Statcounter

fredag, augusti 08, 2008

Förstagångstur?

Uppdaterat: Ojojoj... jag är alldeles överväldigad över alla kommentarer som droppat in medan jag var hos frissan. Tack så jättemycket allihop - kul att ni gillar min hatt! Svar på frågan: jag har ingen aning om vad garnet heter - köpte det på marknad - men tydligen kan man hitta sånt här "förgarn" på nätet. Jag körde dubbeltrådigt, det var svårt eftersom det gick av om jag så mycket som tittade för strängt på det... Det blev en del kvar, och det var 85 gr på varje nystan. Hur de ser ut, syns om man klickar på länken strax under bilden.
Tack även för varningen om att det är vanebildande att sticka sånt här... !
Vilken chansning! Jag har aldrig filtat något, men blev överförtjust i en modell jag såg i våras - köpte garn, läste beskrivningen och satte igång... Kan väl inte påstå att jag mött glada tillrop från maken som sett skeptisk ut hela tiden... mest igår förstås...

I går kväll blev skapelsen färdig att slängas i tvättmaskinen... och i morse tryckte jag igång maskinen...

Ut kom detta:
Som efter lite dragningar hit och dit fick precis den passform jag tänkt mig. Jag måste ha lite kant för att inte se ut som ett ägg... Och om jag får lust blir det en liten blomma på sidan...

Så nöjd jag är - nu hoppas jag förstås att det blir några kalla dagar i vinter så att jag får värma öronen i den. Just nu står den och torkar på en blomkruka.

49 kommentarer:

Bantartant sa...

Åh jag vill oxå!!!
Måste fixa garn och försöka.....

Mot garnaffären... var hade du varit sa du??

Anonym sa...

Oj alltså... vad den krymper. Tur det så att du inte går och slår ihjäl dig i vinter.

desiree sa...

:-D
Den första bilden är osannolik!

Och mössan är jättesnygg.

Anonym sa...

Vad snyggt det blev!

Amber sa...

Första bilden är bra - tur att du slipper gå omkring så...

Otroligt snygg blev den efter filtning! Mycket lyckat! Om än inte gröna, så praktiska fingrar har du i alla fall!

Cicki sa...

Å så snyggt det blev. När jag såg första bilden så undrade jag vad du höll på med. Rånarluva? Resultatet blev verkligen något helt annat. Så söt den lilla blomma är som ligger bredvid. Den hatten/mössan blir snygg att ha i vinter.

mossfolk sa...

Vad fin den blev!
Fast jag förstår att maken var aningens skeptisk innan den blev tvättad :)

Ingela sa...

Urläckert! Vad hette garnet?

Nu vart det begär igen...

Anonym sa...

Himmel så snyggt! Vad duktig du är!! :)

Elisabet. sa...

Och precis dina färger!

Anonym sa...

Oj, vad roligt! Tack för skrattet!

Och vad enormt fin den blev sedan. Så nu längtar du väl bara efter lämpligt höstväder att gå ut och stoltsera i? :)

Odiskat sa...

Jag såg första bilden och tänkte: Oj då! Scrollade ner och tänkte: Najs!

Annela sa...

Vilken fräck mössa och visst är det kul! Men jag måste varna dig - det är beroendeframkallande.
Det finns mycket kul att tova på Garnstudios hemsida - en snygg hatt, handväskor, tofflor m.m.m.m.
Titta in!!
Man kan tova allt ullgarn som inte är superwashbehandlat

Anonym sa...

Så SNYGG!

Anonym sa...

Mycket vackra färger och även vacker form. Jag tror du kommer att få go´ användning av den

Annela sa...

Förgarn kan man köpa hos Deisys Design, Garnkorgen och garnhärvan bl.a. på nätet ca 60:-/100g

Bloggblad sa...

Annela: TAck! Jag hittade det- måste man alltid köra tvåtrådigt?

Evas blogg sa...

Men du! Så otroligt snygg den blev! När jag tittade på bild nr 1 trodde jag att du hade misslyckats och stickat några nr för mkt. Sedan insåg jag att den skulle tovas. Och resultatet - helt enastående!

Klimakteriehäxan sa...

OJ! Jag har alltid önskat att jag skulle ha fötts som hatt-människa. Men jag vet få som klär så illa i hatt som jag, så här blir det inget filtat. Fast det vore kul att prova tekniken!

Bloggblad sa...

Eva: Tack! Jag var ganska säker på att det skulle gå åt skogen... ända tills jag drog fram den ur maskinen...

K-häxan: Jag gillar vida brätten - men är lite för kort för det... Och maken (som tyckte hatten blev snygg) tyckte ändå att den var lite för rund bakifrån... så jag har försökt få den lite kantigare upptill. Inte helt lätt.
Det här är nog mer mössa än hatt... fast den känns lika stel och hård som en hatt.

