Statcounter

söndag, december 02, 2007

Adventsljusstake

När julen är slut, slänger jag bara in adventsljusstaken i ett skåp - och där står den till nästa gång. En gammal ärvd stake i mässing. Det tog många år innan jag kom på idén att putsa den - trots att jag putsar andra mässingsstakar lite då och då...

Jag är alltid livrädd att glömma ljusen och få fjutt på hela huset - - så i år har jag bytt mossa mot sand. Nog för att vi bor precis bredvid havet, men inte är det sandstrand och snäckor där, inte... Sanden har jag snott vid grenen i Skagen, men tomten har jag inte snott, den är fådd. Nu är staken putsad och i dag har första ljuset tänts. Inget adventsfirande var planerat, men båda barnen (nåja, de är mina barn även när de blir rynkiga och gråhåriga) kom hem. Trevligt! Och saffransbröd fanns att köpa på marknaden där jag inte ... äsch. Läs själva nedan! Christina W ville se min adventsljusstak och här är den - fast nu står den inte på diskbänken. OBS!!!! Ingen disk framme - maken har gjort sitt.

22 kommentarer:

Lena sa...

Vad fint med sanden och stenarna!

Anonym sa...

åh vilken bra "diskmaskin" du har! *grin*

K sa...

Läste nånstans att man kunde ha ull istället för mossa. Grå ull kan ju se ut som mossa, och den brinner inte. Funderar på att prova det själv.

Evas blogg sa...

Jag har också sand i adventsstaken. Och stenar. Fint är det!

Bloggblad sa...

Panter: Tack - jag har prövat förr att ha ljus i en skål med sand, men när ljuset brinner ända ner blir det en jätteklump med sand, så den går åt fort...

Josephine: Ja, han är bra, men har kör inte så många gånger per vecka.

Magalös: Bra idé! jag har en massa småbitar av fårskinn... får pröva nästa år att knöckla ihop lite.

Eva: Kanske var det hos dig jag kom att tänka på det?

Anonym sa...

Vad smart med sanden! Fint också!
/Monica m y

Strumpstickan sa...

Vilken jättebra idé! Och så fint minne från Skagen:)

Hannele på Hisingen sa...

Sand var fint, mossa har jag aldrig fått ha för maken.

Bloggblad sa...

MMY + Monica: Tack - jag tyckte själv det blev rätt snyggt.

Hannele: Klokt. Men min vill egentligen ha allting som det var förr... och då var det mossa...

Hannele på Hisingen sa...

Tja, lite nytt skadar väl aldrig, men att fixa allt dan före dan är ju ganska meningslöst, när hinner man njuta då?

Bloggblad sa...

Hannele: jag gör inte så mycket förberedelser, bara några maträtter, några dukar och ljus. Jag tröttnar så himla fort på tomtar och glitter - det räcker att njuta från julafton till nyårdagen. Sen vill jag ha vanlig vardag utan tomtar igen.

Som mest njuter jag av julen i kyrkan, när julen sjungs in, julbönen och midnattsmässan. Och så några slöa eftermiddagar på soffan... med chokladpraliner och glögg...

Lilla B sa...

Finfint med sand. Tror att jag skall apa efter och ta med mig en påse sand från Skrea strand när jag är "hemma" nästa gång.

Anonym sa...

Åååå du är ju underbar. Vilken bra idé att ha sand i ljusstaken. Hoppas jag kommer ihåg det till nästa år för i år är där redan mossa...måtte vi klara oss. Vet du...nästa år strax innan advent kan du väl påminna mig om sand och sten och snäckor....för jag kommer säkert att glömma det :O)

Andrea's Garden sa...

hello, I had to sneak in and see if any Swedish decorations are on your page. I hope all is well with you and that you will have a peaceful and quiet Christmas season. Greetings from Germany, Andrea

Bloggblad sa...

Lilla B: Gör så. Jag brukar sticka ner stumpar i sand också, men om jag glömmer släcka klumpar det ihop sig och mängder av sand går åt när ljuset brunnit ner och kladdat ihop sig.

Gunnel: Oj, vad enkelt att bli underbar :)! Jag som är så glömsk... ojojoj, hur ska jag komma ihåg? Du får sätta ett snöre i mossan... :)

Andrea: Welcome back! You won't find much of that sort here...
Aber wenn du etwas heruntergehst, siehst du dass i vor zwei Wochen in Berlin war! Habe mein Deutsch geübt...

Annika sa...

VAD fint det var med sand och stenar i ljusstaken! Verkligen! DET är ngt att ta efter för mig som inte kan få tag på vitmossa!

Bloggblad sa...

Annika: tack! men jag tror inte att det är jag som hittat på det - jag har för mig att jag sett det som förslag i en blogg, faktiskt, men jag minns inte var.
Så visst kan du ta efter också!

Vonkis sa...

Har för första gången sedan jag flyttade hemifrån köpt mossa att ha i staken, fasligt vad mossa det gick åt. Ska försöka komma ihåg det där med sanden nästa år. Det var ju både smart och snyggt!

Knit-Marie sa...

Så klokt tänkte jag och påminde mig den köpesand jag haft liggande. Bort med vitlaven och....nämen, det är ju hjärtehål i min adventsstake... Vitlav tillbaka och stenkoll på ljusen.

Anonym sa...

Det är ju jättesmart med sand!!

Imorse hörde jag på tv att det gråa vi oftast har är lav och inte vitmossa...
Hursomhelst brinner det bra,sand brinner inte!

Min farbror hade en hink av zink (hoppsan det rimmar ju:-) full med sand,inne i bostaden.Någon undrade varför,jo han hade sina kontanter i sanden ifall det skulle börja brinna :-)

Cecilia N sa...

Vi har överblivet akvariegrus i kombination med pyntsvampar.

Det blev så blekt med adventsLAV när den pepparkaksbruna adventsljusstaken gick sönder och ersattes med en vit.

Några år tog jag grön MOSSA, men fyllde upp under den med gruset.

Ursäkta utbrottet, med biologmake blir man lite kinkig.

Bloggblad sa...

Knit-Marie: Hjärtehål? AHA! Det rinner ut?

Mammamia: Min svärmor kallade det för "toppmossa", men jag har lärt mig att det hon menade var "fönsterlav" - och det man köper i affären är en annan o-toppig lav...

Det där med pengarna i sandhinken var ingen dum idé! Såvida det inte blir glasmassa.... :)

Cecilia N: Som du ser här ovan vet jag faktiskt vad det heter. Ett tag var jag riktigt bra på en massa olika lavar och mossor, nu finns bara rester kvar, men jag är slarvig och kallar det mossa alltihop. (Den vet ju inte själv vad den heter :)
Käckt med akvariegrus, jag såg i en affär att de hade tagit nåt annan vitt krossmaterial. Tufft!