Hemma igen efter 3 härliga semesterdagar då bilen har rullat många mil och blivit smutsigare än den varit på länge. Det kommer snart lite mer rapporter och bilder, men som uppvärmning blir det gissningstävling (fast de som känner till skaldernas hem behöver ju inte gissa, de kan redan och borde inte få vara med i tävlingen). Pris? Som vanligt: äran.
Alltså - skalden som suttit där jag satt på första bilden, föddes tidigare och levde längre än den andre. Men båda fanns och var verksamma runt förra sekelskiftet.
Vilka skalder har jag besökt? Den förste köpte det här stället just för utsiktens skull - och den andre köpte skrivbordet för att markera för omgivningen att han verkligen var författare på allvar. Båda är män.
Uppdatering: Första bilden är klar. Det är Heidenstams Övralid med utsikt bort till höger över Vättern mot Olshammar där han föddes. (Än har det inte kommit upp någon minnestavla vid den lilla stugan strax nedanför Övralid (Nedralid) där poeten Bloggblad bodde hösten -60.)
Jag har lagt till en bild på stugan som poet #2 köpte 1914. Först flyttade han in själv, sedan kom familjen efter och vid den tiden arbetade hans far som skomakare. Jag säger inte vad han gjorde tidigare, då blir det för lätt.
38 kommentarer:
Inte vinner jag någon ära här inte. Lessen. Jag är värdelös på sånt här.
Strindberg, Heidenstam, Fröding,
Gunnel: Jag gillar dig ändå.
Mamsen: Det där är fusk, att bara räkna upp de tre du kan! Precisera. En av dem är rätt - men vilken bild hör han till?
Strindberg - bild två??
Heidenstam - bild ett?
Heidenstam - bild ett?
Är det Heidenstams Övralid på den övre bilden?
(Jag har inte varit där och vet egentligen ingenting, men jag gillar gissningstävlingar och behöver ära.)
Heidenstam hör till nummer ett!
Kan det vara Övralid på översta bilden, alltså Heidenstams tillhåll?
Som gammal museivakt blir jag ju alldleles upprord av att se dig sitta sa dar vid och pa utstallningsforemalen! Jag ryyyyyser....
Heidenstam så klart, jag ser för mig hans stora kran i profil mot den storslagna utsikten. Men vem satt i den där förhållandevis moderna miljön, den undre, vid förrförra sekelskiftet? Karlfeldt?
Jag tippar Fröding är rätt, till utsikten. Strindberg tordes väl knappt ta sig utanför Stockholm eller?
Tut tut salut! Det är Heidenstams Övralid på övre bilden. När jag var 9 år bodde vi ett par månader precis nedanför (dvs vid Nedralid) och det var egentligen det stället jag ville fotografera.
Ilva: Det var meningen att man skulle sitta där och skriva i gästboken! Annars hade jag förstår inte petat på grejerna.
Lena B: Modernt... nja, 1 rum och kök i en stuga en kilometer från vägen... inte så värst modernt.
MMY: Strindberg har jag inte varit hos, men hans hem var nog mer välbärgat.
Hmm, nummer 2 var klurig. Kan man få någon mer ledtråd?
helena: Nej, stugan är jättekänd, så nu blir det ingen mer. Kanske att det är många timmars resa dit, ett helt annat landskap.
Jag funderar lite på Harry Martinson. Dvs att skrivbordet står i Moas torp kanske?
Nej, det är fel. Den här poeten är mest känd för sina dikter.
Jag trodde val det! Att du inte satte sig bara sa dar menar jag. Men du skall veta att det ar forvanandsvart manga som bara inte kan lata bli!
Dan Andersson....?
Tadaaaaaa! Rätt. Det är Dan Anderssons stuga i Luossa. Det är tredje gången jag är där - men första gången för maken. Det var mulet och lite kallt i lördags så vi satt i köket och hörde trubaduren/guiden Linda Rattfelt sjunga... vilken feeling. Hon sjöng och spelade så otroligt bra att mina ögon började läcka.
Jag satt just och googlade på Dan Andersson för att se om det möjligen kunde vara han, men var för långsam förstås ... Grattis Lena B.!
