Statcounter

onsdag, januari 02, 2008

Porslinsfejs

Nu har jag suttit framför teven och blivit upprörd igen! Det borde följa med en ask Sobril med vissa program... eller åtminstone lugnande musik och några d:o chokladpraliner.

Det är inte första gången jag retar mig på blanka och släta pannor - och inte första gången jag retat mig på att drottningen förmodligen drar ut anletsdragen med ett resårband bak i nacken... men den här gången hade hon skruvat åt det lite för hårt under peruken, tycker jag.

Inte ett dugg roligt är det när anletsdragen börjar hänga - det vet jag minsann - jag gillar inte mitt häng - men bryr mig inte ett dugg om andras. Man blir ju äldre om man inte dör medan man är ung och fräsch. Jag kan knappt lyssna på vad landsmodern säger, jag bara stirrar på skinnet och undrar när det ska spricka. När mungiporna når örsnibbarna? Eller när de når runt och möts i nacken? Inget rörde sig när hon pratade i kväll, inte ens munnen. Jag som tyckte att hon var så snygg, innan hon fick porslinsansikte. Tänk om hon kunde visa att det går att åldras och vara vacker - som hennes svägerska... Nu associerar jag bara till polerat porslin och ser inget vackert alls.

Glädjande nog rörde sig Victorias panna när hon lyfte ögonbrynen - det är inte alla 30-åriga tv-människokvinnors som gör! Undrar hur länge hon törs hålla ut...

När jag var 12-13 år smög jag.... usch, jag skäms nästan över det här.... men jag erkänner för att förklara min förkärlek för pannrynkor. Så här var det: Efter skolan, smög jag ofta bakom gardinerna och tittade på ett kärlekspar i 17-18-årsåldern som varje eftermiddag tog ömt avsked på gatan utanför. Jag var otroligt avundsjuk på tjejen som hade en så snygg kille - och så var hon så söt själv. Pannan levde och rörde sig när hon pratade. Åååååå, vad jag tyckte hennes rynkiga panna var fin. Jag tränade jättemycket på att få lika många linjer när jag lyfte ögonbrynen som hon, men fick bara fram ett par breda streck...

Nu har jag fått rena pann-nojan, tittar på hur allas pannor beter sig, och märker att även riktigt unga får rynkor i pannan när de lyfter ögonbrynen. Hur i hela friden kan man spruta in botox och bli helt stel i fejset? De allra flesta kvinnliga programledare gör det. Skulle det vara vackert att vara strakpannad? Eller strakkindad? (Att jag var strakbent i 2 dar har inget med detta att göra!) Eftersom INGEN normal människa har slät panna vid ögonbrynslyft, inte ens barn, kan det ju inte ha med föryngring att göra?

Medelålders tanter - tror vi att vi kan lura den yngre generationen att vi tillhör den? Å ja ba asså - ja tycker de rockar fett me å va på dösidan... Det vore nog billigare i så fall att lära sig tugget... fast då skulle de snabbt byta ut alla ord... :)

26 kommentarer:

Amber sa...

Haha, rynkig panna när hon var sjutton år... Nå, när jag var 18 fick jag höra att jag skulle bli gammal i förtid om jag inte slutade rynka pannan så det blev fåror i den. Idag är fårorna permanenta. Har varit ett tag nu - ser att på ett självporträtt från när jag var 38 år finns det två små fåror. Inte har jag lidit av dem inte - om någon annan gjort det så har jag då aldrig hört det.

Ja, drottningen har verkligen fallit i mina ögon med. Dessutom retar jag mig på att hon bott så länge i detta land och ändå inte kan tala vettig svenska. Vi får nog se henne som ett hopplöst fall. :-)

Elisabeth sa...

Ville bara titta in lite, och läsa mig bort en stund!
Jag håller med dig i porslinstänket!
Jag skrattar (förlåt!)åt dina roliga knän!
Bloggtänket.. jag varken hinner eller orkar!
Empati - alltid viktigt!
Eländesolyckan.. tur i oturen att julen är över!
Vackraste motivet..alla gånger!!

