Statcounter

tisdag, april 24, 2007

Spamskydd...

Jag tog bort de sjösjuka bokstäverna för rätt länge sen och har inte haft spambesök sen dess - förrän i dag... Så nu åker de fram igen.

När jag kom hem idag, stod det flera brandbilar i änden på min gatstump... oj vad pulsen steg! Jag andades ut när jag såg att det inte gällde vårt hus (för trots allt står jag mig själv närmast) - men jag känner starkt för de grannar som snett över gatan fått åtminstone ett rum utbränt. Jag är inte tillräckligt nyfiken för att sälla mig till åskådarna och fråga efter detaljer, men hörde av polisen som parkerat vid min brevlåda att ingen människa är skadad i alla fall. Fy fasen vilket jobb den familjen har framför sig...

Ska kanske kolla en extra gång att brandvarnarna fungerar.... Och så måste jag stänga balkongdörren, det stinker rök fortfarande.

På tal om poliser... trafikdag i skolan... Jättemånga ungar har absolut noll koll på vad som är höger och vänster.... av dem som cyklar fritt i stan, helt fritt från alla regler... och i stadstrafiken. Och testet med att göra vänstersväng - räcka ut handen + vända sig om och sen svänga... fick läggas ner, inga 11-åring klarade att göra det utan att ramla.

En hel dag har vi satt av till detta - hoppas att föräldrarna gör resten... att de inte tror att det räcker med att vi lär ut - utan att själva inlärningen tar rätt lång tid och måste skötas av eleverna själva...

26 kommentarer:

Lena sa...

På något sätt har det blivit som så att trafikregler lär de flesta sig först när de tar körkort.
Kunskap om hur och när i trafiken är en företeelse som hamnat mellan stolarna nuförtiden. Vems är ansvaret? Jag tycker att det i första hand är ett föräldraansvar, men jag är tämligen säker på att det finns många som inte håller med.

Strumpstickan sa...

Så hemskt med branden, men jag blev glad att det inte var ert hus!

Strumpstickan sa...

Klicka på inställningar och sedan fliken kommentarer...

Morgondimma sa...

På min tid gick man i trafikskola och lärde sig trafikvett och vad de olika skyltarna betydde. Jag paxade alltid för en polisbil att köra runt i. Att den var röd och trampades fram var av underordnad betydelse, det stod ju polis på den.

Anonym sa...

Det är väl den värsta mardröm man kan tänka sig, att huset ska ha brunnit ned när man kommer hem en dag.

Inte lärdes det ut något om cykling och trafik när jag gick i skolan. Inte vad jag kommer ihåg i alla fall. Sånt lärde man sig hemifrån.

Bloggblad sa...

Panter: Jag har förstått att föräldrarna tar för givet att vi kollar upp varenda unge vad gäller trafikvett... liksom vi får kolla upp det mesta... och mer därtill. Massor som lagts till - men inget som dragits ifrån. Tiden i skolan är densamma trots att innehållet sväller över.

Strumpstickan: Visst kände jag mig egoistisk när jag andades ut, men... En tröst för dem är väl att farfar som bor i andra halvan är snickarkunnig - och att den unga familjen som drabbats är just unga - och pigga!

Och nu ploppade bokstäverna fram efter omstart av maskinen... så då hade jag gjort rätt. Gillar dom dock inte!

Morgondimma: Jag minns att de hade såna små låtsasstäder med småbilar - borde kanske återinföras? Men när ska föräldrarna hinna gå dit?
Jag tycker ju att barnens säkerhet borde ligga hos föräldrarna i första hand.
Klart att jag med hade valt en röd polisbil!!!

Anonym sa...

Hej, det var så länge sen jag tittade in hos dej, så det var myyyycket att läsa, tackar!
Här hemma har barnen lämnat sina cyklar till mamma, en med punka och en med växelkablar som hänger o slänger... nu håller minstingen på med moppekortet så det blir en fartfylld sommar - utan poliser hoppas jag.
Studierna tar massor av tid men har äntligen bytt blogg nu så kika in när du får tid.