Sen som vanligt kommer jag och vill tala om att jag minsann vet... men då är det redan klart! :-)
I Luossastugan har jag hört Nisse Munck spela och sjunga Sissi av Lasso - den om haren som jagas
Tack tack! Men hur kom jag fram till det här? Jag vet inte mycket om Dan. A. faktiskt. (Men om Karlfeldt har jag en massa intressant inside information, kan jag avslöja!) Jag tycker att det är mycket spännande att utforska hur minnet fungerar, mitt eget då. Ibland förvånar jag mig själv med att veta sånt som jag inte visste att jag vet. Nu kan jag fylla mina tomma dagar ett tag framöver med att utforska hur i herrans dar jag visste att det var Dan A. Kalas!
Helena: Då var du på rätt väg i alla fall!
En liten tant: Otur. Men du får gotta dig åt att du minsann visste!
Jag har också hört Nisse Munck där, men den här damen var precis lika bra. Hon sjöng Tiggarn... Sissi av Lasso och Gässen flyttar (allt på begäran av oss som var i köket) Hon berättade lite om bakgrunden till "Gässen" och då fick den en ny dimension. Sen bad jag att hon skulle sjunga en av sina egna tonsättningar och det gjorde hon. Med bravur! "Till en lykta" tror jag den hette.
Lena B: Så roligt att jag har bidragit till din kommande tankeverksamhet.... :)
Tänkte på Dan A. men var för sent ute. Vilken gullig stuga han hade.
Nu var jag också för sent ute, men Dan Andersson är jag faktiskt släkt med, om än på långt håll. Han var femmänning med både min mormor och morfar.
Cornelia: Jag är impad! /kan jag få din autograf om 2 veckor.../ men - det var på vääääääldigt långt håll...
Attans, jag som tänkte på Dan Andersson. När det gäller diktare så är det alltid honom jag tänker på först. Varför? Jag tycker om hans texter särskilt när man kan sjunga till dom.
Ja, det är väl min enda claim to fame, men den är bra. Och förresten var mormor klasskamrat med Lisa Ferlin, Nils syster. Och Nils brukade svinga en bägare med min mormors bror. De' du!
Åh vad jag älskar din replik om min kommande tankeverksamhet! Såna där formuleringar kostar man bara på sig till nån som man gillar, eller hur? I varje fall på den här bloggen, måste jag kanske tillägga.
Gunnel: Jag vet bara en som inte gillade Dan A, och det var min arbetsmyra till mormor (hon var lika gammal som han) "Den där latoxen!" apropå att han hellre svalt än spelade för mat... :)
Cornelia: Det blir autograf... kanske på armen...?
Lena B: OBS!!! Jag gillar alla som återkommer och läser vad jag skriver - och tar sig tid att kommentera. Ni är motivationen att fortsätta! Var är DIN blogg?
Jag är släkt med Lena och Mats Ohlin.... vill du ha min autograf också? :-)
Mats O - det var han som sjöng en schlager -68 som jag glömt namnet på... va?
Men visst - jag får köpa ett autografblock med 2 sidor...
Ssss - Mamselamsen är släkt med ALLA (har ni inte sett hennes stamtavla?), så hon faller utanför all tävlan här!
Lena B. har ingen egen blogg. Jag vet inte hur man gör. Hur gör man? Jag brer ut mig på andras bloggar i stället.
Lena B: Det är lätt som en plätt.
1) tryck på den orangea knappen "I power blogger" som finns här på sidan till höger
2) Klicka på den blå rutan "Create a blog" och följ instruktionerna. Man får välja bakgrund och sånt.
Nästa steg, att lägga in bilder och sånt, kan man ta efterhand.
(Jag har också upptäckt att Mamsen är släkte med alla)
Määääh (som dottern säger), ratar Du mina kommentarer? *s* Har lämnat spår flera ggr men inte fått dem godkända. Är jag mobbad? "snyft" eller "persona non grata"? Appropå Lassie så var min gamla granne ihop med Ingmar Bergmans son - gills det?
Batbut: Det är klart att du blir godkänd, men det har inte synts till något från dig på ett tag. Konstigt. Det är bara frierier och sexerbjudanden jag tar bort.
Men ...... grannar... näe, där går gränsen...
Heidenstam och Andersson, vilka diktare, vilka diktarhem!
Jag längtar hem sen åtta långa år.
I själva sömnen har jag längtan känt.
Jag längtar hem. Jag längtar var jag går
- men ej till människor! Jag längtar marken, jag längtar stenarna där barn jag lekt.
Skicka en kommentar