Statcounter

måndag, januari 22, 2007

Åldersfixering

I lördagens NT fanns en intressant serie om ålder och hur synen har ändrats genom åren. Förr var man barn en kort period, så fort man kunde börja arbeta var man vuxen - och vuxen fortsatte man att vara till dess man inte orkade arbeta längre. Då var man gammal.

Nu är man yngre barn, äldre barn, tonåringar, yngre vuxna, unga medelålders, äldre medelålders - och så räknas man som gammal mycket tidigare än förr. Numera är man passé på arbetsmarknaden ungefär vid min ålder. Alltså när man söker nytt jobb, än så länge knuffas man inte bort pga ålder i de flesta jobb.

(Nu kommer min käpphäst! Yes! Äntligen!) Det är tur att jag inte någonsin haft ambitioner att vara programledare i teve - för då hade jag blivit bortknuffad (eller möjligen satt att leda pensionärsteve på eftermiddagarna) redan för ca 15 år sen. För vem vill se gamla halvfeta rynkiga tanter med grått hår i TEVE??? Usch. Där vill vi bara se feta flintskalliga gubbar - eller unga vackra pojkar och ännu yngre och vackrare kvinnor med slät hy och noll livserfarenhet.

För att teve ska klara sig undan såna här beskyllningar, tar de in EN fet kvinnlig programledare, EN rynkig, lite äldre - och så kan de bevisa att jag verkligen har fel! Titta på Susanne A i Fråga doktorn! Titta på Stina D som intervjuar... visst har vi både äldre och feta kvinnor som programledare! O, ja!

Bitter? Jag? Nej då. Jo, förresten. Det är jag nog. Inte på att jag blir äldre, för jag hade inte velat dö som ung, slät och vacker. Men jag är bitter på att det ska vara så "fult" att åldras, att så många äldre medsystrar lyfter sig och möblerar om i ansiktet... att det ska vara så mycket finare att satsa på unga i alla lägen. Eller, möjligen om man skriver sin debutdeckare vid 85, då är det nåt extra... eller blir filmregissör vid 93...

9 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant.. PD James som skriver deckare är väl gammal? Bra förebild.

Bloggblad sa...

Anne-Maj: Jovisst, men hon har hållit på sedan innan hon blev gammal tant. Och vad det gäller deckare är det inte så kinkigt med damers ålder.
OBS! Hon har bara sina initialer utskrivna, gissa vad det beror på!

Hon som skrev böckerna om Harry Potter blev rådd att inte skriva ut sitt namn, ingen skulle köpa böckerna om de var skrivna av en kvinna... så hon kör också med initialer.

Cissi sa...

Håller med, det är bedrövligt!
Fram för lady power istället för girl power... Och bort med den extrema utseendefixeringen. Fasar lite för att min dotter ska bli tonåring i det här hårda samhället...

Elisabet. sa...

Amen!

(Och Ingela Agaardh som jag gillade så skarpt, hon fick ju bara skäll ..., och så blev hon utbränd eller "schvedd" som vi säger hemma ...).

Tankevågor sa...

Håller med dig. Varför kan det inte vara som i många andra länder/kulturer fint att åldras och räknas som en person med mycket erfarenhet osv.

Överhuvudtaget tycker jag vi i vårt land fastnar för mycket i ålderstänkande. Programledarna i TV som du beskriver är bara ett område av många som det är så på. Kärlek och relationer är ett annat. Det är tex. inte tillåtet att älska och ha en relation med en yngre man/kvinna och vise versa.
Vi sorteras in i åldersfack istället för att se till människan.

På mitt arbete finns i min närhet människor i många olika åldrar och i många olika faser i sina liv. Jag tycker det berikar mina dagar.

Bloggblad sa...

Fr B: Ja, tid för stringtrosor och smink kommer väl ändå... Jag blir alldeles bedrövad när 10-åringarna i skolan kommer sminkade som små fnask (inte så vanligt, som väl är, men sen i åk 6 är det mycket vanligt) och har tunna linnen och allmänt sexig klädsel.

Elisabet: Hon fick ju ta pensionärsprogrammen...

Londongirl: Jag trodde ju att alla 40-talister som var med på barrikaderna skulle ta för sig här också, och gå före i spetsen, men de har tydligen resignerat...
Visst är det trist! Orkar vi kämpa emot?

Anonym sa...

På tal om Susanne A såg jag en hastig glimt av henne program idag och hon måste faktiskt ha gått ner en hel del kilon. Hon har fått en hals :O)

Jag tycker om ansikten som har åldrats. Däremot är det inte så kul att det bir lite slappt här och där på kroppen....men det är bara att gilla läget :O)

Bloggblad sa...

Gunnel: Visst är det skillnad när det gäller andra, då tycker jag också att ålderdom kan vara vackert. Det är jättesvårt att acceptera när det ändrar sig hos en själv, men det borde vi hjälpa varandra med i stället för att alla som har pengar springer och lyfter sig redan vid 35...

Batbut sa...

Instämmer till fullo - åldersrasism är något som spridit sig som en löpeld, att man inte kan ta tillvara på den kunskap och erfarenhet som följer med åldrandet är sanslöst resursslöseri. Där tycker jag ex.vis att länderna kring Medelhavet har en sund inställning. Vi skulle behöva lite mer sådant