Statcounter

lördag, juli 18, 2009

Heja Elisbeth och Katarina!

Jag har avnjutit den suveräna Anne Lundbergs sommarkväll nu, inspelad, och jägarns vad jag gick igång i soffan när Ingvar Oldsbergs förklarade för Elisabeth Höglund att han inte alls kände nåt behov av att vara i rampljuset (fritt citerat ur minnet, han kanske använde andra ord) ... när hon sa att det var svårt för kvinnor - speciellt äldre - att få vara med och bli räknade med...

Ska han säga! Han som först beklagar att På spåret läggs ner efter 22 år... och säger att han helst velat göra både På spåret och Här har du ditt liv... Han som haft bästa sändningstid så länge jag kan minnas... Han tyckte uppenbart att det var helt fel påstående att äldre kvinnor inte får samma möjlighet som äldre män. (Och fick applåder!!!! Av vem?) Janne Josefsson tyckte att hon "skrev ner sig"... har han inte heller varit medelålders kvinna?

Som väl var kom Katarina Hultling in och bekräftade hur knepigt det varit för kvinnliga programledare genom tiderna. Heja Anne L, som vågar ta upp det här! Och heja Elisabeth och Katarina som vågar tala om hur det är trots att äldre herrar fnyser lätt över kvinnors "problem" att bli gamla i rutan.

De enda jag har hört, som påstår att det råder jämlikhet mellan könen, är män - samt kvinnor under 40.

För nån vecka sen hörde jag en ung kvinnlig komiker som sommarpratare. Hon vågade också berätta riktigt inifrån hur det är att försöka få ett ord med i laget när manliga komiker umgås/uppträder. Det hon och andra tjejer sa, det räknades aldrig riktigt, hon fick bara en chans att vara rolig - killarna fick så många chanser (=gav varandra så många) att det inte gjorde nåt om de misslyckades då och då.

För nåt år sen gnällde jag rätt högljutt över det här med medelålders kvinnor kontra gubbar i tv - och fick höra många undantag, Visst finns det undantag - klart att de släpper in t.ex. vackra rynkiga härliga Anne L för att motbevisa! "Det finns ju en, vad tjatar du om Bloggblad!?" Om man tänker riktigt länge, kanske man hittar ett namn till... eh... låt se... hm... den där tjocka som pratar med doktorn? Hon ser väl rätt gammal ut...

Jag kan räkna upp massor av kvinnliga (och självklart duktiga) programledare... men hur många över Anne L:s 43 år finns det?

Eftersom jag ständigt noterar det här med ålder och kvinnor, har jag noterat att det under senare tid faktiskt har dykt upp en och annan medelålders (t.o.m knubbig ibland) kvinna i radio och tv. Kanske har ändå Amelia Adamo kommit en liten bit på väg i sin iver att visa att vi finns? Eller är det bara för att kunna svara kritiken: jo, men vi HAR ju haft med en i år...

Jag skulle verkligen önska att nån kan motbevisa det jag tror och ge mig lika många namn på kvinnliga som manliga medelålders programledare.

P.s. I verkliga livet har jag aldrig känt mig särbehandlad för att jag är kvinna och medelålders - men när jag tittar på tv får jag en stark känsla av att vi inte finns. Eller i alla fall inte bör synas.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Har funderat lite kring det du skrivit och kan inte annat än hålla med dig, så tyvärr kommer inget motbevis från mitt håll.

Kan det ha något att göra med att kvinnor har inte samma behov att bevisa sin kompetens som män har?


Det är i vilket fall som helst ett beklagansvärt faktum att kvinnor över 45+ är kraftigt underrepresenterade, framförallt i de kommersiella kanalerna.
Jag tycker nog att Svt är något bättre i sin personalpolitik? Visst ser man oftare en mullig "gammal" kvinna i ettan och tvåan, eller har jag fel?

Bloggblad sa...

