Statcounter

måndag, februari 19, 2007

Teliatrassel

Jag är riktigt glad över att Telia inte skickar några mail vidare idag. Först skulle det lagas till kl 12, men nu står det "under dagen". Bra, då hinner jag nog vara duktig en stund och sitter inte och läser och svarar...


Första dagen på sportlovet - och jag masade mig upp efter tidningsläsning i soffan och kom iväg på promenad redan ½12. Minns med förundran hur jag på 80-talet var ute i skidspåret redan vid 9 varje dag på sportlovet, körde 5:an i full fart, väckte barnen, nyduschad och rödrosig vid 10... och satte mig vid symaskinen. Ingen dator, ingen blogg, ingen mail... Men, tiderna förändras och allt rubbades när det var snöfritt under några år. För det var därför, helt säkert! Jag lovar!


Är det månne dags för Antikrundan att ta sig en titt på mina fynd bland sysakerna? Gummitråd... misstänkt likt färgen i gamla charmeuseunderkläder... Tryckknappar, rostfria från Gusum... klädda livstycksknappar... en välarbetad trägrej att nysta upp något på...


Gissningsdags:
Vad är den runda spetsiga träprylen till? Jag har ingen aning. Inte heller den märkliga saxen förstår jag mig på - men jag lekte med den hos mormor och hon sydde madrassöverdrag på 50-talet som hemsömmerska.


Däremot vet jag vad den röda nålen är till för... men det avslöjar jag inte än. Att jag har knyppelmönster är inte konstigt, svärmor var knyppellärare från Vadstena, så knyppelgrejer finns det många, men varför jag har en lösnäsa i samlingen...? Den gulnande vita tråden - mamma ärvde två stora askar med sådana i mitten av 60-talet. Kan ju vara bra att ha...

De många askarna med blandad innehåll måste gås igenom noga - en gång för många år sen hittade jag mina guldsmycken i en sån. Jag hade gömt dem där när jag reste bort, och sen glömde jag var jag gömt dem. Ännu saknas ett par guldörhängen...


Snacka om att jag har initialsvårigheter... sätt fart nu i stället! Fast - jag måste berätta om när dottern var ca 3 år och vi var hos svärmor som alltid hade stora knypplingar på gång, hundratals pinnar i perfekt ordning. Det blev tyst länge och dottern sågs inte till, så vi ropade:
- Vad gör du?
- Jag pypplar!
Hur många timmar det tog för svärmor att reda ut pypplingen är okänt.


(Och där lyckades jag skjuta på fengsjuandet lite till....)

16 kommentarer:

Anonym sa...

Släng inte dom! PGW hade en ny utmaning och gör inte detta. Sälj dyrt till någon som behöver rekvista.

Bloggblad sa...

Hm... i så fall säljer jag DYYYYYRT.

(Men jag har röjt åtminstone hälften nu!)

Anonym sa...

Även om jag inte kan sy har jag ett fantastiskt syskåp i nån sorts gotisk stil, med tinnar och torn. På dörren är infällt en oval ram med ett korsstygnsbroderi föreställande en gudinna av nåt slag. Sömnadens gudinna förstås - vad kan hon heta, tro? Innanför dören finns sex små lådor med emaljskyltar som det står konstiga saker på: Brustthee, Baldrian, Diverse, Fliederthee, med mera. Jag har tagit fasta på det där Diverse och sparar allt som en sömmerska kan behöva. Fast jag är inte nån vidare sömmerska. Gå till Lotten och kolla får ni se hur det går när jag ska sy.

Översättarhelena sa...

Saxen är ju en lillfingersax! (Även kallad trådsax.) Jättepraktisk att knipsa av trådar med när man syr.

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Bröstte, Fläderte och Baldrian (är inte det Valeriana?) - ditt skåp ska det nog vara te i?

Jag ska kolla hos Lotten! För jag är förstås nyfiken. Finns det bild?

Ö-helena: VA? Aldrig hört talas om - måste förstås pröva genast! Rapport kommer snart. (Ska bara kolla min mangel först så den inte skenar...)

Anonym sa...

Men nu vet jag! Den eleganta prylen i elfenben är det väl, ska man ha och göra runda hål i tyget med när man syr engelsk brodyr. Va!!! För att komma från en som inte kan sy. Får jag vuxenpoäng nu?

Anonym sa...

Typiskt, Bloggblad! Jag syr SÅ uselt att jag inte ens fattar att mitt syskåp egentligen är ett teskåp.

Bloggblad sa...

Ö-helena: Ta mig tusan! Om man hänger den på vänster lillfinger är det jättelätt snabbt klippa med bra grepp med högern.

Jag har haft en knapphålssax också, men den är borta, den hade bara vass egg längst ut, lagom för ett normalstort knapphål.

Ö-råttan: Den är av trä - men mostern som vi ärvt av broderade väldigt mycket, jag har många hålmönstrade lakan efter henne. Du har nog rätt!

Bloggblad sa...

Ö-råttan: det är dig förlåtet! Hade jag inte kunnat tyska hade jag nog inte tänkt på det!

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Jag förstår dig - man tappar lusten att sy för mindre. Fast jag har några såna fadäser själv i bagaget... två vänsterstycken m.m. men jag slänger sånt illa kvickt och förtränger och tänker på alla lyckade projekt.
Jag hade som princip att om någon sa: "Har du sytt det där själv?" Då skulle jag aldrig mer ta det på mig. Men det behövdes inte de sista tio åren som jag sydde.

Lilla B sa...

Den runda lite spetsiga träpinnen kan du använda när du väver flamskvävnad. När du lagt in garnet där du vill ha det i varpen så petar du ner med träpinnen. Jajamensan. sånt har tom jag gjort i mina dar.

Cornelia sa...

Jag tror inte du har talang för feng shui (inte jag heller verkar det som). Jag tror du mer passar till att gör värdefulla kulturhistoriska insatser genom att spara på föremål från "förr i tiden".

Anonym sa...

Jag kan just undra hur många som har haft knappnålar i en sådan där ASTRA-ask. Det har jag haft!!

Linda sa...

Här trillar en annan in sent och ska griljera (haha!!!) briljera så klart, med sina sykunskaper och så har du redan fått svaren :(

Nu väntar vi bara på att få se resultaten efter användandet :)

Anonym sa...

Översättar helena har redan talat om för dig att det är en trådsax, så då behöver jag inte göra det.

Spännande blogg!

PGW sa...

Jag är för långsam! Men instämmer att trådsaxen är mycket praktisk, använde min mycket.