lördag, december 01, 2007

Vad har hänt?

Svimma inte - men här kommer en matblogg från en som bara lagar mat för att hon måste.
VÄRLDENS GODASTE GRÖNKÅLSSALLAD.

Tyvärr har jag inte hittat på den själv, jag fick receptet av en hemkunskapslärare för många år sen. Det är sällan jag har de tre ingredienserna hemma samtidigt, men i dag!!!
Jag erkänner att jag inte alls trodde henne, tyckte att kombinationen lät märklig - det skulle vara russin i också, men det gillar jag inte i vanlig mat.
Grönkål, avrepad, nån näve sådär....

Ett skalat äpple

Lite vispgrädde.

Hur mycket av varje? Det blir lite olika. Jag har en gammeldags matberedare från vår lysning vintern -74, den hackar jag grönkålen med. Byter skiva och river äpplet. Byter tillbaka och mojsar ihop det hela med en skvätt grädde. Hur gott som helst, saftigt och lagom syrligt. Står sig ett par dar i kylen, blir lite brunare, men smakar lika gott.
Och nu är nog färsbiffarna färdigstekta...

14 kommentarer:

Vonkis sa...

Hmmm, grädden gör mig allt lite skeptisk men grönkål är ju väldans gott. Tillhör skaran som gillar grönkålssoppa

Bloggblad sa...

Vonkis: Grädden håller mest ihop det hela och gör det ännu saftigare. Jag åt upp nästan alltihop.... Grönkålssoppa vet jag inte ens om jag har ätit. Har mest sett grönkål som dekoration till skinkan på julbordet, men sen några år blir den alltså till sallad.

Panter sa...

Grönkål... nja... med det är säkert ett recept som passar Lilla B

Elisabeth sa...

Det är verkligen en tröstande tanke att jag inte är ensam om det här med matlagning...! Jag har alltid önskat att mina kökskunskaper hade varit lite mer i nivå med min mamma och min syster... och jag försöker nog, men det vill som inte riktigt infinna sig.. den där kock-känslan och stoltheten över att ha tillagat en rätt som knappt går att uttala namnet på!
När jag var yngre trodde jag allvarligt att det var någe fel på mig!

Men en sådan här sallad borde jag väl kunna sno ihop!?

Varm kram... och ett speciellt tack för att du höll mig i handen! Märkligt var det!

Ps. Att använda kuddar som studsmatta på en myskväll... ja, uppfinningsrikedom och fantasi sätter inga gränser... jag undrar vem hon brås på?

Bloggblad sa...

Panter: Det var därför jag var skeptisk länge. Tänkte mig nåt torrt och kärvt - men det är helt fel. Den här smakar bara mer.

Elisabeth: Jag kan visst få till smaken när jag lagar mat, men jag tycker det är trist att gegga i köket. Drar mig för det, tycker det känns onödigt att lägga timmar på nåt jag sveper i mig på 5 minuter.
Och jag har jättedålig fantasi - samt nästan aldrig rätt saker hemma. Och att gå med recept eller matlista i affären... har inte kommit dit än.

Helt klart brås det lilla underverket på sin mormor... eller?

The Pale Green Woman sa...

Grönkål är en höjdare! Men så har jag lite halländskt påbrå, det är dags för grönkålen, långkålen till skinkan nu snart, yummie yummie.

Bloggblad sa...

PGW: Då måste du bara testa den här höjdaren!
Långkål har jag aldrig prövat! Men så har jag inte halländskt påbrå heller...

Anonym sa...

Du har rätt, det låter inget gott men tål att provas - jag litar ju på dig. :)

(Kollade filmen på barnbarnet. Hon är för söt! Hoppade hon verkligen på kuddarna sen?)

Här går det bara att logga in med Bloggeradressen så jag får köra anonymt. /Monica m y

Matildas fikarum sa...

Det ser gott ut på bilden, men tyvärr har min hjärna en avsomningsfunktion som slår till när jag ser recept.

:)

http://metrobloggen.se/godmat sa...

Åhhh jag hoppas du lägger ut en bild på adventsljusen. Trevlig Advent!

Bloggblad sa...

MMY: Klart du vågar! Den är jättegod och smakar bara nyttigt - inget kärvt av grönkålen alls.

Jag har fått mail att flera inte kommit in som anonyma heller.

Matilda: Hehe... ungefär som jag har normalt - fast hungrig kan jag bli. Men tre ingredienser räknas väl knappt som recept?

CW: just det, jag har fotat staken före och efter - men halvt glömt bort vem som ville se. Nu ska jag dock åka iväg på julmarknad. Vädret ser lovande ut bakom berget - och himlen är blå längst bort där vi ska vara. Jag ser himlen drygt en mil bort härifrån.

Annika sa...

Grönkål är så gott! och jag blir småsugen på din sallad...
Förra julen gjorde min mamma Halländsk grönkål..Det var bland det godast jag ätit!!! Någonsin. I år ska jag se om jag själv kan laga till det här in the US...

londongirl sa...

Det ser jättegott ut. Enkelt också. Jag brukar laga Halländsk grönkål som Annika skriver om här ovan. Vi äter den till skinkan och köttbullarna till julen.

Bloggblad sa...

Annika + londongirl: Jag vet inte ens hur halländsk grönkål ser ut - eller hur man gör den...

Vore intressant att veta.