M-katten: Det beror nog lite på vad den mulliga äldre kvinnan gör. Som expert syns hon ofta. Men som programledare - sällan.

Oldsberg skröt också över att ha tittarskaran hade blivit yngre i På Sp... Vad är det för fel på äldre tittare? Förstör de programmet hemma i soffan? Gamla och tråkiga och rynkiga? Medan yngre piggar upp ända uppe i Sthlm.

Elisabet. sa...

Jag tänkte EXAKT samma sak, när Oldsberg kom med sin ur-korkade kommentar!

Inte för ett ögonblick tror jag att E.H. hade fått samma bemötande som Janne J fick .., den där tillrättaläggelsen .., eller vad han tyckte. Aldrig!

Lisbeth /londongirl sa...

Jag håller med dig fullt ut men det vet du ju redan...jag tänker och tänker för att komma på någon men det är faktiskt så att man ser aldrig kvinnliga programledare över 45+ i svensk TV. (om det inte är fråga doktorn då förstås)

Om man sneglar västerut så ser det helt annorlunda ut...Oprah och Martha och kvinnor som kommit upp i ålder har det ena efter det andra programmet.

Bloggblad sa...

Elisabet & Lisbeth: Skönt att fler än jag reagerade - men eftersom IO fick applåder, måste nån ha tyckt att han hade rätt. Kanske bara herrar applåderade? Eller en studioman som satte igång det?

Amelia hade ju ett program (det sista försvann helt pga fotboll som ju är viktigare än tantprogram!) men det var i en liiiiiiten kanal. Bra och intressant var det i alla fall.

Susanne sa...

Jo, det här känner jag igen att du har skrivit om förut och jag har tyvärr inte heller några motbevis att komma med. Konstaterar helt krasst att det ser ännu värre ut i mitt förra "hemland" där jag tillbringade sju år. TV-programmen vimlar av lättklädda yngre kvinnor som utmanar de äldre herrarna med sin klädsel. Och nästan ingen tittare reagerar. Endast någon enstaka "vanlig" kvinna kan förekomma i nyhetsprogrammen, annars är kvinnans roll att behaga och vara utsmyckning till männens diskuterande. Gissa om jag var heligt förbannad många gånger - på italienska - vilket är svårt.

Bloggblad sa...

Susanne: Till vissa delar har vi väl kommit längre, men Gry och en del andra lättklädda programkvinnor håller stilen - behaga, behaga, behaga...

På 70-talet hade jag aldrig kunnat drömma om att vinden skulle vända.

Annaa M sa...

Det är dessvärre inte bara i den del av media som de här trenden är så tydlig. I Journalisten för några år sedan intervjuades ett antal redaktionschefer på tidningar runt om i landet om hur oerhört svårt det var att hitta redigerare. 99 procent av alla journaliststudenter har ju bevars skrivardrömmar. En gammal kollega till mig svarade med en insändare. Hon hade förgäves sökt jobb efter jobb, vanliga vik och sommarjobb, fasta jobb. Som redigerare. Jag minns henne som en lysande layoutare, efter vår tid på en redaktion har hon jobbat på redaktioner i Sverige och utomlands, hon har skaffat fortlöpande kompetens för att hänga med i webbpublicering. Men på sju år blev hon inte ens kallad till en anställingsintervju, av t ex de redaktionschefer som uttalade sig om den hopplösa bristen på rutinerade redigerar. Men det var ju inte 62-åriga kärringar de pratade om!

Mitt eget exempel är när jag sökte jobb, med utmärkta referenser, på en kvällstidnings webbsida. Eftersom det var en nära bekant till oss båda hörde i alla fall redaktionschefen av sig. Inte för att boka intervju, men för att förklara att mina kunskaper i webbpublicering var för dåliga. Kort tid senare uttalade sig samma man i just Journalisten; "när vi tar in folk så ser vi mest efter person, hantverket lär man sig snabbt!" Jäpp, jag träffade en 23-åring som fått samma svar när hon sökte och fick jobb, på just den redaktionen. 23 år, totalt oerfaren i yrket, rätt person. 54 år och 30 i yrket, fel person.

