Statcounter

fredag, maj 12, 2006

Trassel

Här har det ringts och mailats och varit både spännande och nervöst. Som en del av er har läst hos Gagga så har vårt samarbete grusats p.g.a. sjukdom och jag har med ljus och lykta (läs: telefon och Internet) letat en ny illustratör till min barnbok. Och det var under gårdagsdygnet än det ena och än det andra som var i vägen för ett ömsesidigt "ja". Det är brådis om omslaget ska komma med i barn- och ungdomskatalogen som går i tryck snart.

I går kväll hittade jag underbara teckningar som jag verkligen gillade på illustratörscentrum på Internet- dessutom bodde hon nästgårds - och jag åkte dit efter telefonkontakt. Stilen och illustrationerna var perfekta... men vibbarna i övrigt var minst sagt konstiga. Mest tveksam blev jag när damen ifråga velade i två timmar (småbarn... ringrostig... trött...jo, visst vill jag... men...) och jag inte fick något svar trots påpekanden om att jag måste leta vidrae och att tiden är knapp. Då började hon berätta utförligt om sina författardrömmar medan jag satt på nålen... ja, eller om dom var flera... Jag blev lättad när hon till slut tackade nej - trots att hon säkert hade kunnat göra ett perfekt omslag i en stil jag gillar.

Sent på kvällen ringde jag en annan konstnär jag träffat och gillat och som bett att få illustrera sånger... hon var inte hemma utan i Thailand. Maken trodde att hon säkert skulle... jag fick mailadressen... och har väntat och väntat... inget svar...

Till slut vågade jag inte vänta utan ringde ytterligare en dam som jag fått tips om från säker källa. Hon blev jätteglad - inkommer med skisser å det snaraste och jag får välja vilket hon ska gå vidare med. Perfekta telefonvibbar - kändes lugnt och bra.

Och då får jag svar från Thailand: har papper och färger med på planet - åker om två timmar - hör av dig fort - skissar gärna - hur snabbt som helst.... Nu är klockan 13 i Sverige... vilket den inte alls var när mailet kom, utan 16... så hon har redan flugit iväg. Snopet.

Lite ketchupeffekt över det hela alltså. Men jag hade redan varnat Thailandsdamen att om jag inte hör något på ett par timmar måste jag leta vidare. Och precis nu kom svaret - hon har fått veta att jag gått vidare, det var ju tur det i alla fall då...

Så kan det bli. Mest trist är att min trognaste tecknare - som jag hade många planer ihop med - dog i dag för precis ett år sen. Känns lite konstigt att det blir just i dag som jag hittar en ny...

Måste bara ha med ett kort från barnvaktandet. Mamma är i Tockolm och pappa i Insöping. Och jag måste pela föstår du!

17 kommentarer:

Vi på Kantarellen sa...

Den där ketchupeffekten.. den har man varit med om några gånger. Man blir liksom lika chockad varje gång, fast man borde vant sig.

Gagga sa...

Ja här är boven i dramat, som nu hoppas att allt blir så bra det kan bli med din bok.

Bloggblad sa...

Kära gagga! Bli du frisk i lugn och ro. Det har faktiskt varit lite spännande med den här jakten på ersättare - och nu andas jag ut!

Humlan sa...

...och så skönt när man landar, när allt är klart!

Har hon musiken i generna, lilla charmtrollet som pelar...?

Anonym sa...

Klart man måste "pela", det förstår väl vem som helst :-)

Själv har jag kommit igång så smått med pianospelandet sedan beskedet om pianolärarjobb :-)

*kram*

Bloggblad sa...

Humlan: om det inte redan finns kommer det snart in i generna i den här miljön.

Miriam: Visst måste man! Själv har jag gått och lovat bort en spelning i sommar, så jag övar en hel del jag också...

Anonym sa...

Hoppas telefonvibbarna håller vad de lovat och att du får de illustrationer du vill ha. Viktigt att bilderna funkar!

Batbut sa...

Men sicken tur att det löste sig till slut! Håller tummar och tår för att resultatet blir kanon

Anonym sa...

.............Oj, du lever i en virvelvind av aktivitet! (säger en trött Tockholmare). Så bra att det ordnar sig!

Vonkis sa...

Vad skönt att det ordnade sig till slut ändå. Sånt där brukar ju ha en förmåga att lösa sig men innan man vet det säker är det ju inte alltid så kul.

Det ska verkligen bli spännand eatt se boken när den kommer.

Anonym sa...

Vilken känsla i magen jag fick när jag läste din blogg. Jag blev liksom lite nervös. Men skönt att det löste sig (hoppas jag). Slutet gott allting gott...hoppas det kommer att stämma.
(Tur du har så många kontakter)

Anonym sa...

Ojdå, vilken dramatik! Nästan som värsta deckaren. Tur att du har Prinsessan till hjälp!

Bloggblad sa...

Och när som helst kommer första skissen... har fått mail om det. Är nyfiken så jag spricker.

Det var nästan lite kul med den här jakten på illustratör. Lite nervöst, det är himla viktigt att komma med i den katalogen - sen går inte boken i tryck förrän i sommar.

Klimakteriehäxan sa...

Hm. Ursäkta mig, kära Bloggblad, men här har vi väl ändå ett äkta lyxproblem!??? Du har skrivit en barnbok som någon gillar, så mycket att de ger ut den. Vad kommer du ut på för förlag? Att det sen strular lite med omslaget är väl ändå en världslig sak, som Karlsson på taket brukar säga?
Kul i a f, lycka till! har du redan berättat här på bloggen vad det är för sorts bok och jag har missat det? Annars får du ta det som en önskan från mej om en framtida post!

Bloggblad sa...

Klimakterihäxan: Jag hoppas inte att jag framställt det som ett svårt världsproblem - tvärtom har jag flera gånger kommenterat att jag tyckt det varit spännande, men stressigt. Jag har bett förlaget att jag ska få fixa omslaget själv, vill inte bara ta vad jag får.

Det är väl så med det mesta, att i relation till Verkliga Problem, så blir ens egna vardagsproblem fjuttiga. Och det här "lyxproblemet" jämför jag på inget vis med Verkliga Problem.

Nej, jag har inte berättat mer än att det blir en barnbok. För flickor - mellanstadieåldern. Jag vill inte bli länkad hit från förlaget eller från titeln, men när det närmar sig kommer jag inte att kunna hålla mig. Om du byter ut ledet "blogg" i mitt bloggnamn mot "bok" och söker på bokus eller adlibris, så finns den där.

Anonym sa...

Åååh vad spännande! Magen fick sitt medan jag läste din... Vi hade lätt uppgift med illustratören till vår bok. Vi hade fått tips och hon var underbar. Men om det blir nästa bok, då ska jag kolla med dig. Jag har en klar favorit:-) Boven i dramat! Skrattar!

När din kommer ut ska jag skrika: Jag KÄNNER HENNE!!!!!

Bloggblad sa...

Bra Anne-Maj - skrik högt - och teckna gärna samtidigt!