Statcounter

torsdag, januari 14, 2016

Rysskylan...

P.S. (pre scriptum kanske det heter här?)
Jag har redigerat lite, såg att en mening föll bort och då blev det lite konstigt. Jag har inte lärt mig redigera via paddan.


På lokaltidningens vädersida stod det att "rysskylan" är här. Jag undrar hur många ryssar som känner sig kränkta av det uttrycket. Men kallt har det varit. Förmodligen är tio-tolv minus här, lika kallt som tjugo i torrare trakter uppåt landet. Trist i alla fall när det fryser på just när en massa slaskig snö bildat egna landskap på gatorna. Det är knöggligt! Men idag var det vackert med blå himmel och strålande sol.
Jag har jobbat idag, med inslussningsgruppen, killarna byts ut när de gått där tre veckor och så fylls det på med nya. Det är på torsdagarna vi brukar gå till Ramunderberget.Håller kylan i sig, får nog de här inte gå dit. De har på tok för lite kläder på sig. I dag gick vi bara en kort stadspromenad, sen gick vi tillbaka och jobbade inne.
På hemväg.

Det är så kul - alla grupper blir lite olika, ibland är det nån spexare med som får igång alla, ibland några som snabbt kan översätta om vi tar engelska som en brygga mellan språken, och ibland några som aldrig sett andra bokstäver än sina egna. Planera är alltså svårt, men på tisdagar är fokus på kropp och hälsa och på torsdagar är det natur - men mest blir det som det blir. En kille förklarade när vi slutade idag, att hans huvud höll på att sprängas av svenska. Sen började han prata dari för att pysa ut lite frustration. Jag låtsade att jag förstod, nickade och svarade på nonsensspråk. Han låtsades att han förstod och svarade vidare på dari. En riktigt trevlig liten konversation blev det. 
Dari pratar man alltså i Afghanistan. Det är så likt farsi (persiska) att vår iranskfödda tolk fixar det galant. Men hon jobbar inte mina dagar...

Nu ska jag tända en brasa. Ska nog ha en kopp te också... 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att det är så trevligt att du fått det här jobbet. Verkar passa dig som handsken. Och lagom arbetsbörda med tid för egentid.

Exotiskt kallt ser det ut på dina bilder och jag tycker förstås att det är urvackert. Idag har vi +11C och regn och jg huttrar. Inte haft under +18C på nästan två månader. Jag plockar "djupfrysta" apelsiner till frukostjuicen :)

Kulsprutan

Musikanta sa...

Du får väl skriva en egen liten dagbok (som du inte lägger ut på nätet) för att komma ihåg alla roliga och intressanta saker med de här killarna. Man glömmer ju så fort. Visste inte att språket i Afghanistan hette Dari. Är det därifrån alla kommer?

Klimakteriehäxan sa...

Det där med nyanlända och kläder - du skriver att de du jobbar med inte har varmt nog. Jag hade klara problem när jag ville skänka varma jackor, mössor och vantar till flyktingar. Man tackade nej på flera ställen, ville ha nya underkläder däremot ... Till sist hittade jag en kyrka som arbetade med människor som behövde både det ena och det andra, så där hamnade vintergrejerna, tillsammans med lite t-tröjor och annat. Jag ville hellre lämna direkt till behövande än att lämna till Myrorna eller annat ställe som säljer plaggen, men var på vippen att ge upp.

Tredje året i Hjo sa...

Jo, det är rysskyla på vintern. Och på sommaren kommer även värmen därifråm. Ofta. Det är Putin, vetladu.