Du kan ju pröva med en väska... jag googlade på "förgarn" och hittade en massa intressanta saker. Bl.a. precis det här garnet...

Emelie sa...

Snyggt! Själv har jag tänkt försöka mig på att sticka ett par vantar, men jag vet inte om jag vågar.

Det var i alla fall en häftig förvandling från första till sista bilden!

Bloggblad sa...

Emelie: Om du är nybörjare, föreslår jag att du börjar med ett par pulsvärmare, enklare kan det inte bli. Kolla på länken till min blogg med namnet "muddar och böcker" - fast jag måste fixa till sidan, de flesta muddar är sålda eller presentade, så de finns inte kvar...

Anonym sa...

Jag måste erkänna att jag är imponerad!Själv har jag inte tillräckligt med tålamod när det gäller handarbete att jag ens skulle utsätta mig för att börja. Det mesta och bästa jag gjort i handarbetsväg är en tröja som nästan blev färdig...det var bara kragen kvar..;-))

Anonym sa...

Jag måste erkänna att jag är imponerad!Själv har jag inte tillräckligt med tålamod när det gäller handarbete att jag ens skulle utsätta mig för att börja. Det mesta och bästa jag gjort i handarbetsväg är en tröja som nästan blev färdig...det var bara kragen kvar..;-))

Bloggblad sa...

Marie: Välkommen hit, vi har nog inte träffats förut.

Jag har inte mycket till tålamod, därför blir det mest smågrejer. Förr i tiden hade jag bättre tålamod och gjorde strumpor och tröjor, men nånstans på vägen försvann lusten till krångligheter. Den här mössan var enklare än enkel. Att den skulle bli bra trodde jag knappt.

Anonym sa...

Snyggt! Jag har vänner som tovar väskor och tofflor, det verkar beroendeframkallande... Eller så får dom så många beställningar att dom måste göra fler hela tiden. ;-)
Din mössa är både snygg i modellen och i färgen, hoppas att du får till formen så att du är riktigt nöjd (den ser snygg ut på bilden!). Fiffigt att ha lös blomma som du kan sätta dit när du vill!
/Humlan

Annela sa...

förgarn bör man nog ha dubbelt eller tillsammans med en tråd av något annat garn, annars går det av (som du upptäckte). Det finns så vackra färger i förgarn. Själv har jag ett i svart, grått och lila, som ligger till sig lite.:))

Lilla B sa...

Aldrig tidigare hört talas om förgarn. Den mössan ser underbar ut. Och jag som är så frusen av mig. Tänk om man kunde sticka lite... Försöka iallafall.

Anonym sa...

Så frän...
Min mor tovar och jag har sett henne åstadkomma de mest fantastiska skapelser. Detta måste jag tipsa henne om.

Anonym sa...

Tovad hatt till min fårboa vill jag ha..

Anonym sa...

Den första bilden kunde ha varit jag, med mitt lilla huvud. Så där hamnar de flesta huvudbonader när jag provar dom. (Och jag undanber mej vänligen alla "lustiga" kommentarer om mitt lilla huvud,tack!) Du är så DUKTIG, Bloggblad! suckar en beundrande Ökenråtta

Anonym sa...

När jag såg den första bilden och skummade texten så såg jag ordet frissa och trodde att du var tvungen att dölja frisyren med mössan;) När jag scrollade ner så såg jag den ursnygga hatten och förstod att jag dragit en förhastad slutsats. Jag har aldrig tovat men jag blir sugen när jag ser restultatet av din snygga hatt. Jag tror den blir fin med blommn.

Anonym sa...

Ja, det blev ju jättesnyggt. Kanske lite varmt just nu, men till hösten hoppas jag få se dig i den/hatten. Gladast är jag om denna kommentar når dig, för då har jag lyckats! Hälsn BF

Eleonora sa...

Hahaha vilken härlig 1:a bild. Förstår att maken inte kunde se hur resultatet skulle bli - och inte du själv heller antar jag. MEN VA JÄTTESNYGG HATTEN BLEV!

Det var duperduktigt av dig att få ihop det så fint! Hoppas det blir kallt i vinter så du får använda den ofta.

Stort grattis till underverket! Kram

Bloggblad sa...

Humlan: Jag är nöjd med formen, men maken säger att den är för rund bakifrån… men jag bryr mig inte så mycket, han ogillar det mesta jag sätter på huvudet…
Är väldigt sugen på att köpa mer i samma färg och göra en kasse…

Annela: Men om man har annat garn blir det ju hela tiden en avvikande färg – om man har flerfärgat förgarn…?

