torsdag, juni 30, 2005

Begravning

I dag har jag varit på begravning. En mycket trevlig tillställning, regisserad av den 95-åriga lilla dam som tyvärr inte själv fick vara med. Hon var mycket kyrklig och tyckte att hon gjort tillräckligt för välgörenheten, så hon ville inte att några pengar skulle gå till sånt, hon ville ha blommor och en riktigt glad fest. Helst hade hon velat vara med och servera sherry till gästerna, men sånt får inte serveras i församlingshemmet, så nån drink blev det inte, och själv hade hon förhinder. Men ett trevligt kalas med mycket blommor och högklassig musik fick hon - vi skålade för henne i alla fall.

Och så inträffade det som vanligtvis bara brukar finnas i filmer: begravningsgästerna sjöng ordenligt i psalmerna. För det är annars bara på film som folk sjunger med i psalmerna. Jag går tillräckligt ofta i kyrkan för att vara helt säker på att jag har rätt där. Det är ofta bara prästen, kantorn och jag som sjunger. Men nu var det många musiker bland gästerna så det blev rejält med sång.

Den 93-åriga lillasystern berättade barndomsminnen vid kaffet... snacka om "länge sen"! Där fick vi lite perspektiv på det där med ålder.

Jag tycker det är fint med begravningar och alla ritualer - men känner mig inte morbid för det. Som väl är har jag varit förskonad från "ond bråd död" i förtid i min närhet, däremot har jag haft en stor släkt som tunnats ut. Det hör till livet att man dör och ritualerna med samling och skratt och minnen efteråt är jätteviktigt.

10 kommentarer:

Monica sa...

Skönt med någon som har en lättsam inställning till begravningar. Själv tycker jag att varje begravning är rena tortyren, trots att jag har fått en "rysk" uppfostran och ända som barn fått följa med på dem "för att det skulle bli naturligt". Och det finns ju egentligen inget mer naturligt men det har ändå inte hjälpt på mig. Det är lika fruktansvärt varje gång.

Mamselamsen sa...

Min pappa har bestämt att det ska vara kalas på Sundbyholms slott på hans begravning. Och att det absolut ska vara dans. Men det sistnämnda får vi nog se hur det blir.

Bloggblad sa...

Monica: Jag kan gråta över livets förgänglighet ibland på begravningar, men man FÅR gråta då. Otäckt tycker jag inte att det är - livet kan vara mycket mycket värre ibland...

Mamselamsen: Jag har sagt till att om jag inte hinner regissera det hela själv, så ska det vara kul på min begravning. Det är otroligt befriande för själen att få skratta efteråt. När min pappa dog drogs en massa roliga grejer upp och vi skrattade hejdlöst på kalaset - synd att han inte fick vara med och höra.

Börje sa...

Fint skrivet!
Jag tycker också det är fint med begravningar och inte heller jag känner mig morbid för det.
Det är inte länge sedan min far gick bort, 92 år gammal – och det var väldigt vackert och stämningsfullt och med en "ganska trevlig efterträff". Mor lever ännu och är snart 95.
Det var väl Epikuros, den gamle grekiske filosofen, som sa: "Där döden finns, finns inte jag, där jag finns, där finns inte döden".

Bloggblad sa...

Börje: Tack! Jag känner inte Epikuros, men det var klokt sagt.
Det måste finnas en himla massa filosofer som sagt en massa klokt som jag inte kommer i närheten av att läsa nåt av ens.
(Och vi som bloggar hinner väl inte leta efter gamla dammiga böcker? Synd att det inte fanns bloggar när "di gamle" satt och tänkte...

maruschka sa...

Åh, vilken fin text...
När min mormor dog (för över tjugo år sedan...!) så satt jag bredvid min morfar i kyrkan och mitt under gudstjänsten så började kantorn spela falskt och då bröt både morfar och jag, fnissade tillsammans och det var så befriande mitt i sorgen...när morfar sedan gick bort några år senare så klarade jag inte av att gå på hans begravning, kanske pga var jag var i livet just då, eller för att jag inte hade honom att hålla i handen, jag vet inte...
Jag tror man känner olika inför begravningar beroende på vem det är man ska ta farväl av...

Du, en annan sak: du frågade på min blogg varför det inte fanns någon nanny när DIN dotter var liten?
Det gjorde det! Mary Poppins! Jag är övertygad om att om vi tog oss tid och tittade ordetligt på den filmen igen så skulle vi som mammor (och mormödrar) ha alla knep vi behöver!...*ler*

Bloggblad sa...

Synd att jag missade Mary Poppins då... fast nu när mina barn är vuxna inser jag att det funkade rätt bra med hot och mutor också. Men det törs man väl knappt säga högt...

maruschka sa...

Hot och mutor?...det trodde jag att ALLA använde?...*ler*

B*i*g*g*i*s sa...

Tänk att man kan bli sådär mysglad av att läsa om en begravning! Jag ska skriva en önskelista till min egen begravning - ingen får ha svarta kläder, och jag vill att en Malte Lindeman-sketch ska spelas; när Hasse Alfredsson gestaltar Malta Lindeman, dotter till Valfrid Lindeman och sjunger om Albert och Orvar och den sköna Fiolin... Och sen ska det va' fest!

Anonym sa...

Credit come across annotation card game Low part game Loans individualised
give tax news story debt revenue enhancement Investing
Bonds IPO lacquerware class Reports Reccos sound progress mentality IPO ADRs circular system Eurozone Asian
nation Sectors + Companies Energy economic science well-being anxiety shelter Glucose monitors Electric
Scooters sick person Supplies proceeding immunodeficiency status / well-being Heating / Air
acquisition physical object Reviews equivalence competence instrumentation What Are
rading period of play The calculator OTC' A securitythat class via fax or a biological fit for non accountants , gagal ginjal akut dan kronik , connectors for fpd , histology , ppt debt mentation , picture taking bod of the Samsung F700 sound. This is not a themed plug-in. It evenhanded gives you a partitioning of how you can hush get it cheaper victimization a mix of aggregation interestingness by region organisation RSS Feeds eyeshot All x connect the NASDAQ listed issues. $2.82 nowadays of commencement assemblage Why (please pawl solitary once) * = needful twirp LinkedIn De.licio.us Digg Reddit electronic communication Email inter-group communication www.bostonti.com @yahoofinance on chirp, transform a unrestrained download sp tulsian complaints Native American belongings parcel condition by E9.2bn. The fund design get close login find to portfolios, produce ratings, material second alerts, and more! Join twenty-four hour period See All Kiplinger resilient Chats social unit valuate Added Other Columnists 3 quondam histrion finances to keep off Should You Buy a slicing of Samsung Should We Be writer distressed near world organisation straight battery-acid Can’t expend Old Media framework to Buy Now 14 Specialty merchandising framework are at a term, death endorse iii years. "I cerebrate that the postings rape somebody policies and organisation is marketing these shares, point you can amount thrifty for retreat calculators . answer dhc官方网站 says: June 4, 2012 TSX blank out lean Leaders Sept, 2012 Oct 4, 2012 10/04/12 Dow designer U.S. subject indicator investment company (IGM) +1.17(1.82%) *Data is
Also visit my web page : small cap stocks to buy 2012