Statcounter

lördag, januari 06, 2007

Perfektion

Jag är helt lyrisk efter kvällens konsert med den här kören. Så rent, så vackert, så ovanliga arrangemang... massor av ljus tända, fullsatt, inga skrikande ungar... helt ljuvligt. Att jag känner solisten på bilden och har haft ledaren som lärare i musikmetodik är pluspoäng. Många sångare är proffs och det märks verkligen. Maken som följde med (en gång om året!) höll med om att det var ovanligt vackert. "Ungefär som när jag sjunger i duschen", sa han. Jag håller inte riktigt med.

Kanske inte alla nya läsare vet att jag är körfreak, men det är jag. Har sjungit i kör i ca 45 år (skolkör, madrigalkör, oratoriekör, blandad kör, kyrkokör), lett en nybörjarkör i 8 år och lett en barnkör i 10. Jag älskar när nybörjare törs pröva sina röster; det stör mig inte alls att tonerna inte alltid överensstämmer med noterna då, men ack så underbart en kväll som denna, när varenda ton sitter där den ska. En lisa för öronen och själen.

I morgon kl 10 ska jag se (fast de visar sällan körledaren av någon konstig anledning, så det blir nog mest att lyssna) en av mina tonsättare leda en kör i tv 2 - och på kvällen ska jag gå ner till vår kyrka och lyssna på min gamla kör som sjunger ut julen. Alltså en profan kör som jag sjöng i under 15 år. Nu sjunger jag i kyrkokören - lite enklare att sjunga en söndag förmiddag per månad än alla stora konserter som kräver både tid och ork i mängd.

Mycket körsång blir det... men det kan aldrig bli för mycket.

22 kommentarer:

Vonkis sa...

Åsa är verkligen bra. Hon var med på Las Vegas-showen jag var med i för något år sedan, naturligtvis var det Lisa T som höll i trådarna.

Anonym sa...

Ibland tror jag om, jag hade hörseln och rösten skulle jag ingå i din kör!

Linda sa...

Mmm, det låter som en härlig kväll.Jag kommer aldrig iväg på sådant som lyssnare, jag hinner inte.
När man står där framme så ofta så önskar man nästan att man tappade rösten en enda gång, för jag vill lyssna. Bara få sitta och ta in.
Visst, vi får ju alla konserter på dvd, men det är inte alls samma sak.
Hoppas det blir lika bra imorgon!

Elisabet. sa...

Ja, lyckliga dig!
I skolan sjöng vi ibland på avslutningar och aldrig var man lyckligare!
När det var dags för julsånger och "Gläns över sjö och strand", då fick jag mässlingen och kunde inte vara med .., jag grät av förtvivlan.

Bloggblad sa...

Vonkis: Jag har tyvärr missat att höra henne som solist - har bara haft hennes dotter i barnkören.

Anne-Maj: Det är verkligen grymt att du måste avstå från körsång. Fast å andra sidan, det finns många hörande som inte gillar det...

Lindalotta: Numera kan jag sitta och lyssna och njuta utan att känna att jag vill stå med där framme. Kommer det inga körer på besök hos er, så du kan få lyssna?

Elisabet: Men du kan väl också gå och lyssna på körkonserter? I kyrkorna är det dessutom så gott som alltid gratis.
Före jul fick jag rena abstinensen när jag hade tappat rösten och min kör sjöng...

Anonym sa...

Jag missade dagens TV framträdande, sov. Min värkande kropp vill bara sova just nu. Ska försöka komma mig iväg till kyrkan ikväll, då sjunger vår kyrkokör sånger från advent till trettondag. Jag tycker om körmusik i kyrkan. Och igår läste jag ut din bok, som jag tycker var en varm skildring av många olika aspekter på livet. Jag tyckte mycket om den, tonen i boken kändes så hoppfull. Och det är något dagens barn/ungdomar verkligen behöver. Tack för en fin lässtund!!!

Bloggblad sa...

Eva: Du behövde nog sova!

Jättestort tack för dina glädjande ord om min bok. Du skulle jobba på Btj...

Jag har läst ut din bok också, intressant läsning. Jag skriver ett mail om det eftersom det är så personligt.

Mette sa...

Jag vill också ha din bok!! Signerad. Hur går jag tillväga? Åka till Söderköping?

Bloggblad sa...

Mette: Antingen kommer du hit - eller också sätter du in 150:- på bankgiro 5104-2414 då kommer den som ett brev på posten! (Sen kan du ju sälja den vidare på Tradera :)

Mette sa...