Elisabeth känner jag sedan gammalt. Hon tog för sig som fan på redaktionerna, var obekväm och behagade ingen i onödan. Även om hon faktiskt var fåfäng på ett sätt som få av oss andra var. Hon körde liksom sitt eget race. När hon kom över till TV var hon en rutinerad journalist och medelålders. Undrar om det skulle kunnat ske idag!

Annaa M sa...

Förtydligande; det var en nära bekant till både redaktionschefen och mig som givit mig referenser till det där jobbet. Kärringar får alltså inte ens jobb genom goda vänner.

Bloggblad sa...

Annaa M: Tack för den historien ur livet - trist, men jag är inte förvånad.

En chef jag hade anställde bara söta unga flickor, men skyllde på att de var lite "billigare" än äldre... det var på den tiden lärare fick lön efter antal år.

Kanske har jag en himla tur som fastnat på samma ställe och inte behöver söka nya jobb... jag som nyss gnällde lite över att jag varit 25 år på samma ställe. Tanken har inte ens slagit mig att jag kanske inte ens skulle kommit ifråga, sen många år tillbaka, om jag sökt nåt nytt.

Kvinnor som tar för sig märks mycket mer än män som gör samma sak... De tre männen på mitt jobb, tar otroligt mycket mer plats än de ca 15 kvinnorna tillsammans, men skulle man fråga killarna, skulle de säga tvärtom. Det är så naturligt att de tar plats att de inte märker det.

Klimakteriehäxan sa...

Fast bara för ordningens skull måste jag då komma dragandes med några damer ungefär lika gamla eller äldre än Anne: Marianne Rundström, Anna Hedenmo, Ann Britt Ryd Petersson, Anna Lindmarker, Lotta Engberg, Karin Andersson, Lisbet Åkerman, Linda Nyberg (just hon har nog inte fyllt 40 än men det kan inte vara långt borta).
Rätt ska vara rätt. Plus att Elisabet Höglund faktiskt varit pgmledare, i Studio 24.
Fast likväl håller jag med dig, i princip!

Bloggblad sa...

K-häxan: Jag tittar inte på morgonprogram, det är väl där hon är, Marianne R? Och Malou också, hon är lite äldre. Bästa sändningstid är det ju inte... men visst, rätt ska vara rätt.
Lotta E har kanske lurat någon med sina lyft, hon är inte riktigt lika ung som hon ser ut. Men hon finns!

Nyhetsläsande damer får vara lite äldre, det har jag märkt. Och Ingela A hade ett program på eftermiddagarna... Inte heller "prime time", men med var hon.

Några av namnen känner jag inte igen, beror väl på mitt val av tv-tittande? Eller på att jag inte lägger alla namn på minnet.

Jättebra att det finns "motbevis", du har ju dessutom lite bättre insyn än en del av oss andra.

Bloggullet sa...

Jag vill bara önska dig en bra vecka.
Ska läsa genom din intressanta diskussion när jag orkar.
Kram

ullrika sa...

jag missade turligt Sommarkväll (gillar inte det programmet, har iofs bara sett två halva avsnitt men känner inte att det är tillräckligt lockande för mig. bara en sån sak som att inte sända live sänker betyget våldsamt) så jag behövde inte reta mig.

eftersom jag är både kvinna och under fyrtio är jag kanske fel person att kommentera det här men kan ändå inte låta bli: jag har en känsla av att det är när kvinnor är sådär mittemellan som de är osynliga. dvs, unga snygga brudar får lätt jobb på TV (okej, knappast på SVTs samtidsredaktion men det är kanske inte så noga i den åldern?). detsamma gäller gamlar rävar på Aktuellt som gärna får vara både femti och sexti och lite till. för en trettiofemåring däremot verkar det klurigt att få in en fot om du inte varit med och kokat kaffe i tio år först. ni som har insikt, rätta mig gärna om jag har fel - i det här fallet VILL jag otroligt GÄRNA bli motbevisad.

som alltid ett läsvärt inlägg i debatten här hos dig. och jag älskar att diskussionen lever vidare i kommentarerna!

