Statcounter

torsdag, juli 28, 2016

Sommarvanor

Vad lätt det går att skaffa sig lata vanor! Det har inte blivit mycket gjort av vare sig inomhus- eller trädgårdsjobb de sista veckorna. Desto fler utflykter...

Igår var jag med om något märkligt som jag bara har läst om tidigare. Det var medvind ut från Stegeborg, knappt någon vind att tala om, men ändå. Vi letade efter en vindskyddad plats, och hittade ett litet fint skär. 

Jag satt på berget länge och njöt av värmen och av att det blev helt vindstilla. Så tyst och så stilla. Nästan så jag kände att det måste betyda nåt. Skulle det börja åska? En tromb (som de hade fått i närheten dagen före)? Svaret kom efter några minuter. På det helt spegelblanka vattnet kom en vind från öster som krusade vattenytan, med en linje så knivskarp som en linjal. Att vinden kan vända, det vet jag ju, och att det kan bli vindstilla där emellan, men det var häftigt att få uppleva det så tydligt. Den nya vinden från havet var dock kallare, så det var inte så jätteskönt längre.

Ovanför syns den spegelblanka ytan, och under den krusade efter vindbytet.

Maken älskar sudoko (eller stavas det soduko? Jag gör det aldrig och skriver det aldrig) och jag korsord.
Maken lossar förtöjningen, sen blåste det så pass att han knappt orkade dra in båten mot klippan för att hoppa på...
På hemvägen stannade vi till vid ön där Musikanta och hennes bröder har var sin stuga, jag sjunger med en av hennes bröder och dennes fru. De var hemma, vi fikade och tog en promenad på ön. Nu brukar vi ytterst sällan våldgästa någon, men de här vännerna har sagt så många gånger att vi måste komma förbi, så det kändes helt ok.

Det ser mer mulet och kallt ut än det var. Bara GPS:en är på. Datorn med större sjökort och ekolodet är bara på på okända farvägar. 
Att åka mot solnedgånget är helt otroligt. Det ser så mörkt ut, men klockan var bara 19 och det var ljust.

Nästa vecka är det bara att försöka hitta tillbaka till normala vanor när maken börjar jobba igen.


8 kommentarer:

mossfolk sa...

Det här med båtliv låter för mig alldeles exotiskt. Jag kan inte minnas att jag någonsin varit på en båt i "mellanstorlek", alltså mellan liten motorbåt och färja. Det låter så himla härligt!
Och vad intressant att faktiskt så tydligt både se och känna att vinden vänder.

Bloggblad sa...

Mossfolk: jag är ju uppvuxen i asfalten, hade bara åkt roddbåt och förja tills jag träffade Per. Men sen levde vi utan båt i många år medan barnen växte upp. De först aåren var jag alltid lite skraj, tyckte att det köndes väldigt farligt, men det är jag inte längre. Har bara respekt för det där ilandhoppandet på klippor... Bäst gillar jag att lägga till vid en brygga eller köra upp på en sandstrand. Då ligger båten stilla också.

Elisabet. sa...

Helt ärligt önskar jag att pv hade en motorbåt i stället för en med segel, då skulle jag känna mig betydligt tryggare. Och dina bilder borde STF använda när det gäller att turista i eget land!

Bloggblad sa...

Elisabet: jag tycker ibland att det verkar så charmigt tyst med segelbåt, men efter att ha prövat att följa med en släkting lite, så inser jag vilket jonn det är...och när det går snabbt där det finns grund... Nej, då är jag så glad över vår motorbåt. Nya motorn är så tyst och trygg. Den förra la av då och då, det var inte kul. Lilla hjälpmotorn får sitta kvar som säkerhet.

I dag är det inte båtväder. Ganska skönt att vara hemma också.

Klimakteriehäxan sa...

Låter himla trevligt alltihop, till och med blåsten!

Bloggblad sa...

K-häxan: den här sommaren som började ganska mulet och bara bjöd på städagaragetväder blev bättre än på många år. Vi har frossat i båtåkande, bad och sol. Men nu börjar maken jobba i morgon, så nu blir det bara enstaka turer om vädret är bra. Han har en del timmar att ta ut, som väl är....

Vonkis sa...

Låter häftigt att se när vinden vänder så där tydligt. Gillar båtliv i teorin men tycker det är lite läskigt det där med att hoppa i och ur.

Eleonora sa...

Vilken tjusig utfärd ni har haft och underbart att få uppleva naturens krafter så påtagligt - det blir liksom mer "till sjöss".
Hoppas sensommaren blir god och bra för dig.
Kram från
Eleonora