Statcounter

onsdag, mars 09, 2022

Jag bestrider och bestrider

Är det fler än jag som drabbats av bl*uff*akturor? Jag vill inte ha hit alla som googlar - jag har själv googlat och lärt mig hur man bestrider dessa och hittat många som drabbats. Det är därför jag petar in * i orden. 

För en månad sedan fick jag ett sms med uppmaning att betala det jag var skyldig en tidskrift som jag inte ens hade hört talas om, men namnet Fr*ia Tid*er låter som något jag inte skulle vilja läsa ändå. Jag googlade och hittade den och förstår av alla klagomål att de lever gott på att skicka fakturor till äldre som blir osäkra och betalar om de inte har någon som hjälper till att bestrida. Jag räknas ju som äldre numera. 

Jag har väl hört ordet "bestrida" men aldrig behövt använda det och visste inte hur man gjorde. Det hjälpte inte att skicka mail (på polisens hemsida finns exakt beskrivning av hur man gör och vad man skriver) - igår kom en påminnelse med påminnelseavgift i brevlådan. Gissa om mitt blodtryck gick i taket! Ny procedur - både mail och brev med kopior och bestridande ... 

Men - det är inte olagligt att skicka ut såna bluffar - det blir inte olagligt förrän de anmäler till kronofogden! Då först ska man polisanmäla. Jag har sparat alla papper och är beredd. Är inte det vansinne? De vet att många äldre blir nervösa och betalar eftersom det är väldigt krångel att ens hitta en adress att bestrida på. 

En variant de har, de här bluffarna, är att skicka ett inbetalningskort där det mycket finstilt någonstans står att det är ett erbjudande... trots att det ser ut som en faktura. Lika fult det! 

6 kommentarer:

Vonkis sa...

Den tidningen står väldigt nära sd.

Föräldrarna fick ett paket med faktura från nat*ura*med för några veckor sedan. Om man ville returnera skulle man ringa deras kundtjänst och kunden skulle betala returen! De i kundtjänst hävdade att pappa hade ringt och gjort beställningen. Om de bara visste hur väldigt osannolikt det var. De hade dessutom inte skrivit pappas tilltalsnamn på adressen utan hans tredjenamn. Mamma hotade med polisanmälan för falk angivelse och då tog han bort beställningen minsann.

på konsumentverket står det att företaget erbjuder gratisvaror som visar sig vara prenumerationer. Det finns så många sätt att lura människor på.

Bloggblad sa...

Vonkis: jag anade det när jag googlade. Bara namnet på tidningen gav mig sd-vibbar.
Idag kom först ett mail från dem, att någon annan hade använt mitt namn och beställt tidningen. Två minuter senare kom ett mail - såååå vänligt och trevligt skrivet, att de valde att tro på mitt mail och att de strök mig som prenumerant. Smart sätt!

Det gör mig så rasande arg att företag kan vara så otroligt lömska. Det är värre än andra lögner och bedrägerier.

Klimakteriehäxan sa...

Fy attan så irriterande! Helt onödiga bekymmer kan man tycka. Men det är gott om lurendrejare där ute.

Vonkis sa...

Väldigt lömskt men skönt att du slipper fortsätta bestrida.

Bloggblad sa...

K-häxan: Det är alldeles förfärligt illa. Jag vet ju åtminstone hur man googlar och får fram vad man ska göra - men tydligen (såg jag bland klagomålen) är det många som hellre betalar ...

Vonkis: hoppas jag slipper dem i fortsättningen!

Musikanta sa...

Jag har som väl är sluppit sådana fakturor hittills. Men jag får ju ideligen mejl om att jag ska betala något. Dem tar jag bort omedelbart och tömmer papperskorgen direkt.
Jag svarar bara på telefonsamtal där jag har namn. Är det något nummer jag inte känner igen googlar jag på det sedan och ringer upp om det är någon bekant.