Bloggblad sa...

Kristin: Hej igen! Jag har varit inne hos dig några gånger, men jag förstår att du haft annat för dig än att blogga. Och så måste jag greja så mycket för att komma åt kommentarsdelen - men nu ska jag kolla genast och se vad du bytt till!
Jag tänker ju på dig varje gång jag drar på mig de vita halvvantarna! Vilket är ofta.

mossfolk sa...

Sådant där minns jag att vi gjorde i skolan. Cykla på en planka, göra vänstersväng och lite annat. De som klarade det fick ett cykelkort och de som inte klarade det fick göra om senare. Jättenyttigt!

Bloggblad sa...

Mossfolk: Vi pratade idag om att inför cykelkörkort. Kanske vore det bra - men - när ska vi hinna med allt????

Anonym sa...

Ta i trä... det har gott bra.

Susanne sa...

Åh, visst har det blivit så att allt, absolut allt, ska lösas i skolan numera? Är det inte cykelvett, så är det drogfrågor, hbt-frågor, simkunnighet, värdegrund, social fostran, mobbing, hur man surfar säkert på nätet, etc. Som du påpekar, var tar vi tiden ifrån? För vi ska ju också se till att eleverna uppnår kunskapsmålen i alla ämnen. Ibland blir jag bara så trött när jag på nyheterna hör något mer som man anser ska pressas in i elevernas skoltid.

Äsch, jag är tydligen på gnällhumör i kväll.

Bloggblad sa...

Hannele: jag håller mig i bordet...

Susanne: närå, du är inte gnällig. Du har rätt! Men du glömde Positivet, livskunskapen, schackkursen och elevens val.

Ingela sa...

Såg att du kommenterade hos en gemensam bloggbekant om Cat Stevens-programmet. Jag såg det och tyckte också att det var underbart. Jag måste nog leta efter nån samlings-CD med alla de underbara sångerna som jag lysssnade på i tonåren.

Nu är man ju i en ålder när den musik man älskar mest är lätt att hitta på samlings-CD - ett ålderstecken...?

Bloggblad sa...

Ingela: Jag njöt hela tiden. Men konstigt nog har jag inte så många minnen omkring honom som flera av de andra stora. En LP har jag i alla fall. Och de flesta av de gamla låtarna kände jag igen.

Hm.... har inte ens tänkt på att det skulle vara ett ålderstecken.

Susanne sa...

Visst, elevens val skulle egentligen kunna vara något helt fantastiskt om det organiseras på ett bra sätt. Elever som VILL och inte är tvungna. Tänk vilken lycka! Så hade jag det för ett par år sedan då jag undervisade i spanska och alla eleverna hade valt att gå extra lektioner för att få lära sig detta underbara språk.

Förresten sa man på nyheterna idag att lärare kan för lite om sexuella trakasserier. Så nu ska väl också detta problem lösas av skolan.

Anonym sa...

Trafikundervisning och cykla rätt-tävling hade vi i skolan på min tid. JAG VANN tävlingen; jag var den enda i hela min skola som kom ihåg att göra stopp-tecken innan jag stannade. Oj, vad jag var mallig, minns jag! ... att jag har berättat tidigare?

Vår brandvarnare piper till när det är dags för nytt batteri. Egendomligt nog inträffar detta alltid cirka klockan 3 på morgonen de mornar då vi ska gå upp ½5 för att ge oss ut och flyga ...

Bloggblad sa...

Susanne: På lågstadiet är det entusiastiska elever som kommer till elevens val - men de som verkligen behöver röra på sig väljer aldrig "rörliga" ämnen, och de som verkligen behöver träna hjärnan väljer inte sånt heller...

I barnkören har jag bara barn som vill - det är ljuvligt. Men om man ska nå upp till målen för åk 5, då hinner man inte lattja så mycket...

Ökenråttan: Jag minns att jag blundade och körde genom gatukorsningarna i Uppsala när jag var 7-8 och fick min första cykel. Det kändes tryggast att inte se.

