Statcounter

onsdag, juni 25, 2008

Dagens kultur- nöjes- och nyttighetsresa

Ska vi ta kultur och natur först då, så är det ur världen innan vi går in på Det Viktiga Syftet med resan... Dagens lunch intog kompisen och jag i ett f.d. servicehus (undrar var de gjort av gamlingarna...) Utsikten över fiskgrytan gick inte av för hackor. Inte fiskgrytan heller! Detta är övre delen av Uknadalen i f.d. Norra Tjust, Småland. Den käre maken växte upp i detta paradis - som numera tillhör Östergötland. Den lilla orten heter F*a*l*e*r*u*m och var förr (på den tiden min mormor bodde i Julaftonstorp där i trakten) en riktig metropol med hotell och läderindustri och mycket mer. Numera är det mest känt för Den Stora Klädladan som säljer märkesvaror till mycket skapliga priser. Strax nedanför Gärdserums kyrka (nej, det är inte ihopfällda paraplyer på taket) där dottern döptes för drygt 30 år sedan, och maken döptes för ännu längre sen och där min svärfar var kantor i 100 år... näe, men nästan 50... eller åtminstone 40, ligger en liten stuga som hör till hembygdsföreningen.

Och så sista kulturbilden - A*d*e*l*s*näs strax utanför Åtvidaberg. En liten brukshåla där vi bodde som nygifta. Maken och jag, alltså. Inte shoppingkompisen och jag. Fast vi bodde inte i det här huset, utan i en etta med fönster bara mot söder... Underskön park vid Bysjön - och underbart litet kaffeställe... vi tar förfriskningarna i ett svep: Tagen på bar gärning med bullfat... vilket jag ju såg på baddräktsprovningen att jag inte borde...
Detta var dagens andra fika - det första intog vi (utan bulle) på ett annat ställe... se nedan.

Fina damer på Konditori... Vi fek. För i Åtvid böjer man verben starkt... konsekvent. Simmade = sam, ritade = ret, fikade = fek... osv.

Nu måste jag ta en liten paus... det blev så många bilder. Men håll ut... Shoppingturen kommer snart....

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha!
"Fikade - fek" så gulligt, bekvämt!
Jättetrevliga bilder och du, köp baddräkten det är verkligen inget fel på din figur!

Cecilia N sa...

Och sista formen då? Har fikit?

Morgondimma sa...

Fekat kanske Cecilia :)

Julaftontorp så vackert.

Anonym sa...

Vackra foton, vacker trakt och instämmer med att du kan gott unna dig en fika ibland utan större betänkligheter... :-)

Bloggblad sa...

m-katten: Spegeln i provhytten var mindre snäll än kameran...

Cecilia N: Jag kan inte minnas att jag hört nån konstig perfektiv form där.

M-dimma: Se ovan... Och - julaftonstorp är som ett sagoställe djupt inne i skogen. Jag har bara varit där en gång som barn, när mina föräldrar letade sig dit för att titta. Nu är det ungefär 120 år sedan mormor bodde där...

Bloggblad sa...

Mia: Det var så härligt ursvenskt sommarfagert - utan nästan nån biltrafik - helt ljuvligt!

Tack för komplimangen... men på långt håll med bra kamera... :)

mossfolk sa...

Vad härligt ni ser ut att ha haft det!
Klart att det skulle vara bulle till fikat. Ni gick säkert bort de kalorierna under shoppingrundan.

Bloggblad sa...

Mossfolk: En hel del armar-uppåt-sträck blev det... :) Och jättetrevligt var det!

Anonym sa...

Vad mysigt att åka på en sån shoppingtur...fast så värst mycket shopping verkar det inte vara däremot fina miljöer. Jag giller den där lilla röda stugan allra bäst...

Bloggblad sa...

Gunnel: Jag har sett en friluftsteater där - om en "trollpacka" och hennes liv. Gamla Traska... och det märkliga var att hon fanns i livet när min mormor var barn, så hon berättade om henne.
Det var f.ö. den mest gripande teater jag sett.

Anonym sa...

Efter en del uppmaningar under våren så tar jag väl mod till mig då och lämnat ett avtryck. Man blir ju alltid lika glad när man ser välkända bilder. Jag är ju nästan uppvuxen där (Överum) och min farmor och farfar bodde vid Rumma som du säkert åkte förbi.

//Nilla

Bloggblad sa...

Nilla: Du är så välkommen ut ur garderoben! Metropolerna Överum och Rumma känner jag förstås till. Finns mycket svamp i Rummatrakten... Blågölsvägen och vid... hette den Öjsjön?
Jag visste inte att du kommer därifrån.