Tack för härlig läsning... tack för ord av värme och omtanke, och tack för att du finns...!

Varm kram..

Elisabet. sa...

Jag skrev om samma sak igårkväll.
HÅller med dig i ALLT.

mossfolk sa...

Haha, som jag börjat morgonen med att skratta åt det du skrivit kan resten av dagen inte bli annat än bra!
Fast visst håller jag med. I stället för att vara ett föredöme visar drottningen genom sina handlingar att man borde skämmas för att man åldras. Rynkor står för erfarenhet och visdom har jag hört! (och så mycket som jag rynkar pannan jämnt kommer jag alltså att bli riktigt klok sedan om några år ;)

Strumpstickan sa...

Jag har en sån där 'jag-mötte-lassie' historia om drottningen och hennes ansikte...

Jag har träffat och hälsat på en kvinnlig plastik-kirurg som sägs har arbetat på, med drottningen här i Sverige och hon var trevlig, men det säger ju inget om hennes yrke... sen har jag hört att damen nu för tiden har sina långa semestrar i brasilien att tacka för det släta uttrycket *skrattar*

Men vem vet nåt egentligen?

Jag gillar rynkor bäst för de visar att man levt ett liv...

Anonym sa...

Det var därför jag satt mig i fåtöljen, svettig efter ridlektionen och spana in huden. Vicoria gillar jag bäst. Jag tycker om när hon rör på ansiktet och hon ska kunna teckenspråket. det är en del av i språket. Jaaa du.. vet du? På morgonen fick jag ett mejl, som jag måste noga överväga... Min framtid står på spel. En plats på skrivarlinje nu på störten! när någonn hade hoppat av. Jag måste vakna till och sansa mig nu. Ordna the och mackor för att ta till fåtöljen och läsa genom alla papper som följde med mejlet.

Lotten Bergman sa...

Den allra värsta pannan sitter numera på Meg Ryan. Utbildningsprojekt: ta en av hennes filmer efter 2005 så ska du få se på stenansikte. (Inte pimpsten dårå.)

Ingela sa...

Har du läst Anna Mannheimers mdiga krönika i GP? Elisabet har länkat.

Jag håller också med, till 100 %.
Du har väl sett min farmor?

Anonym sa...

Rynkor på andra är mysigt. Det är ju blicken som avgör om någon är gammal och mossig eller levnadsglad och rolig! Det finns vithåriga tanter med en glimt i ögat som kan fälla tjugoåriga hunkar, och så finns det de där lyfta och polerade och nerbantade som inte ser kloka ut.

Silvia är ju egentligen en smart och flirtig tjej. Förstår inte att hon fastnat i det här. Det är hennes döttrars tur att vara vackra på det unga och fräscha sättet!

Min egen livsvisdom syns inte i pannan alls - förstår inte varför - men den syns desto mer neråt hakan till... :)

Tankevågor sa...

Jag såg oskså henne på TV och satt länge och undrade vad det var för fel innan jag kom på det! Hon såg verkligen så STEEEEL ut och livlös i ansiktet. Inte alls som tidigare.

Usch att hon inte kan vara mer naturlig! Hon har ju en klassisk skönhet som säkert skulle ha åldrats vackert.

Anonym sa...

Min panna rynkar sig inte heller, konstigt nog. Tänk om folk tror att jag botoxat mig? Nää...

Linda sa...

Finns det någon som vill bli skrynklig?
Egentligen?
Men allvarligt talat, det där skrynkliga är så mjukt, så mjukt... :)
Och NATURLIGT!

Såg en annan donna på tv som flyttat med sin fotbollsspelande make till USA, hon var inte heller fin.
Inte ett enda dugg.

Hur är det med lilla benet idag?
Ta lite mer choklad, det brukar hjälpa för stunden.

Och tack för det härliga mailet :)

qi sa...

Satt alldeles nyss och kollade in "fejset". Kan inte tycka annat än att det är sorgligt... Läste Anna Mannheimers krönika i GP, häller med dig, bloggblad, och henne. Viklen förebild och representant för Sverige vill hon vara? För evigt ung, vem vill vara det? Det är ju först när man blir mogen och slappnar av och vågar vara den man och tycka om sig själv. DET tycker jag är vackert.

