söndag, april 06, 2008

Väntan...

I natt när jag inte kunde somna, kom jag på att nästa körreportage i församlingsbladet inte kommer att bli det gamla vanliga om hur roligt det är att sjunga tillsammans... Det kommer att handla om att vänta på att få sjunga... För är det nåt man behöver som körsångare mer än röst, så är det tålamod.

Hur det gick? Jag tror att det gick riktigt bra. Lite svårt ibland när vi inte fick distinkta insatser, men vi räknade rätt bra själva. Bortåt 120 personer var vi som sjöng - det var maffigt att vara med och ösa på.

I går såg jag förstås andra avsnittet av Körslaget - och tyckte att det var mycket bättre. Blev lite sur när en körexpert sågade hela alltet i Aftonbladet (efter första var jag också besviken, men inte igår). Nu försökte de i alla fall sjunga i stämmor - och sångglädje är inte att förakta. Kanske är det en och annan som vågar sig till en kör efter att ha sett att det duger även om man inte sjunger svåra grejer efter noter.

27 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Jag sjöng mycket förr. Kan sakna det. Men sjunger förstås inte tillräckligt bra!

blyger sa...

Sannerligen! Tålamod är vad både korister, ledare och musiker behöver i stora doser!!!

Bloggblad sa...

K-häxan: Men det finns ju olika körer... för alla.

Bloggblad sa...

Blyger: Överallt behöver vi en dos. Men jag tänkte speciellt mycket på det idag när det var så många solister och musiker som skulle öva och stämma.

Musikanta sa...

Det var ett förskräckligt tjatande om Körslaget. Jag får väl se det på datorn då så att jag kan vara med i diskussionen.

Bloggblad sa...

musikanta: Det måste du absolut se!

Men - vad tyckte du om konserten? Du försvann efteråt så jag hann inte fråga. Det är mycket roligare att sjunga när man har vänner i publiken. Maken har ju varit på årets körsång.... så han tyckte det räckte "har jag hört en har jag hört alla..."

Vonkis sa...

Ja hjälp vad man väntat mycket som körsångare men det har alltid varit värt det.

Evas blogg sa...

Jag har helt missat det programmet. Kan tänka mig att det är mycket väntan.

Bloggblad sa...

Vonkis: Ja... konstigt nog står man ut därför att det ger så mycket - en konstform i nuet... borta så fort sista tonen är sjungen.

eva: Ja - när vi fick vänta så mycket utan tv-inspelning.... kan tänka mig att tävlingskörerna väntar ännu mer.

Ingela sa...

Jag missade också Körslaget i går. Flickorna ville se Ola L och charaderna. Hittar ingen repris, men det är säkert så att det går att se på webben.

Har också sjungit i kväll. En vanlig övning då man är aktiv nästan hela tiden. Ju längre man har jobbat med en låt desto mindre väntan blir det ju.

Annela sa...

Javisst är det urtråkigt att sitta i kören och vänta på att få sjunga. Särskilt när man sjunger stora verk och det ska in solister och sjunga långa partier.

Körslaget såg jag en halv gång och det räcker nog för mig.

Monica m y sa...

Jag kan tänka mig att det även lät maffigt med 120 personer i kören!

Såg en glimt av Körslaget när jag var hemma hos en "kund" på jobbet. Det lät riktigt bra, för mitt amatöröra i alla fall.

Bloggblad sa...

Ingela: Just det, men en del av våra sångare har tydligen svårt att öva hemma, och då får vi oftast vänta länge även vanliga övningskvällar. Till så här stora projekt blir det ju lite extra.

Annela: Första delen tyckte jag var tråkig - men i lördags var det betydligt bättre. Jag är så intresserad så jag tittar förstås även om det inte superbra varje gång.

MMY: Det lät inte illa alls - de hade valt ut duktiga sångare, men klagomålen har väl gällt att det inte var stämsång första gången. Nu har de fattat att det bör vara det...
Det proffs som gnällde tyckte att det var fel repertoar och att en massa saker döljs av kompet. En "riktig" kör sjunger helst utan musik, bara i stämmor.

Majsan sa...

Jag tycker också att Körslaget var mycket bättre den här lördagen. Att sjunga allsång tilltalar mig inte..... med lite stämmor blir det nåt helt annat. Ska bli kul att se hur de utvecklas vecka för vecka =))

LindaLotta sa...

Körslaget var mycket bättre i lördags och den där glädjen går inte att ta fel på - den smittar i alla fall mig :)

Bloggblad sa...