Vi byter batteri till första advent - men sen kollar vi dem inte så ofta längre. Nu ska vi köpa en brandsläckare så vi har något hemma.

Branden i går var ett elfel - en elektriker installerade något och det exploderade i rummet. Stod i NT i dag. Bara det rummet eldhärjades och elektriker blev sotig och rädd - smällen lär ha hörts över hela kvarteret.

Evas blogg sa...

det har alltid varit en skräck för mig, att huset skulle brinna upp...eller ned. Verkar vara mkt SPAM i omlopp, många som lägger in "bokstäverna".

Bloggblad sa...

Eva: Nu vet jag också att det är flyttning på gång, så det bodde ingen i den delen av huset just nu. Nåt skulle åtgärdas före inflyttning. Och det äldre paret på andra sidan (som äger huset) är på golfresa...
Fönsterrutorna är svarta och spruckna och det syns utanför att det brann rejält, men det är begränsat till bara ett rum, så hjälp kom tydligen snabbt.

Anonym sa...

Det är en mardröm det där med eld och hus/lägenhet. Tänk att försöka skriva ner allt som har blivit förstört...vilket hästjobb. Egentligen är man rätt dum som inte fotar allt.

Vad det gäller barn och cyklar är det konstigt att det inte händer mera olyckar än vad det gör.

Bloggblad sa...

Gunnel: när vi var nyinflyttade tog jag en massa kort som jag la i bankfacket - nu har vi nog bytt ut det mesta, och korten ligger i kassaskåpet under trappen... Ska nog ta nya och göra en cd-skiva av dem och förvara dem hos någon av barnen.

PGW sa...

Min numera pensionerade mamma suckad när hon fortfarande jobbade som lärare "jaha om vi uppfostrar barnen, tar föräldrarna hand om undervisningen då?". Och det har knappast blivit bättre sedan dess heller. Glöm inte att ni ska lära dem att knyppla och flyga jaktplan också ;-)

Vad är det för rolig röd polisbil ni har fått köra?! *innerligt avundsjuk* Vi fick cykla över plankor och sånt, inte alls lika spännande.

Anonym sa...

Hemskt otäckt med brand,det är min värsta fasa...

Apropå cykling; Det är skrämmande att barnen inte kan cykla ordentligt!
Kan det också bero på att föräldrar är så rädda och överbeskyddande så att barnen inte får en chans att lära sig...
Här på vår lilla återvändsgata i lilla byn som knappt har ngn trafik alls,här cyklar grannens barn med hjälm på huvudet,på deras egen GARAGEINFART!
Har det inte gått lite långt med överbeskyddandet..

Anonym sa...

Trafikvett ska väl skötas om hemifrån?? Man börjar med trehjulingen o s v Det verkar vara en otrolig mängd uppgifter som förväntas att skolorna ska ta hand om när det borde vara hemifrån det ska skötas. Jag tycker ni lärare har alldeles för mycket ansvar nuförtiden. Och hur är det med rättigheterna? Era, alltså.

Nu ska jag ta en kopp lugnande te innan jag tacklar WV............
fast det var ju inte så svårt den här gången.
Haha - just när jag tryckt på sänd byttes WV. Och jag fick byta. Hmmm..

Bloggblad sa...

PGW: Jag ska komma ihåg det nästa gång det blir aktuellt.. :)

mammaia: så tänkte jag också, om trehjulingar och hjälm, fast jag tror det är bra att vänja sig. Och när min lillsnörpa kör över trottoarkanten på 3-hjuling blir det långt till asfalten...

kulsprutan: Ett par av de ungar som tränade höger-vänster häromdagen mötte jag i full fart på cykel - på vänster sida...

Jag får periodvis in massor av engeska - massor! - spam: Nice site, please check out this: och så en länk till nåt snusk, gissar jag av länknamnet...
Om det är svårläst, kan du skriva xxxx och så få ett nytt, enklare när du trycker på publicera. Eller trycka på RULLSTOLEN!!!! För om man inte kan läsa, sitter man förstås i rullstol och kan HÖRA.