Bloggblad sa...

Bloggullet: Tack detsamma, du är välkommen när du vill.

Ullisen: Lite av lajv-nerven går förlorad, men jag tycker att Anne är trevlig och bra, och att hon har haft ett bra urval av gäster. (Även om jag blir liiiite less på att se Måns Z i varenda kanal.)

Hm... i vissa lägen är det nog så att det funkar med superung eller vrålgammal... när det liksom blir lite märkligt att man presterat nåt.

Jag känner mängder av häftigt roliga kvinnor i min ålder, rappa i käften som bara den, men har jag sett nån mer än Babben i tv? Hon har väl fyllt 50, tror jag. Maria Möller är också jätterolig, men hon är nog inte så gammal. Äldre karlar som skämtar om sina pungar och om bögar, det har jag sett många av. Alltför många.

Liksom du skulle jag bli glad om nån kunde motbevisa den här teorin om ganska så osynliga kvinnor. Som k-häxan säger, det finns några, men hur många män kan vi rabbla upp som motvikt till de få kvinnorna?

Tack för komplimangen. Jag brukar hålla mig ifrån debattämnen här, men IRL kan jag nog tycka till om både det ena och det tredje. Här är jag lite fegare.

Cina sa...

Idag halkar jag in här och blir glad att fler reagerade över programmet i lördags. Jag kunde knappt se färdigt, det kändes till slut som man satt på en groggveranda med JO och IO skämtandes och slängandes med den ena idiotiska kommentaren efter den andra. Så klart att de inte förstår vad vi menar! De har har aldrig BEHÖVT förstå för de är män. Det är sättet de uttrycker sig på som jag tycker är det mest förnedrande. Katarina H gjorde så gott hon kunde, Elisabeth är strong men hon tystas, (var tog hon vägen i programmet?) men jag tycker faktiskt att karlarna tilläts att "brövla" ut. Nä, fy, vad jag blev upprörd! För oss kvinnor handlar det om så mycket mer än ett tv-program. Det handlar om jämlikhet, att vi alla är människor och lika värda att även det vi har att säga är viktigt och värt att lyssnas på.
Har själv jobbat i mansdominerad bransch och jag lovar att det inte sågs med helt blida ögon när jag behövde hämta på dagis, vägrade koka kaffe till fikat varje dag, inte tänkte anordna personal-festen varje år, ha lika mycket tid på våra möten för att presentera kampanjer o s v. Jag tyckte också att det var jobbigt att höra kommentarer om mina ben, min bak m m. Jag bet ifrån så gott jag kunde men vad f-n..... Ska det vara så här??? Har blivit kallad "lilla gumman" av en manlig chef men så vitt jag vet har ingen av mina manliga vänner någonsin blivit tilltalad "lilla gubben".... Nä, nu slutar jag! Tack Bloggbladet för att du tog upp detta så vi fick vädra oss ett slag! Thank you!

Annaa M sa...

Om man ska tillägga något mer om televisionen så är det förstås som någon tidigare sagt, det finns kvinnor i olika åldrar. Om det inte fanns några alls äver 40 vore det totalskandal med tanke på hur könsfördelningen i yrkeskåren ser ut! Så jag vet inte precis om tv ska hyllas för att de inte ger rutinerade journalister sparken när de fyllt 40. Dessutom känns det allt för mig lite udda att betrakta kvinnor över 39 som "äldre". Det gör man sannerligen inte med män!

