Statcounter

tisdag, mars 31, 2015

Via sacra

Tänk, idag gick det hur lätt som helst att få in bilder - bäst att jag passar på...
I lördags var jag i Domkyrkan i Linköping, tillsammans med drygt tusen andra, kyrkan var fylld och nästan mer än så...(fast inte uppåt!) för att vara med om invigningen av "VIA SACRA" - det borde ju betyda "den heliga vägen" men den kallas också "Frälsarkransen". Om någon skulle ha missat vad frälsarkransen är, så finns den på bild här under. Martin Lönnebo, vår förrförre biskop, blev inspirerad när han var på resa och såg radband användas flitigt och tänkte att det ju är något vi har saknat i Svenska kyrkan. Mitt eget finns på bild här under.
 
VIA SACRA i Domkyrkan, är nedsänkta glaspärlor i kyrkans golv. Belysta och beskrivna, texten inhuggen i stengolvet. Pärlorna är blåsta på Rejmyre glasbruk. Det är inte bekostat av kyrkoskatten, utan av en donation. Alla pärlor i radbandet har var sin plats, och när man gått runt till alla, har man gått runt hela kyrkan. Jag har bara fotat tre av pärlorna. Gå gärna in i kyrkan och se själv, om du har vägarna förbi.
 
Längst framme i koret låg en blomsterversion av Frälsarkransen - likheten med frälsarkransar som hänger vid bryggor är inte en slump.

 Den blå bekymmerslöshetspärlan säger "Var dag har nog av sin egen plåga!" Jag tyckte att det blev extra fint med speglingarna...
 En av kärlekspärlorna säger "Låt mig få vara ett hjärta för någon"
Den högtidliga invigningen med tal av landshövdingen, den nuvarande biskopen, domprosten (makens gamla skolkamrat) och Martin L, innehöll också ett uruppförande av nya sånger till varje pärla. Det var inte direkt melodier som man kan gnola på själv, men fint var det! Jag blev inspirerad av de höga valven att göra ett bildspel till en sång som handlar just om att vara "under valven i Guds hus". Den som klickar på länken kommer till något lite mer lättgnolat än lördagens sånger.
Jag anade nog att jag skulle träffa på en och annan bekant, och det stämde - de här två har stått mig nära ända sedan tidig ungdom, så det var ett kärt återseende. Vi bor inte så långt ifrån varandra, men ses ändå inte ofta. Gunilla, t.v. blev jag släkt med, härligt nog, så henne träffar jag lite oftare. Min dotter har varit arbetskamrat med Maria t.h. i många år, så de ses ofta.
Efter den mäktiga upplevelsen i kyrkan var maken och jag hungriga (till skillnad från Gunilla så var maken och jag inte bjudna till landshövdingen efteråt....) Ganska tomt på restaurangen när vi kom, syns brasan mitt i bordet? Vi blev mätta, men vi blev inte så begeistrade i maten att vi kommer att gå till det stället igen. Jag hörde att det var betydligt godare hos landshövdingen... :)


16 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, det där tänker jag någon gång titta på, det är så läckert, tycker jag.Tack som berättade!

Bloggblad sa...

Elisabet: Släktingen som var på fin middag efteråt på slottet, berättade att nästan alla gästerrna efter maten gick in i kyrkan igen, då var allt släckt - utom just via sacra. Lär ha varit magiskt... När vi gick runt efter invigningen var det lite trångt. Jag ska gå in där en vanlig vardag när jag är i stan.

Klimakteriehäxan sa...

Jag har köpt sånt där armband i present. Blev uppskattat!

Bloggblad sa...

När folk pratar om det inom kyrkan, lägger de ofta till: och vår drottning har ett också... Som om det bleve lite märkvärdigare då. Jag tycker att det är som ett slags gemenskapstecken när jag ser nån i tv som har ett på sig.

Ingela sa...

Så det var inte musiken från mässan Omkring Frälsarkransen? Fin musik det med.

I Martin L:s hemförsamling finns en trädgård med frälsarkranstema. Har åkt förbi många gånger men aldrig stannat till. Tänker göra det i sommar.

Ingela sa...

Trädgården ligger alltså vid Kusmarks kyrka.

Bloggblad sa...

Ingela: Jag har läst att det finns flera som har tonsatt texter till frälsarkransen, och att man måste ha tillstånd från Verbum för att alls göra det. En av mina skrivarkompisar har gjort en hel serie sånger till den (med tillstånd).
Den här musiken var helt ny, uruppförande. Skriven av Lars Å*berg, till ML:s egna texter. (Som var fantastiskt fina!)

Jag har sett Helgmålsbön från Kusmarks kyrka, ML har hållit i dem, just vid frälsarkransen med blommor i samma färg som "pärlorna" som väl är stenar, tror jag.

Äventyret framtiden sa...

För det mesta har jag alltid mera eller mindre kört igenom Linköping, förutom någon natt på motell/hotell. Nästa gång tänker jag stanna vid Domkyrkan och gå in. Mycket intressant och vackert.
Tack för trevligt inlägg!

Musikanta sa...

Ska gå in och kika på pärlorna nästa gång vi kommer till Linköping. Har äntligen lärt mig vad dessa betyder så att jag kan ha på mig detta lilla fina armband.

Bloggblad sa...

Pettas & Musikanta:
Vad roligt att ni blir fler som blir nyfikna på att se Via Sacra!

Ingrid: Jag brukar ha på mig armbandet på nätterna och be de böner som hör ihop med pärlorna, men jag somnar oftast efter ett par stycken, så jag har glömt hur de sista var... På dagarna tycker jag att det är i vägen, när jag skriver på datorn stör pärlorna mot bordet.

Nina Warglycke sa...

Skulle gärna gå runt i kyrkan... om jag hamnar i närheten... någon dag. Mina barns farmor var kompis med Lönnebo, så jag har träffat honom flera gånger. Fast för många år sedan. En fin man!

Annika sa...

Vilken vacker kyrka.
Jag gillar verkligen att titta på kyrkor. Intressant och vackert.
Armbandet har jag sett.
Önskar dig en Glad Påsk!!

Klimakteriehäxan sa...

Haha! Det finns andra smycken drottningen har som jag hellre skulle vilja ha likadana ... och då menar jag inte nån tiara eller så. Men nåt annat litet halsband kanske ... Hon och Madeleine är också noga med att ha sina childhood-armband (av indianpärlor).

Bloggblad sa...

Nina: Han är så ödmjuk och lågmäld - bara ger utan att framhäva sig själv alls. Min pappa kände honom genom kyrkjobb, jag har bara träffat honom som "en i mängden" och lyssnat till honom flera gånger.

Annika: Glad påsk önskar jag dig också! Jag har blivit mer intresserad av kyrkor ju äldre jag har blivit. Extra mycket nu när jag vet vad de olika symbolerna som alltid finns i kyrkor innebär.

K-häxan: Jodå... jag har allt sett några jag också! Jag skulle gärna ha tiara - men då skulle jag nog snabbt lite för känd i stan... Tänk, att gå på Willys med tiara på fredagseftermiddagen... det skulle ju pigga upp!

Andra året i Hjo sa...

Har aldrig varit i Linköping, än mindre i domkyrkan. Kan ju bli ett utflyktsmål till sommaren.

Bloggblad sa...

Andra året i Hjo:
Själv stan är väl inte så sevärd, förutom Domkyrkan, men G:a Linköping är fint och strax utanför stan finns ett intressant flygmuseum där man kan flyga i simulator och se både flygplan och diverse miljöer från förr. Det är verkligen värt ett besök.