Anonym sa...

Gamla tanter förr i världen kunde se så totalt glada och tillfredsställda och nöjda ut och sprida värme omkring sig som kaminer... innan någon kom på att man inte får bli tant i lugn och ro.

Inte sjutton stod min farmor och glodde på sina rynkor. Eller bantade. Hon bara levde på.

Anonym sa...

Hihi...vad bra du har skrivit. Jag råkade se lite av reprisen precis nu och tänkte detsamma. Dock inte pannan för jag hade fullt schå att kolla munnen :O) Vaffö gör dom på detta viset?? Inte skäms jag för mina rynkor inte...det hör ju till tidens gång...och du dom där vecken i pannan dom rör sig hej vilt. Hon som plockade mina bryn, där innan jul, sa till mig att hålla tyst...för pannan levde sitt egna liv när jag pratade :O)

Anonym sa...

Rynkor ger visdom tycker jag, men det behöver inte vara mängden rynkor... :)

Man åldras med värdighet med rynkor, rynkor visar att man har levat ett känslorikt liv.

Tycker oxo drottningen borde ara försiktig med sådant som tar bort rynkorna!

Själv är jag slät i neutralt läge, men så fort jag ler eller pratar, så ser man söta rynkor... :)

/Caroline

PGW sa...

Kan bara instämma. Låt mig åldras ifred för sjutton. Men lite schizo är jag också, jag ser kvinnor som är 40, 50, 60 och ännu äldre och jag tycker de är vackra, men hoppar högt av förskräckelse när jag ser mitt eget medelålders ansikte på bild eller i en spegel som jag inte räknat med.

Hur logiskt jag än resonerar så kommer jag nog aldrig bli sams med mitt eget utseende. Men det blir knappast bättre utan ansiktsuttryck, det är jag tämligen övertygad om.

Annika sa...

Bloggblad!! Helt RÄTT!!! Det finns faktiskt inget fulare än sönderbotoxade människor. Silvava är väl dessutom lyft så det förslår, tvi...Dom tror att dom blir vackrare, men AJ vad dom bedrar sig där...
Porslinsfejs var ett bra ord. Nicole Kidman brukade vara en av mina favvisskådisar, jag brukade tycka hon var vackrast i världen....Men NU!! Nu kan jag inte ens se på henne längre. Snacka om BOTOXAD in absurdum. Det är så sorgligt...
Vet inte om ni kan se amerikanska "let's Dance" i Sverige, men där ser man skräckexempel efter skräckexempel, tex Wayne Newton---Gud, jag bli förbannad på det här. Vad är det för fel på att åldras naturligigt? Borde väl skriva ett inlägg om det här själv. Märker hur irriterad jag blir över botoxade porslinsfejs och överlyfta drottningar. Förresten, när jag tagit ner julen idag ska jag tamesjutton kolla på "Kungen, drottningen och barnen" eller vad det nu heter på svt.se...
Förlåt min långa kommentar idag, men detta är en stark irritationsfaktor för mig som tom får frågan själv hos läkaren..."Ever thought of botox?? Lots of women your age are doing it"----------GAAAHHH!!!

Miss Gillette sa...

Det är ju lite synd om dom som inte törs se ut som dom ser ut. Men herregud, inte orkar jag blir upprörd över vad folk gör med sitt utseende, eller inte gör. Mycket är generationsgrejer och jag upplever inte att det finns nåt tryck på en att man _måste_ se ut si eller så. Om nån mår bättre av att botoxa eller tatuera eller pierca sig så är det väl bara att gratulera vederbörande.

Bloggblad sa...

ALLA: Intressant! 18-1 Tack för era kommentarer - eftersom ni svarat ganska lika hoppar jag över att svara var och en.

Tack för länken till Anna M - och till Ingelas farmor!

De flesta som svarat är omkring samma ålder som jag - och tar det som att det inte duger att låta det hänga skrynkligt och låta åren synas.