Majsan: Allsång är bland det tristaste jag vet... men det törs jag knappt säga. Jag åker ofta på att leda allsång på fester.

Linda & Majsan: Jag förväntar mig också mer stämsång - och tyckte att ledarna var lite modigare den här gången. Med sångglädje kommer man långt. Jag lyssnar också med olika öron om det är proffs eller amatörer.

Ingela sa...

Det är ju bara underhållning. Dessutom är alla glada och någorlunda vänliga och det är inget våld eller snusk. Vad mer kan man begära av lördags-TV?

Charaderna i 1:an (som barnen helst ville se) var faktiskt ganska kul också. Att det var scouter tilltalade förstås mig, som gammal scout.

Nina på Johangården sa...

Det finns alltid så kallade experter som sågar än hit och än dit. Bäst är nog att inte lyssna på dem.

Såga de så kallade experterna borde vi nog istället...

Bloggblad sa...

Ingela: Bra tänkt - för visst är det så, men de gick ut så enormt med de där helikopterflygningarna, så jag tänkte mig nåt i stil med de där norska ishavssångarna...

Nina: Visst får alla tycka vad de vill, men jag gillar inte när nån utnämner sig till expert och talar för "hela folket". Såna sågar vi!

Musikanta sa...

Gloria var en riktig härlig upplevelse - allting verkade ju fungera perfekt. AA hade tydligen tagit kritiken (enligt Janne) ad notam eftersom han var så föredömligt rytmisk och tydlig i sin dirigering. Han var jättebra tyckte jag.

C. sjöng underbart och G. vackert men hade nog blivit hjälpt av en mikrofon. Sen hade det ju varit bra om hon hade tittat upp från sin pärm någon gång.

Kören lät utmärkt och det var egentligen ingenting att klaga på. Jag är verkligen glad att jag kom iväg.MM tog som vanligt mängder av foton som han ska skicka över till dig.

Sen var det ju såna massor av människor man kände, både i kören och i publiken, bara det var ju trevligt. Lycka till nästa söndag!

Bloggblad sa...

Musikanta: Vad roligt att du tycker det! Det var en del insatser som saknades... för flera stämmor, men det var mycket bättre dirigering än vid andra övningar. Det är ju bara hans kör som är van vid hur han gör. Jag är inte van vid att man slår 3 ettor i 3-takt...

G var mycket nervös - men hon hördes bättre än hon brukar,tyckte jag.

Bra att jag får några bilder - behöver bara några stycken bra... så inte datorn smäller av...

Chris sa...

Hej
Hinner inte med så mycket ute i den här världen just nu. Såg din fråga om vad som låg bredvid laxen... jag tror det var lite frukt (melon och päron). Äter gärna lite frukt till maten om jag kan.

Gunnel sa...

Just det...sångglädjen sprudlar och den är nog så viktig.Det finns många som kan sjunga fint i stämmor och så...men saknas glädjen då blir det fel säger jag som inte är någon expert. Men glada människor gillar jag

Bloggblad sa...

Chris: Det kan funka med vissa frukter, men lite skeptisk är jag... min svärmor skivade banan i sallad... och även på mackor, och det gillar jag inte. Däremot ungsbakad ihop med kycklig t.ex. Jag tog en macka i stället för att försöka härma din mat...

Gunnel: Jag håller med - jag var ju ledare för en nybörjarkör i rätt många år, och där var sångglädjen viktigast: att våga pröva.
Men om jag betalar för en musikupplevelse - då ska det vara bra, då räcker det inte med glädjen. Så jag lyssnar på olika sätt - och tycker att all sång har sin plats.

Annika sa...

Saknar ibland så att sjunga i kör, men här finns det inte lika många körer att välja mellan som hemma. Har ingen lust att binda upp mig i ngn kyrkokör heller, fast det skulle nog vara roligt.
Körslaget gick här också i en period med bla Michael Bolton och Aretha Franklin som ledare...

Bloggblad sa...

annika: Det är jättemånga här som också säger att de inte vill binda upp sig varje söndag - och tror att vi sjunger varenda söndag. Vi sjunger oftast högst en gång i månaden, det är bara nu vid påsk det råkade bli flera i rad, men sen har vi inget på jättelänge.
Vet inte alls hur de gör i USA - där kanske man är med varje?

Körslaget är ju en idé från C af Ugg..s - som svt inte ville ha. Men USA ville, och när det blev succé där, kom den hit.

Evas blogg sa...

De där väntarbilderna blir jättebra i det sammanhang du skrev om till mig.