Statcounter

torsdag, maj 20, 2021

Sen vår

Nu som först börjar det ta sig! Ett gäng rosenskäror är utplacerade i ny rabatt vid stugan. Med luftigt tält av väv OM frosten skulle slå till. Men en del är kvar på altanen hemma för tillväxt. 
Här ovan är de ynkliga plantorna av akleja, jag sådde tidigt, i februari tror jag, och lät äggkartongerna med sådd stå kallt i två veckor. Några har skolats om två gånger, men nu är krukorna slut. De ensamma verkar ha tagit sig på bara två dygn. 
Timjanplantan från förra året har ynglat av sig. Bra gjort! Av ca 10 zucchinifrön har en visat sig med blad, ytterligare en är på väg upp ur jorden. Hoppas att det blir två givande plantor. Astrarna behöver skolas om eller sättas ut, men var? Tulpanerna tar all plats. 
Ranunkel skulle vara så lätt, sa de på tv. Många hade nog sett det programmet, det fanns en enda påsemed rotknölar kvar i affären. Sju knölar … ena krukan ser det dött ut i, ur den ena kommer två eller fyra. Jag vet inte hur de brukar se ut. 

Det blir förhoppningsvis många blommande inlägg framöver - eller inlägg om misslyckade blommor …

En sort finns det, som jag alltid lyckas med!  

15 kommentarer:

Vonkis sa...

Tänk att det kan vara så upp och ner med odlingen. Dina aklejor ser lovande ut, mina tvärdog ju när jag skolade om dem, tack och lov fick vi fyra kraftiga plantor från en kollega så vi blir inte aklejlösa på lotten i alla fall.

Växter som folk säger är lätta att få fram brukar jag sällan lyckas med. Nu sätter jag mig ju ofta på tvären när det gäller både det ena och det andra men när det gäller odling tycker jag nog det är rätt onödigt gjort av mig.

Maskrosorna gläder humlorna i alla fall, det är alltid något. Brukar du plocka dem för att äta? Maskrosorna alltså, inte humlorna. Mormor brukade använda bladen i sallad men hon tog bort strängen i mitten först. Sedan har jag för mig att jag smakat maskrosmarmelad någon gång men det kan även vara ren inbillning.

Bloggblad sa...

Vonkis: Lavendeln som det var ett evigt pyssel med förra våren, två veckor i kylskåp m.m. den har överlevt vintern och mår bra ute vid stugan, men plantorna är fortfarande små. Jag hoppas på lite större buskar av dem - kanske nästa år?

Jag grävde upp de blå vilda aklejorna som finns här i trädgården, lyckades få ner två plantor vid stugan, de ser ut att trivas. De vilda därute är så beigelila.

Jag har ätit vildsallad många gånger när jag var på hälsohem. Granskotten var lite jobbiga och fastnade i halsen, men hallonblad och daggkåpa och maskrosblad gick ner med lite dressing. Först var jag med på örtvandring där vi plockade vår sallad själva.
I övrigt har jag inte använt maskros till mat. Men jag har planer på att test lite diverse, köpte en bok som heter Vildplockat. Ska pröva kärleksört och gulmåra i sommar, det har jag bestämt. Blå viol har jag smakat på - det smakade som gammeldags violpastiller.

Vonkis sa...

Bloggblad
Är inte lavendel en sådan där växt som tar två år på sig innan de blommar när de är frösådda? Det kanske gäller tillväxten i övrigt också, att det tar ett tag innan den kommer igång.

Kan man äta kärleksört? Vi har ju tre sådana i en av rabatterna. Kanske skulle man (😉) testa. Tulpan och violer har jag testat för länge sedan, skulle vilja testa brännässlor och syrensaft, om det räknas.

Bloggblad sa...

Vonkis: Jo, jag visste att jag skulle få vänta - men det verkar som om jag får vänta ett år till... men ville ändå testa. Lavendelplantor brukar kosta ca 50:- och jag behöver fem sex stycken, då lönar det sig med en fröpåse.

Ja, bladen på kärleksört är matiga. Jag har inte prövat, men killen som skrivit boken har varit plockare till exklusiva restauranger som friterar fönsterlav etc.

Tulpan har jag inte ätit, men jag har strött ringblommeblad i sallad. Syrensaft gjorde jag för ett par år sen, men ingen vill ha söt saft i familjen, så det blev rätt mycket kvar i frysen. Vi har ljuslila, så saften blev väldigt ljust rosa. OM jag prövar igen, så ska jag peta i några blåbär om jag hittar några i frysen. Visst räknas all vild mat!

Nässelsoppa äter jag minst en gång i veckan så här års, har prövat många recept. Gott! Alltid! I år har jag torkat blad och sen pulvriserat i kaffekvarnen och har på filen. Annars brukar jag bara torka fröställningarna. Förra sommarens skörd räckte ända till april - strödde lite på filen varje morgon.

Vonkis sa...

Friterad fönsterlav...

Bloggblad sa...

Uppdatering: nu är TRE zucchini på gång!

Bloggblad sa...

Uppdatering: nu är TRE zucchini på gång!

mossfolk sa...

Ni kommer att äta zucchini så att det sprutar ur öronen 😂. Vi brukar ha två plantor och både äta massor själva samt ge bort till släkt, vänner och grannar (de som råkar ut för oss under skördetid helt enkelt).
Har kallsått rosenskära direkt i rabatt i år. Det återstår att se om de hinner blomma…

Bloggblad sa...

mossfolk: Några år hade jag ett par plantor som gav mer än vi hann äta, jag gav också bort till höger och vänster. Men sen kom ett snigelår - de åt upp precis varenda liten bit.

I år har rosenskäran börjat blomma innan jag satte ut den. Men förra året började den inte blomma förrän den var meterhög. Måste ha varit nåt fel med jorden. Sen blommade de massvis och länge.

Vonkis sa...

Oj, jag tror Suzan planterade fyra eller möjligtvis fem zucchiniplantor i ena lådan igår...

Bloggblad
Jag har försått några och de är kanske en dryg decimeter höga, med bara en stjälk. Hur ser dina ut?

Bloggblad sa...

Vonkis: menar du rosenskäran? Den har en stjälk men det växer ut grenar utan att man behöver klipp nåt. Blir jättestor.
Zucchini behöver en kvm yta per planta.

Vonkis sa...

Bloggblad
Ja just, det var rosenskäran jag menade.

Bloggblad sa...

Vonkis: Anade det. Och jag har fått en till nyfödd zucchiniplanta... FYRA!!! Var ska jag få plats med dem?
I odlingslådorna vid stugan, petade jag ner några solrosfrön ur fågelmaten för nån vecka sen - och glömde bort det... Nu har vartenda ett kommit upp med ca 5 cm lång stjälk. Måste försöka komma på nåt bra ställe att omplantera på. Solrosor är ju så mysigt!

Vonkis sa...

Bloggblad
Åh, solrosor är verkligen fina, hoppas du hittar en riktigt bra plats till dem.

Bloggblad sa...

Vonkis: jag trodde knappt att fröna från fågelmaten skulle gro. Solrosfrön i liten såpåse är ju jättedyrt, tänkte att de var säkrare. Nu hoppas jag bara att de inte dränkts av regnet!