Statcounter

lördag, november 18, 2006

Utmaning

Jag brukar kunna motstå utmaningar där jag ska visa upp kylskåp och väskinnehåll och annat ovisbart, men en bokstavsutmaning från Monica med yffen kan jag inte säga nej till. Lite lat är jag dock, (läs=hur lat som helst) och tar fram en grej som jag skrev 1994 när jag gick en kurs i musikmetodik och skulle beskriva en musiklektion där "De fyra F:en" skulle finnas med.

Färdighet
Fakta
Förståelse
Förtrogenhet

Nu är jag inte så värst uppdaterat i det pedagogiska livet, så jag vet inte om gurusarna håller fast vid 4F-idén eller om det kommit nymodigheter. Det här är i alla fall från den tid när mitt pedagogiska intresse blommade som bäst. (Jo, det är sant. Det har blommat och blommat över.) ((Berätta bara inte det för min chef, hon har inte genomskådat mig än - onödigt att hon får veta.))

"VARFÖR NÖJA SIG MED 4 F?" heter min musiklektion och till denna beskrivning gjorde jag en teckning - förresten med dagens teknik kanske jag kan få med den? Att jag inte kan rita har aldrig hindrat mig från excesser i denna ädla konst :)

Fröken förklarar för fyra frivilliga femteklassare. Flera fraserade försök förevisas. Först förstår Frans fel - fusk får faktiskt förekomma.

Frökens fingrar fumlar, faller fel, får fram falskt fiss. Fröken förklarar fnissande: ”Förtecken förändrar!”

”Förhatligt finlir!” fördömer Frans, får fel förstås, för färdighet fallerar. Frans försvinner förödmjukad från förhöret. Fast Fia förstår föredömligt. Fias framsteg förstärker frökens förhoppningar för framtiden.

”Fy för fjantigt fjäsk!” fnyser Fredrik föraktfullt. Fröken förmår förgäves få Fia förlåta Fredriks försmädelse.

”Flickor får faktiskt förmåner!”……

Sorry – där försvann texten som skrevs på Facits jättedunder till skrivmaskin ett par år innan jag datoriserades – och sedan har papperet kopierats flera gånger och legat fel i kopiatorn. Jag ids inte lägga ner energi på att fullborda detta verk.

Jag minns i alla fall att min lärare sa (efter att ha godkänt F-lektionen) ”Var har du hittat det där någonstans?” Snacka om förödmjukelse… hon tog för givet att jag hade stulit det från någon… och jag som slet en hel kväll...

Om någon hugad spekulant vill låna denna musiklektionsidé och fattar vad det handlar om, så vassego! Gehörsövningen fungerar utmärkt och brukar bli jättekul när jag spelar upp hur eleverna trodde att jag spelade. För det är jag som står vid pianot, vid den tiden lite smalare och lockigare...


14 kommentarer:

Anonym sa...

Ojoj...där kom jag i lä. Helt otroligt bra.
Sicken lärare...vad ledsen jag skulle ha blivit :O(

Anonym sa...

Underbart roligt!
Och i vilken skog är den metodikläraren begravd? Himmel så sur jag skulle ha blivit!

Elisabet. sa...

Jag läste på Komvux i mitten av 90-talet och skulle skriva en uppsats på engelska, så jag skrev och skrev om en händelse i Lyme Regis, där dottern och jag var.

Efteråt sa min lärare i engelska, - Barbro -, exakt samma sak.

Jag har sällan känt mig så ... förödmjukad.


Ditt f:ande är SUVERÄNT.

Bloggblad sa...

Gunnel: Tack. Jag har grunnat och grunnat på raderna som försvann... det var nåt med finnig förpubertet... jag bara älskar att leka med ord - om jag har en bra orsak, ett mål. Jag lattjar inte för mig själv bara.

En liten tant: Tack. Det är faktiskt inte första gången som någon tagit för givet att jag inte är upphovskvinna... ser väl inte ut som om jag kan nåt?

Elisbet: Missförstådda genier... jodu, sånt känner vi till...
Och tack ska du ha.

Linda sa...

Du är ju bara underbar!!! :)

Monica med yffen sa...

Jag förstod att det skulle bli nåt sånt här suveränt bra. :)

Bloggblad sa...

Lindalotta och MMY: tackar tackar. Men vi har ju våra olika gåvor. Ni skulle bara se mig fickparkera... eller klippa gräset... eller kliva upp på en häst (jo, jag har prövat, men hon som baxade upp mig skrattade så hon grät)... eller ta emot en boll... har jag nog inte lyckats med nån gång...

Anonym sa...

Förträffligt! Jag ska prova skriva på F någon gång, när inspirationen kommer:-)

Vonkis sa...

Jag är så imponerad av alla som har skrivandets förmåga. Ni är så duktiga!!!

Bloggblad sa...

Anne-Maj: tack - kör hårt!

Vonkis: du kan väl också skriva? Men du får gärna vara impad ändå, förstås... :) *känner mig smickrad*

Översättarhelena sa...

Fullständigt fantastiskt finemang!

Cornelia sa...

Fantastiskt finurligt!

Anonym sa...

Hej Marianne!
Nu sitter Gisela och jag och är lite småberusade.Vi har läst din blogg och vi är båda imponerade av din skrivkonst, du är otroligt duktig på att formulera dig i skrift.
Ha en fortsatt trevlig helg!
Kram på Dig!
Camilla och Gisela

Bloggblad sa...

Skål på er kära kollegor! Och du, Camilla, du får gärna låna den lektionen... :)