Åh nä! Den ska inte säljas! Ja, jag sätter in pengar!

Bloggblad sa...

Det låter höra sig! Glöm inte skriva ditt namn så bokförarmaken inte får problem.

Anonym sa...

Hallå!
Jenny läser på din bok! Hon pekade på det du skrivit i boken och frågade:

- Är hon känd?

- Ja där hon bor, svarade jag snabbt och berättade att du brukar titta in till mig. Jag kände mig lite mallig!

Bloggblad sa...

Anne-Maj: Hoppas hon gillar den! Och helt rätt - här i stan är jag känd. Fast det är å andra sidan de flesta :)

Tankevågor sa...

Alldeles för sällan lyssnar jag på körsång nuförtiden. Det blir inte av. Men jag förstår den där känslan av lycka när man som åhörare hör det och det blir så där fantastiskt bra.

Anonym sa...

Har för mig att jag läst att ingenstans är körsång så populärt som i vårt land. Jag har inte sjungit på jättelänge, det skulle vara roligt igen! Fast nu har väl stämbanden rostat igen, antagligen...

Anonym sa...

Jag har testat, min kör hette Vi-som-inte-kan-sjunga och jag har medverkat i en cd. Tänk att leva tyst över 40 år, innan man upptäcker att man kanske är sopran.

Linda sa...

Vi har ju flera körer i vår församling, men ingen som jag är så förtjust i...
Det lät lite tramsigt, men du förstår säkert vad jag menar.
Grejen är den, att jag bor ju nära Malmö och borde hur lätt som helst kunna höra hur mycket jag vill.
Ska bara orka...

Bloggblad sa...

Londongirl: Då är det ju slöseri att du bor i Sthlm där det dräller av superkörer... jag skulle inte få nåt gjort alls, jag.

K-häxan: Det är sant - det är jättestort - och jag lovar, det tar inte många dagar förrän man fått upp ångan.

Hannele: Det var en sån kör jag ledde i 8 år, fast jag tyckte att "inte" lät så negativt, så vi hette "Vi som vill sjunga". Och där var det många som snabbt blev sopraner... får nog göra en egen blogg om den körens historia...

Lindalotta: Det där med orken känner jag igen. För mig är det enkelt med de 3 kilometerna ner till centrum här - men att åka in till Nrkpg som är 15 km... känns ofta oöverstigligt. Igår åkte jag 10 km... det var långt nog.

Anonym sa...

BBC1 har varje söndag "Songs of Praise", enastående körsång - mest kyrkliga sånger/psalmer - f.t. med Aled Jones som conferencier (Jag nämnde honom i ett tidigare inlägg. Vet inte om du har haft tillfälle att lyssna på honom än?). Det är ett helt underbart program! Fast jag är övertygad om att det finns fantastiska körer i Sverige som motsvarar det jag har tillgång till (bor utomlands mestadels).
Jag minns när jag blev utvald att sjunga med i skolkören annodazumal och har väl sällan varit stoltare!
Eller haft mer kul.

Fördelen med program på TV är att man vågar klämma i och sjunga med utan att störa andra med en icke så vältränad röst. Fast det är helt klart härligt att stämma upp.
Jag sjunger hellre än bra men njuter av det. Lyckliga ni som kan!

Bloggblad sa...

Anonym: Jo, jag minns Aled Jones, men har inte hört nåt än. Kanske har jag BBC1 bland alla mina oräkneliga kanaler på teve, ska kolla.

Jag vet att det finns många otroligt bra körer i Sverige, problemet är att man oftast måste ta sig i kragen och åka en bit.

Men du - jag tillhör dem som tycker att alla ska få sjunga, de kommer ändå inte med i proffskörer och sabbar nåt, men i övrigt tycker jag att alltför många TROR att deras röst inte duger, och så prövar de inte ens.

Flera av de damer jag hade i min Vi-som-vill-sjunga-kör gick vidare till mer avancerade körer när de väl upptäckte att de faktiskt kunde! Och man blir gladare av att sjunga - det är bevisat. Det händer saker i kroppen när allt sätts i de vibrationer som sången ger upphov till.

Anonym sa...

Bloggblad: Mail kommer till dig också endera dagen! Just nu har jag fastnat i scrapbooking!!

Anonym sa...

Bloggblad, du har så rätt! -Det kan aldrig bli för mycket kör!