Statcounter

måndag, augusti 06, 2007

Bloggismen breder ut sig...

Eller om det är irritationismen jag känner av?
Jag älskar att reta upp mig på nya språkliga egenheter när folk - mest i radio och tv - ska prata fint och märkvärdigt, och så blir det helgalet i mina omoderna öron. Jag har bloggat flera gånger om när de gör om ett substantiv till ett längre och "finare" substantiv, som att en fråga blir blir mer seriös som frågeställning, så det ska jag inte tjata om nu.

Nu är det ismer jag retar mig på. Hörde någon prata om "snällismen" och "disciplinism"... JO - det är sant. Vemdetnuvar som blev intervjuad om dagens skolor sa faktiskt så. I nyhetssändningen strax efteråt hörde jag någon tala om "islamism..." fast han jämförde den inte med "kristendomism" eller "judendomism".... och det tackar jag för.

Jag har gått och känt efter om jag känt nån snällism på sistone... näe, bara irritationism över att ledigismen snart är slutism medan jag fortfarande känner tröttism ...

Uppdatering:
Från min trogna läsare - kompis - tonsätterska i Göteborgs havsnära utkant kommer ofta mail med små käcka svar på tal, och jag måste ju bara dela med mig av detta:

För många ord med ism kan lätt leda till schism
Visst, på nya ord kan man sig reta
Men i detta sammanhang skall man då veta
Att på detta sätt skapas nya termer och utveckling sker
Eller så avslöjas yttrarens status och så blir det inget mer

Dagens ismer:
Sommarism
Semesterslutism
Jobbarism
Regnism
Åskism

38 kommentarer:

Anonym sa...

hahaha... fast jag håller med dig. Språkpolisen rycker ut!

Eller är det kanske språkpolisenismen? :D

Anonym sa...

Här kommer en kramism så blir du kanske gladism =)
Har kikat på din hemsida och lyssnat på dina fina sånger.
Det kallar jag braism =)
Kram

Elisabet. sa...

Ja och på snart varje sida med självaktning finns numera ordet "implicit" med.

Det är viktigt.

Bloggblad sa...

Nina: Språkpolisism... det låter rätt snyggt! Ska nog ägna mig åt det.

majsan: Tack, vad glad jag blir! Rena lyckligismen!

Elisabet: Jösses... det har jag faktiskt aldrig ens använd. Måste nog ta till med lite stringenism i mitt språkkoncept.

Hedgren sa...

Jag kan reta mig på "ett tänk"... Vad är det för fel på "tankar"?

Bloggblad sa...

hedgren: Det får vi ta ett litet tänk ikring... :)

Elisabeth sa...

Ja, här blev det då skrattism över ditt inlägg...! Fyndismen var så bra..!
Tänk och tankar.. tänk vilket bra tänk du hade, när du tänkte dina tankar..tycker jag! Ett tänk med många tankar.. (kunde ju bara inte låta bli..!)

Ha det gott..Kram..

Annela sa...

Ett inlägg från bror Duktig:
Islamism är ju faktiskt ett ord för politisk islam, som innehåller allt från högerinriktade demokratiska partier till extremistiska militanta grupperingar.

Kanske att de alla skulle gå över till "snällismen" - vad det nu är.

Bloggblad sa...

Elisabeth: När man börjar haka upp sig på företeelser, är det svårt att sluta.

Annela: Jo, jag har förstått att det är en rikting. Ismer brukar ju ange en dragning åt nåt håll, men jag gillar inte ordkonstruktionismen... den är så trendismisk.

Nu ska jag ägna mig åt ledigism.

Anonym sa...

Är man snäll så är man...ja...snäll, men är man snällist så propagerar man och jobbar för snällhet! Likadant med islamist. Men logiskt är det inte - som du säger, kristna missionärer är inte kristendomister och en bigamist behöver inte gå runt och propagera för tresamhet för någon annan än sig själv...

Bloggblad sa...

ab: Jag vet att man inte ska kämpa emot - att språket måste utvecklas och nya ord måste till, men ibland känns det lite fånigt när det blir för mycket -ism i samma reportage. Och väldigt ofta är det ren okunskap och näsan i vädret när folk förlänger substantiv till längre av samma ord bara för att det ska låta tjusigare.

Snällhetsivrare? Disciplinförfäktare? Det är väl långt och tjusigt så det förslår?

Anonym sa...

Håller med! Snällist låter inte som ett naturligt ord. Men dadaist är väl okay? Man kan väl inte skriva dadaförespråkare eller dadamålare...? ;-)

Bloggblad sa...

ab: Okej, jag ska hylla modernismen... :) och låta de gamla ismerna få vara ifred...

Anonym sa...

Ack ja, dessa "fnasiga trenduttryck" (Stefan Andhé) som brer ut sej. Hörde häromsistens en uppblåst mansperson säja att "detta är en hygienfråga", när han menade att man borde hålla koll på att fakturor är attesterade innan de betalas. De flesta runt bordet (som inte var så insatta i corporate bullshit) såg fullkomligt frågande ut? "Va menar han? Ere nåt som e smutsigt?"

Att nåt är "en hygienfråga" betyder alltså att det är nåt som borde kontrolleras så att man inte gör fel. Långsökt?

Bloggblad sa...

Ordråttan: Jag kan väl erkänna att jag då och uppfinner ord i stunden, vilket familjen irriterar sig på, "det finns inget som heter så". "Jo, nu!"
Men - det är skillnad på att hitta på ord som täcker det man menar, mot att slänga sig med "typ, häftiga ord som rockar fett, då ba' va'" och hänga på trender och vara Märkvärdig. Hellre bara nyskapande.
Jag ska fråga maken det vid tillfälle: Har du skött min hygien? (för det är han som sköter min bokföring... jag befattar mig med sånt lika lite som han gör med matinköp...)

