lördag, januari 06, 2007

På begäran

Christina W blev nyfiken på pirogen jag åt igår och vill ha receptet. Den är världsenkel och snabb, men hur mycket av varje???? Man tager vad som havas kan och prövar sig fram. Sonen älskar den här pirogen, det var egentligen han som gjorde den igår, med mig som "Tengby".

Men jag inte hittat på den, bara hittat den i en tidning för ca 25 år sen. Lite mer eller mindre ostgegga spelar ingen roll, men om man har för mycket grädde flyter det ut och blir kladdigt (erfarenheten har talat!).
  • Färdiga smördegsplattor
  • riven ost - ju starkare desto bättre
  • torkad basilika (funkar kanske med färsk också)
  • ett ägg - eller två om man gör mycket
  • lite grädde (om man vill och inte bantar)
  1. Gegga ihop riven ost med basilika, ägg och grädde så att det blir en ganska torr gegga, lagom prickig av basilika.
  2. Kavla ut smördegsplattorna något på bakplåtspapper, kleta ut geggan, lägg över lock av smördegsplattor, fäst ihop skarvarna, nagga med gaffel, (pensla med äggvita) och grädda i ? 225 (kör jag med till allting) i ca 20 min, tills den ser läcker ut i färgen.
  3. Ät och njut - men inte om du är med i "Du är vad du äter" för där skulle den få underkänt direkt.

13 kommentarer:

Christina W sa...

Thank you!
Ska lägga den på önskelistan om sånt jag ska äta när midjemåttet minskat

Bloggblad sa...

CW: Fast risken är ju stor att måttet återvänder då :) Jag brukar ta en extra promenad i stället.

Qi sa...

Låter mumsigt! Åt något liknande med fetaost i, var också jättegott. Som sagt, man tager vad man haver bara man har smördeg...

Anonym sa...

Hej!Låter gott tycker jag med. Tror att jag ska göra detta tills i kväll.Jag har ingred. hemma. Vilket inte brukar vara fallet när man ser nåt recept nånstans, utan man måste åka iväg och införskaffa en hel del......

Bloggblad sa...

Qi: Jag brukar sällan uppfinna egna rätter, men måttangivelser har jag lärt mig att strunta i - och jag törs också byta ut hur som helst.

Pia: Lycka till - blir det bra kan du ju lägga ut en bild.

Anonym sa...

Låter busenkelt, ska köpa hem smörgåsdeg utifall...

Eva sa...

Låter gott! Jag har plattor i frysen, kul med nya recept.

En liten tant sa...

Sk*ter i midjemåttet, rusar till frysen... tji, smördeg! Men imorgon är affären öppen igen!

londongirl sa...

Tack för tipset! Tycker att piroger är bra utflyktsmat. :)

Bloggblad sa...

Jo, både enkelt och gott - men Londongirl: det frasiga faller nog ihop om man låter den följa med på utflykt. Den blir som ett fluffigt wienerbröd.

Christina W sa...

Äh vad fasiken....först minska sen öka så är det ju hela tiden

Strumpstickan sa...

Fast på lördagkväll kan man allt äta någe gott tycker jag:)

Bloggblad sa...

CW: Fast i viktens uppförsbacke går det lättare än vad det gör neråt...

Strumpstickan: Ja, och på fredagskvällarna... och söndagskvällarna... :)