Annika: Jag gapar!!! En läkare som erbjuder det bara så där... för att tjäna pengar - eller för att han tycker slätt är snyggt?

Det enda jag skulle kunna tänka mig, är att bleka bort mina kaffegula tänder... Fast när jag frågade tandläkaren sa han att det bara går att bleka lite grand eftersom porslinständerna
inte är så vita - det får nog vara- inte värt att jag säger att jag tar borsten efter kaffet.... :) (Om man nu kallar sprit för "borsten" fortfarande?)

Miss G: jag tror det har med åldern att göra - du är ung och slät och vacker, och tar det förmodligen inte som en förolämpning att det inte duger att åldras normalt. Om avdankade skådisar gör det, som levt enbart på sitt utseende, är det skillnad. Men Siliva är intelligent och en förebild för väldigt många, mest sina egna skönheter till döttrar...

Jag trodde faktiskt att 40-talisterna som slängde behån och gick i mjukiskläder på 60-70-talen, skulle föregå med gott exempel och visa att det är ok att även låta huden slippa "bh" - men tyvärr... de som visar sig i tv (de få i den åldern som alls får vara med) tycker inte så.

Jag har ofta stött på kvinnor under 40 som tycker att det råder full jämlikhet mellan könen. Men inga kvinnor över 50 som tycker det... för då syns vi inte längre.

Översättarhelena sa...

Jag tycker det är extra tråkigt med Silvias skönhetsoperationer eftersom hon har en dotter som har haft ätstörningar. Hon om någon borde väl inte bidra till dessa uppskruvade skönhetsideal ...

Bloggblad sa...

Ö-helena: Just det. Och - som nån här ovanför skrev: skönheten kommer ur ögonen, om det finns nån glimt av liv där! Jag tror helt ärligt att det bara egot som lider av hängkinder och rynkor - framför spegeln.

Men nu kommer strax ett inlägg om hur man ännu mer kan få andra att titta på nåt annat... :)

Miss Gillette sa...

Bloggblad: Jag är inte döv och blind för att det finns starka skönhetsideal som föreskriver både ditten och datten, men jag märker att det samtidigt finns motkrafter -- och inte minst att de flesta jag har att göra med (jag har ingen som helst kontakt med kretsar där man lever på sitt utseende) struntar i hur man "ska" se ut. Därför blir jag inte stressad själv heller.

Förrexten vill jag absolut inte kalla mig ung, jag är minsann medelålders, om jag får be, och om du kollar närmare på min panna när vi ses härnäst så ska du få se fåror man ledigt kan odla potatis i. So what!

Bloggblad sa...

Miss G: Ska jag ta med lite matjord, kanske, nästa gång vi ses?
Visst är det skillnad på verkligheten ute hos oss som de kallar "svenska folket" (mitt värsta hatord - men i det här fallet illustrerar det skillnaden mellan tv-folk och icke tv-folk. De senare tillhör tydligen inte det svenska folket...men det är ett annat kapitel). De människor jag träffar till vardags ser väldigt normala och trevliga ut och låter sig inte ombyggas.
Men jag gillar inte att vi matas med det dolda budskapet att det inte duger. Jag vill se fler äldre, rynkiga, överviktiga i tv och tidningar. (Skitviktiga finns det tillräckligt av)

Humlan sa...

Jag kan bara hålla med dig! Jag tittade in i programmet och kände faktiskt inte igen henne först (konstig vinkel kanske?), då började jag fundera på vad hon har gjort med sig!
Instämmer också med Översättarhelena, med tanke på dotterns problem...

Cecilia N sa...

Pekka Langer fick minsann synas!

Min mormors bästa vän var lika russinrynkig hon. Jag har alltid varit fascinerad av det.

Och tänk om tant Lizzie hade börjat botoxa sig när rynkorna börjat komma. Vad hade hänt då? Hemska tider!
Eller om hon börjat, och sen gett upp. Hur skulle DET se ut?

Jag är väl inte jätteförtjust i mina potatisfåror i pannan, men jag slipper ju se dem! *Hepp!*
(För jag får skriva hepp för jag är inte Lotten.) ;-)