också?

Bloggblad sa...

Ökenråttan: God helg till dig och maken!!!
Den finns i Calles gamla rum, och det står tomt för det mesta och mörkt också... Så länge lysröret där bakom höll, fick den vara tänd lite oftare. Men det är ingen jullampa (även om rummet används lite oftare då).

Evas blogg sa...

Vilken helt underbar lampa. Det är roligt att ha kvar någon sak från barndomen, ett minne från svunna tider. Nu är julen över och jag säger Gott Nytt År till dig.