Statcounter

tisdag, juli 08, 2008

Kul kulturtur...

Innan jag kastade mig över datorn i dag när vi kom hem från Tallin-turen, hann jag både äta och sova middag... men inte mer. Har en del att packa upp...

Tänk sån tur att SMHI har fel åt rätt håll ibland! Det var utlovat skurar över norra Estland för hela måndagen - men därav blev intet! I stället var det perfekt lagom strosa-på-stan-väder medan gräsmattan här hemma fick sig en rotblöta.

Vi var fler på resan än dottern (i turkos top) och jag, men när det gäller shopping... då vill vi ha karlfritt. De fick bära sen...
Lätt beslöjad himmel med sol ibland. Bra = inte så mycket kläder att ta av och på vid tröj- och sjalprovning... För sånt blev det en del... Helt underbara hem- eller bortastickade grejer, i mängd! Men nog har de stickande babuschkorna börjat inse att västturister är vana vid andra priser, för så billigt som jag hört talas om att det var för några år sen, var det inte. Men det gör inget alls, varför skulle vi som har det bra utnyttja att de har det sämre?

Vad det blev? Tänker inte bli modebloggare... Vill ju inte sno läsare från de där tjejerna som shoppar halvt ihjäl sig och tjänar på att blogga om det... ...men det blev en linneponcho och en liten kofta med kort ärm och... garn... förvånad? Någon?
Så här ungefär ser koftan ut, maskinstickad i lingarn. Det var mer än svalt på båten, därför fick min gamla vanliga älsklingssjal hänga med och hänga över. (När jag la ifrån mig den på en sticknings-affärsdisk för en stund, var det en kund framme och lyfte på den och undrade om jag köpt den i Tallin och i vilken affär i så fall, för en sån ville hon ha...) Den som står bredvid mig behöver jag nog inte presentera... Att det ser så tomt ut i baren, beror nog mest på att den inte var öppen så dags...

Självklart fick vi en dos kulturhistoria också... rundtur med buss... jätteintressant! Elisabet i Ystad gillar fönster - jag gillar hela hus. Fanns många intressanta. Här är det inte nån babuschka som är ute med soporna, utan fru Bloggblad som motionerar shoppingmusklerna. Det är inte min knallrosa sjal som speglar av sig på den smutsgrå betongen, och jag var inte klädd i grisskärt ... det är lillkameran som nog tog en paraplydrink för mycket i baren... den bär sig åt så där ibland. Nej, nu ska jag nog packa upp lite innan jag åker ner på sommarkvällskonsert i kyrkan. Ska nog klä ut mig till kulturlinnetant i nåt av sommarens fynd...

36 kommentarer:

Anonym sa...

Kulturtanten har parkerat sig framför ett kulturhus ser jag!
De har inte hunnit renovera allt ännu verkar det som. Stackars ester vad de har mycket uppbyggnadsarbete att ta itu med.

Tallinn är en mysig stad - påminner på vissa ställen lite om Stockholm.
Shoppingen är också mysig, hoppas du inte har träningsvärk i armarna nu.

Tankevågor sa...

Åh där har jag aldrig varit! Har du inte mera bilder från stan?
Ser ut som ni hade kul i alla fall.
På något sätt kära bloggmadam så blev jag inte alls förvånad över ditt garninköp. ;-)

Bloggblad sa...

M-katten: Jag är lika fascinerad av fula som vackra hus... inte så mycket av supermoderna cementlådor, men alla hus som verkar ha en egen historia. Sen tycker jag att alla hus har liksom ett eget ansiktsuttryck...
Faktiskt känns träningsvärken mer i benen... många steg blev det.

Londongirl: Nej, inte så många och inte så bra, ville inte släpa på stora kameran, och den lilla verkar ha gjort sitt. Jag ville dessutom insupa allt genom ögonen och inte linsen den här gången.

Jag tänkte på dig och din ö många gånger när fartyget passerade en mänga pyttesmå öar med ett litet hus och en brygga.

Jag tror nog du känner mig tillräckligt väl för att inte bli förvånad... Maken blev nog mer förvånad: Men har du inte redan...? etc...

Anonym sa...

Vilken härlig sjal!

Bloggblad sa...

monica: Tack, den bor jag i på sommaren... Köpte den hos Gudrun Sj för säkert 6 år sen, men den verkade så elegant så jag vågade inte ha den på länge - sen upptäckte jag att den i lite skrynkligt tillstånd passar till både vardag och fest, och trots att den i en del rutor är florstunn, förhindrar den drag och värmer lagom.

Anonym sa...

Vad kul med en liten minisemester. Jag har sett lite stickarbeten därifrån och dom är jättefina. Det är ylletröjor och vantar som har inhandlats av olika personer.

