Statcounter

måndag, september 07, 2020

Konsten att sy gardiner

De gamla gardinerna, som jag tyckte var så tuffa när jag satte upp dem för 13 år sedan, har tjänat ut nu. Min mamma, som bytte gardiner varje säsong (inte alltid nya, de återkom då och då) skulle nog ha tyckt det för länge sen. Vi har bott i huset i 31 år och jag har nu den fjärde uppsättningen på gång. Hon var nöjd med mina första, de övriga fick hon aldrig se. 

Sex meter linnetyg på dubbel bredd, måste alltså kapas på både längden och bredden. När jag kom på att dra ut en tråd genom hela tyget för att få ett spår, blev det lättare. 
Hela hallen på övervåningen gick åt... ser kanske slött ut att sitta så och klippa, men jag var totalt koncentrerad. 

Multiband - nåt helt nytt för mig - var inte svårt att sy dit, men det var svårt att få tyget att ligga kvar och inte dråsa ner av tyngden. 

Tre långa eftermiddagar senare (med paus över helgen) var det klart. Jag är jättenöjd, och även Per som aldrig tyckte om de gamla. 
Tidigare såg det ut så här - det är tunna rutiga naturfärgade i beige och brunt siden - som jag spikat upp med egenhändigt målade och ditspikade lister. 
Till höger i bild skymtar en tavla som Musikanta har målat. 

Jaha, och nu då? Vad ska nästa coronaprojekt bli? Huset är målat och lingonen har blivit sylt... Nu ska det röjas i garaget. Maken har lite av arten hamster i sig och tror att allt kan vara bra att ha. Det tror inte jag. Vi får se vem som vinner! 


 

9 kommentarer:

Vonkis sa...

Har du inte bytt gardiner alls under alla år? Jag har tre olika som jag varierar mellan i vardagsrummet. I de andra rummen byter jag till jul (ibland blir de kvar till nästa jul). Det blev väldigt snyggt med de nya gardinerna och orkidéerna är väldigt ståtliga, jag ska skrämma mina med dem :-)

Bloggblad sa...

Jodå, det är fjärde omgången, skrev jag nog. Men jag sätter aldrig upp de tidigare igen. Antingen får någon ärva dem, eller också skänker jag dem till Röda korset. Fast några få harjag sparat och de kom väl till pass i sommarstugan.

Cicki sa...

Kul att du återuppväckt bloggen. Har själv gått i sådana funderingar. Får se hur jag gör. Fina bilder med både gamla och nya gardiner.

Bloggblad sa...

Cicki: Det är ytterst få som hittar hit, för jag gör ingen reklam, tycker att det känns mer familjärt så här. Jag har svårt att tacka nej till trevliga människor som vill vara vän på facebook, men samtidigt blir allt så offentligt att jag verkligen tänker mig för vad jag skriver för att inte alla ska få veta för mycket. Här är det visserligen öppet för alla, men det är bara en handfull som letar rätt på bloggen.

mossfolk sa...

Så fint det blev. Fortfarande ljust, men ändå ombonat. Härlig färg!

Garagerensningar tycks höra hösten till. Vi genomförde en för någon vecka sedan och i måndags var det flera elever som berättade att de varit med och röjt garaget i helgen (så att bilen skulle komma in...).

Bloggblad sa...

mossfolk:
Tack! Vi är så nöjda. Det som förvånar mig mest är att jag fick fler "gilla" och fler kommentarer än jag någonsin fått förut på alla år. Gardiner är tydligen lätt att referera till. När jag berättar om skrivprojekt som blivit utgivna, då är det bara en handfull "närmast sörjande" som kommenterar.
Men det är ju roligt att gardiner uppskattas - en fb-vän bytte gardiner hemma hos sig eftersom hon blev inspirerad att förändra lite.

Annika sa...

Men Bloggblad!!
BLOGGAR DU!!!?
Vilken överraskning. Trodde du tillhörde den stora skara som lagt ner.
Vad glad jag blir över att se att det inte ÄR så!!
KUL!!!!

Bloggblad sa...

Annika: Jag fick lust att skriva lite igen - visserligen gillar jag facebook, men tycker att publiken blivit lite för stor, jag har visserligen koll på (nästan) vilka alla "vänner" är, men vill inte att så många ska veta för mycket.
Hit måste man ju ta sig av lite mer fri vilja än att bara scrolla ...

Musikanta sa...

Mycket vackrare med de nya gardinerna. Jag har tagit bort alla gardiner i alla rum utom i vardagsrummet och det kombinerade orgel- och gästrummet. Där måste jag kunna dra för de stora fönstren. Jag blir så glad när jag ser att du inte har flyttat bort min tavla. Den går ju bra ihop med de nya gardinerna i alla fall :-).