Anonym sa...

Jag retar mig på ord jag hör för ofta. Just nu tycker jag "sinnligt" och "klockrent" är ganska uttjatade. Konstigt det där, att man kan reta sig på ord.

Bloggblad sa...

Matilda: Ernst Kirschsteiger har ju nött ut och sabbat ordet "sinnligt" totalt. Ser du på honom under there? Måndagskvällar klockan 20 är vi jättesinnliga i en halvtimme... :)

Klockrent är också ett av mina hatobjekt - fast förr kunde jag använda det om någon som sjöng rent... men nu, när allt är det... inget kul.

Jag retar mig jättemycket på "så att säga" också - som folk petar in om det mesta. Och OKEEEEEJ som svar på allt. Eller APPSÅLUUUUT - då får jag frossa.

Anonym sa...

För att inte tala om "eller hur", som folk använder i tid och otid!

Bloggblad sa...

Majsan: På det finns bara ett sätt att svara: ELLER HUR!!!!
Jag har en körkompis som svarar så på precis allting - jag hör till slut inte resten av det hon säger - och det är ett effektivt sätt att få tyst på mig, för jag vet knappt vad jag säger medan jag väntar på "eller hur!"

Strumpstickan sa...

Jag gilar inte heller att allt blir till ismer hit och dit...

Bloggblad sa...

monica h: Då är vi fler - så bra att du skiljt ut dig från monicamängden!

Anonym sa...

Och här sitter en som inte bryr sig alls. Det enda som jag kommer på just nu som jag faktist retar mig på...är när folk använder ordet "precis" i tid och otid. Men det verkar som om det håller på att avta...

Hannele på Hisingen sa...

Tänk att språk inte kan reta mej :)

Anonym sa...

tycker bara det är intressant... att vi inte längre pratar som Gustav Wasa, att det som jag sa för tio år sedan, har redan ändrat betydelse.

Bloggblad sa...

Gunnel & Hannele: Jag bryr mig inte ett dugg om folk säger fel - men jag retar mig på när nån krånglar till saker för att det ska bli fint och elegant - och så blir det pannkaka.
Och sen alla löjliga påhängsord som far fram som en löpeld och tänder eld i varje mun... åkeeeej, appsåluuuut, eller hur, så att säga,precis (men som Gunnel säger, det hade sin storhetstid på 80-talet)
Jag hör ibland dessa hemska slarvord komma ur min mun - jag är på intet sätt felfri där, men jag FÖRSÖKER, liksom (=har jag svårt att städa bort, liksom...)

Ingela sa...

Jag tycker nog att språk ska få utvecklas och förändras, men det tar emot när ord används i en helt annan betydelse än den ursprungliga.

T.ex. "äger", "suger" och "fet". Har aldrig i hela mitt liv varit på en fetfest och tycker inte att det låter så lockande heller.

Anonym sa...

Jag tycker det är ett intressant fenomen det här med utveckling/förvanskning av det svenska språket. Ungdomsuttryck hänger jag inte upp mig så mycket på, men när sk. välutbildade journalister inte kan uttrycka sig korrekt drar det till och med i Marskattens språköra.
Något som retar mig är att så många inte kan uttala Schweiz. Det blir Sveich avv någon anledning?

PGW sa...

Åh, sommarism tycker jag om. Det tycker jag vi ska arbeta hårt för. Mer sommarism till folket!!

Bloggblad sa...

Ingela & Marskatten: Nej, jag skulle aldrig säga att nån "äger" om det inte betyder det ursprungliga. Fast jag tycker det är lite kul med ungdomsmodeord - de måste ju få ha sina protestaktioner mot vuxenvärlden och om det inskränker sig till nya kul ord är det oskadligt.

Håller med om Sveich - men det är nog ren okunskap... de säger säkert Basch om Bach också...

Egenpåhittade ord som målar språket i fler nyanser - det gillar jag starkt.

PGW: Själv tänker jag ägna mig åt lättjism i eftermiddag. Har sysslat med motionism en timme och är nöjd i musklerna.

Anonym sa...

Jag har inte kollat på Ernst. Möjligen går det att göra det på svt.se, men jag har inte varit där och kikat på ett tag.

Anonym sa...

Jag har inte kollat på Ernst. Möjligen går det att göra det på svt.se, men jag har inte varit där och kikat på ett tag.

Bloggblad sa...

Matilda: Jag kan inte låta bli att titta - för jag gillar det han gör - och älskar alla slags inrednings- och hemmaprogram. Men helst skulle jag titta utan ljud...

Ingela sa...

Oj då, är "sinnligt" ett utnött ord? Använde det för första gången - som jag kan minnas i alla fall - i bloggen i lördags...

Bloggblad sa...

Ingela: I mina öron är det ett Ernst Kirschsteigerord... han säger det om sig själv och allt han tar i. I övrigt är det nog inte uttjatat, tror jag.

Cecilia N sa...

Har ni sett det nya forumet http://ordning.freeforums.org/ ?
Många intressanta ord- och språkdiskussioner/-funderingar där.

Bloggblad sa...

Cecilia: Tack för tipset, har lagt den till favoriter - ska kolla när jag mer lugn och ro!

Amber sa...

Håller helt med om ismismen - usch! Och hur många är det inte som säger "arbetskollegan"... Aaarrgh!

Själv har jag länge komparerat död på följande vis: halvdöd, skendöd, stendöd. :-)

Bantartant sa...

Jag efterlyser en ism i min blogg idag....

har du någon??

*fniss*