Din schal matchar iallafall bardisken...för där gjorde väl kameran som den skulle :O)

Tänk vilken byggnadskonst det finns att skåda och vilka skillnader på hus du visar :O)

Anonym sa...

Jag har varit i Tallin och skulle gärna åka tillbaks dit. Där finns så mycket att se och lära.

Och så vill jag till matstället som jag glömt namnet på... där man får sina händer tvättade innan maten och får äta med fingrarna.

Bloggblad sa...

Gunnel: Jag kunde gått där och valt och handlat i flera dagar...

Det var väldigt mycket som var nybyggt - och såg ut som i vilken storstad som helst... Synd att de inte försöker behålla sin särart.

Nina: Nästa gång blir det nog en extra natt på nåt hotell... eller en körresa...
Det där med att tvättar händerna har jag aldrig hört nåt om... För oss blev det en snabbis på McDonald's och där vi fick svabba av oss bäst vi ville... :)

Evas blogg sa...

Såg fint ut det där. Hahaha, jag funderade över sista bilden. Undrade om du blivit alldeles rosatokig:-)

desiree sa...

Jag har funderat på en tur till Tallin, men jag vill inte åka båt! Annars verkar det vara mycket att se.

Bloggblad sa...

eva: Lite rosatokig är jag, men då ska det vara stark färg. INte miss Piggy...

kd: Och jag vill inte flyga. Efter Estoniakatastrofen ville jag inte åka båt, men där har jag ändrat mig. Det händer ju bilolyckor också... Flugit har jag gjort, fast jag inte gillar det, men jag gör det helst inte.
Bilvägen blir det lite långt...
Du skulle säkert gilla alla mängder med stickade plagg!

Humlan sa...

Vilken härlig resa och det låter verkligen som ett perfekt väder för en stads- och shoppingtur.
Den sista bilden är kul, det ser ut som om du har målat bilden lite...

Lena sa...

Oj, då kan jag ju nästan säga att jag varit i Tallin i sommar ;) Det är en av fördelarna med att läsa bloggar, man får besöka många ställen runt om i världen.
Kan tänka mig att det är svårt att hitta en balans i den rivnings-, restaurerings- och nybyggnadsfasen, som ,jag antar, flera fd öststatsländer befinner sig i.

Miss Gillette sa...

Jag, som ofta meckar med färgerna i mina egna bilder, gillar skarpt det som lillkameran gör på alldeles eget initiativ! Beröm den så blir den glad!

mossfolk sa...

Å så trevligt ni verkar ha haft det!
Hus gillar jag med. Inte alla nya "vanliga" utan de där som har varit med ett tag. Tänk om de kunde prata...

Hade snarare blivit förvånad om du varit på resa utan att ha med garn hem :)

Anonym sa...

Men vad konstigt att kameran beter sig så där. Ändå blev det riktigt piffigt med rosa inslag på bl.a. husväggen.

Bloggblad sa...

Humlan: Ja, allt funkade bra, men nu är det skönt att vara hemma igen. I dag blir det uppackning till bakgrundsbrus av tvättmaskin.

Panter: Javisst är det praktiskt! Jag var i Bergen i går kväll och åt räkor… eller, ja… bloggresa alltså.
F.d. Östberlin skiftar starkt – med glaskonstruktioner nära centrum och gamla sjabbiga kåkar längre österut… verkar som om de först bryr sig om turisterna.

Miss G: Nu blir jag besviken… jag trodde att du kanske levde i en mer färgstark miljö än vi andra… Beröm? Oj, då… jag som svor långa ramsor. Fel taktik alltså…

Mossfolk: Ja, tänk vilken tur att vi kom på den smarta och smidiga idén… och inte var det särskilt dyrt heller, trots att vi valde till fönster på hytten. Moderna hus säger inte så mycket… Jag hörde någon säga att hus kan vara blyga, framfusiga, generade… osv. Sen dess har jag tänkt i de banorna.
Det fanns faktiskt inte så mycket garn, vad jag kunde se, troligen är den vanliga turisten mest intresserat av färdigt. För det var först när jag pratade om att jag stickade, som damen tog fram samma garn som i ponchon jag provade.

Matilda: I det här fallet kunde ju inte huset bli fulare, i alla fall… Men det är lagom så kul när man ska ta en seriös bild. Känns som om avtryckaren blivit glapp.

Linda sa...

Ni verkar ha haft härliga dagar och tur med vädret. Att sedan shoppingtarmen fick sitt gör ju inte saken sämre.
Hur var det med utbudet av garn?
Blir ju nyfiken så klart :)

När jag såg den rosa bilden tänkte jag stilla... Nämen Bloggblad, det där blev nog lite för mycket rosa :) :) :)
Sen läste jag ju varför *fniss*

Bloggblad sa...