Lilla b: Jag har inte heller hört ordet förrän här – men jag har hört att man kan göra så här, trodde nog inte ändå på det förrän igår… Och det bästa med det här är att inte en enda maska syns, det var inte alls särskilt jämnt och snyggt upptill i ihoptagningen, men det försvann…

CW: Visst – genom bloggarna har jag fått många tips själv…

Hannele: Bara att sätta igång, alltså… Fårboa har jag önskat mig länge, men jag har så många sjalar att jag inte kan rättfärdiga ett så pass dyrt köp…

Ökenråttan: Kunskap tar inte så stor plats, har jag hört… värre när hjärnan är full av fett… Dessutom har jag inte tänkt på din huvudform, bara på att du är så rar!
Jag slickar gärna i mig berömmande ord – väljer ju att visa enbart det som blir bra… allt det jag misslyckas med gömmer jag undan…

Nicoline: Klart att du ska pröva! Jag var lite bekymrad över att hatten skulle krympa när den torkade, för jag ville inte förstöra frisyren med provning, men båda klarade sig.

BF: Yes! Du klarade det! Och visst kommer jag att speta runt på stan i min hatt om det bara drar det minsta snålt om öronen.

Eleonora: Just vad gäller hatten önskar jag mig lite kyla… Jag var också mycket skeptisk till att det skulle bli nåt, men damen jag köpte garnet av lovade att jag skulle få ihop en hatt hur galet det än såg ut… Själva stickandet var enkelt, så det känns inte som nån större prestation, mer som en överraskning.

qi sa...

Gillar din dragna mössa! Visst är det roligt! I vintras gjorde jag ett par fingervantar med filtningsmetoden, de blev jättesnygga och varma och sköna.

Emelie sa...

Ja, det var ett bra förslag, så får jag öva lite :) Jag har inte stickat sen jag gick i sjuan och hade syslöjd, men på den tiden var jag rätt duktig. :) Jag fattar inte att det är 8 år sedan jag gick i sjuan. knasigt!

Anonym sa...

HiHi!
Sälj bildserien till Slöjdlärartidningen!

Jättesnyggt resultat!

Bloggblad sa...

Qi: Det måste ha varit mycket svårare, gjorde du dem jättelika först?

Emelie: Det värsta är att tiden accelererar...

En liten tant: Vild idé från en som blivit bloggciterad i dagspressen... tror nog inte att de är intresserade...

Annela sa...

Jag tycker att det är bäst att sticka med dubbel tråd om man vill behålla färgskigtningarna och det är ju det som är grejen - att färgen skiftar. På Deisys föreslog damen att man skulle börja med en tråd inifrån och en utifrån och det kan man ju också. Men jag tycker nog att din metod är bäst och blir snyggast.

Vonkis sa...

Kan inte göra annat än hålla med alla positiva utrop här, en underbar hatt det där!

Bloggblad sa...

Annela: Jag tycker att färgerna blir så mustiga och fina i det här garnet (har ändå inte sett så himla många) så om det blir en väska, gör jag likadant. (Att det är min metod är mycket sagt... gjorde bara som det stod)

Vonkis: I dag såg sonen den. Han håller inte med, kan jag säga... liten tant... Men jag ÄR ju en liten tant.

Anonym sa...

Hej fin mössa :) Tror att jag och min dotter vågar gå brevid dig i vinter. Kram

Bloggblad sa...

anonym: Det ser jag fram emot... vem det nu är av föräldrarna som har sånt mod.

Tankevågor sa...

Fniss...det här var roligt! Här kommer jag sent in och läser din uppdatering att alla gillar din hatt och så srcollar jag ner och ser den första bilden på hatten.Jag undrar då om både du och alla har blivit alldeles tossiga! :-)

Men det blev ju jättefint till slut.
Jag älskar hattar men de måste sitta på ordentligt tycker jag. Annars är de inte sköna.

Linda sa...

Vilken fining!
Och det ser ut som om du ännu en gång fått till det med de där färgerna som du gillar :)
Tror att blomman blir pricken över i, vid speciella tillfällen!
Applåder!
Det är ganska häftigt med tovning, man tror ju inte riktigt på det innan man stoppar in det i maskinen, då är det ju så stooort :)

Bloggblad sa...

Londongirl: Tack! Inte ens värsta nordan kommer att få loss den här!!!

Linda: Färgerna sitter i ögonen... ingrodda... Och blomman kommer att bli fastsydd... Det kliar lite i mig att göra en väska i samma garn... ska nog beställa medan det finns.

bollebygdsbo sa...

Visst är det kul med ull!
Jag älskar detta material.

Snygga färger och fin hatt du fått till.

Bloggblad sa...

Bollebygdsbo: Tack! Jag älskar också ull - finns inget som är så skönt att sticka i. Och så har jag upptäckt att det finns en mängd olika ullkvaliteter... förr tänkte jag bara "ull som ull".