Linda: Hehe... nej, riktigt så grisaktig har jag inte blivit. :)

Jag hann bara gå på turiststråken, och hittade inte några rena garnaffärer, bara det här - och det var för att jag sa att jag stickade, det låg undangömt. Men jag fick se hur resultatet kan se ut!

Hannele på Hisingen sa...

Tallin skulle man åka till,
fast inte där jag har mina rötter...

Bloggblad sa...

Hannele: Jag förstår nog inte riktigt... man kan väl åka till ställen där man inte har rötter?
Jag har gissat att du har rötter i Finland.

Anonym sa...

Jag trodde du hade gått loss i photoshop och satt och var imponerad av dina färdigheter ända tills jag läste hur det rosa kommit till... :-)

Bloggblad sa...

en liten tant: Tja, det hade inte varit omöjligt...
Förra gången den flippade ur, blev allt ljusblått... Kan säga att min hy gör sig bättre i rosa än ljusblått..

Elisabet. sa...

Så många snyggga kläder jag skymtade!
Det där kanske får läggas in som ett resmål .., ett kommande ett?

Tack för turen!

Klimakteriehäxan sa...

Visst är det fint i Tallinn - jag har fantastiska vantar därifrån, fast det kanske inte man har lust att köpa mitt i juli månad?

Bloggblad sa...

Elisabet: Vassego. Och visst ska du åka dit - fast först ska du ju sola lite. Jag tyckte att Tallin var lagom länge, lagom långt bort och lagom pris.

K-häxan: Vintern kommer fortare för varje år, så inte för den skull... men jag använder mest bara handskar - och när det är kallt har jag fårskinnsvantar som jag sytt själv.

Jag skulle gärna åka tillbaka och ha lite mer tid att strosa också.

Anonym sa...

Roligt att få se bilder från Din resa och Din shopping. Skrattar lite åt uttrycket "kulturlinnetant". Det är väldigt talande! Jag har också en kulturlinneutrustning att använda vid lämpliga tillfällen.
:-)

Bloggblad sa...

Inga M: Det var när jag var på en kulturkryssning och lyssnade på författare, som jag noterade att ungefär hälften av damerna hade stora linnekläder och stora silversmycken och d:o sjalar... Sen har jag sett det vid ett flertal kulturtillfällen.

Jag gillar förstås såna kläder - men jag kan se med humor på att jag passar in i kategorin. Du också, märker jag.

Anonym sa...

Jag gillar sista bilden! Lite Villa Villerkulla med det rosa.
Ni verkar ha haft det mysigt! Resa är härligt - allt man får uppleva - och lite jobbigt. Skönt att komma hem och skönt att ha minnen!

Bloggblad sa...

it-mamman: Hej! Jag trodde du hade lagt av med bloggeriet. Kul att se dig igen. Håller med om alltihop: det bästa med att resa bort är att komma hem... (och gå på toaletten, som farsan brukade säga)

Ingela sa...

Det verkar härligt med en resa, om än inte så långt bort. Tallin lär vara jättefint, har jag hört av flera irl-bekanta som varit där. Nu längtar jag efter att packa husvagnen och bara dra! Men lite jobb har vi kvar först.

För resten var du jättesnygg på barbilden. Ingen dubbelhaka (som du brukar prata om) i sikte...

Bloggblad sa...

Ingela: Vi åker nog dit igen- och tar en extranatt på hotell.
Kul att du noterat att det faktiskt syns på hakorna att jag gått ner några kilo.

Anonym sa...

Nej, jag har bara bytt plats. Och jag läser andras bloggar! Klart man måste hålla koll på er där ute!

Anonym sa...

KOFTA har jag letat efter sen i våras. Inte hittar en själv, fnisss, fniss ... Du har ju hört om min handaskicklighet.

Vad du är smal, förresten. Smal har jag ocks velat bli, sen i våras eller så. Hur har du gjort? undrar tjocka, koftlösa Ökenråttan

Anonym sa...

Misslyckat inlägg av Ökenråttan: Inte har jag hittat nån, inte. Jag kanske ska sticka en själv, fniss, fniss skulle det stå ungefär. Suck.

Bloggblad sa...

IT-mamman: Kan jag inte få adressen till din nya? Du kan maila den om du vill vara hemlig. Förnamn@efternamn.com

Ö-råttan: Det blir bara mer spännande när du kastar om orden!

Faktiskt är det inte så många kilon - det har varit svårt att bli av med 4, men märkligt nog syns det mest i ansiktet... En ynka centimeter runt midjan... Jag har bara avstått från det onödiga, inte svultit eller kört några dieter. Blev så chockad av hur otymplig jag blev när jag skadade knäet i vintras - vågar inte bli för tjock. Tänk om ingen orkar hjälpa mig upp om jag ramlar...