Sen är det kanske inte självklart att det alltid handlar om mobbning när någon inte fått göra precis det de önskat sig, gäller kvinnor som män.

Bloggblad sa...

Cina: Ja, hade inte IO slängt ur sig det där så nonchalant, hade jag kanske inte blivit så arg. Eller om han inte varit på bästa sändningstid i alla år... och vill ha mer.

Jag undrade också varför EH fick lämna sin plats... ingen logik i vem som får gå först, kanske? IO satt kvar...

Jag har inte blivit lilla-gummad av någon chef, men väl när jag ringt och beställt bussar i skolan... Och jag hade en kvinnlig chef ett par år som tryckte ner kvinnor med "MEN Liiiiilla gumman!" ganska ofta. Aldrig sa hon lilla gubben om nån karl...

AnnaaM: Det senare har du helt rätt i, man måste vara bra för att få ett bra program, förstås. Skillnaden är väl bara att flint, dubbelhakor och hängbuk duger som man...
(Sen är det en annan femma att jag inte alls gillar när kvinnor börja suga fett, lyfta och botoxa redan innan de fyllt 35... Då underblåser vi det där att kvinnor till varje pris ska vara vackra och se unga ut.)

Marianne sa...

Jag ska helt klart börja tänka på kvinna/man i förhållande till ålder i tv! Har faktiskt inte gjort det tidigare, eller i alla fall inte uttalat. En liten gnagande känsla har nog funnits.

Jag har en historia ur livet: I mitten av nittiotalet skulle det anställas en ersättare till mig som sekreterare på forskningsavdelningen på ett läkemedelsföretat (nej inte ett av de största). Det kom mängder med ansökningar och jag kunde ganska snabbt sålla fram en 55-årig kvinna som hade bott och arbetat utomlands, hennes engelska var perfekt (vilket behövdes). Nu minns jag inte alla hennes kvalifikationer, men hon var toppen. Och det blev också hon som anställdes. Hon tappade nästan hakan av förvåning när hon fick jobbet, för hon hade inte ens blivit kallad till intervju av andra där hon hade sökt. För att hon var för gammal ...

Jag kommer nog aldrig glömma hennes glada förvåning.

Hon blev sedan också den perfekta ersättaren till mig, alla blev mycket nöjda med henne!

Bloggblad sa...

Marianne: att kvinnor är bättre eller lika bra som män, det tvekar jag förstås inte inför - men hade hon fått jobbet om det inte varit en kvinna som hittat henne?

Ja - håll koll och berätta hur det är i er tv - om du inte sitter vid datorn och tittar på svensk, förstås...

ullrika sa...

jag glömde skriva att jag också hörde Nours sommarprogram men att jag fokuserade så mycket på hur illa journalister gjorde henne i samband med melodifestivalen förra året att jag knappt reagerade över det du tog upp.

Bloggblad sa...

ullisen: Jag tyckte att hennes program var mycket starkt! Jag tog också illa vid mig, men så ärligt hon berättade om alltihop... beundransvärt. Jag har inte läst ett ord med nån kommentar om det programmet.

ullrika sa...

ung och kvinna vettu...

meta sa...

Men är det inte så att de där undantagen de drar fram som alibi, inte är annat än just undantag?

Undantag som bekräftar vad som är regel.

Musikanta sa...

Det är väl likadant med flygvärdinnorna. Har du någonsin sett någon som är över 50? Då borde de ju vara som bäst att ha anställda, eftersom de inte längre har några problem med småbarn eller familj.

Men manliga stewards får gärna ha "de grå tinnnangarnas charm".

Bloggblad sa...

Ullisen: Ja, grabbar i 25-årsåldern som berättar om sin ungdom... de är intressantare att skriva om, att göra film om...

meta: Ja, det är så jag tror också... Nån gång för länge sen satt jag för mig själv och rabblade upp programledargubbar hur lätt som helst, men OJ så svårt det var att hitta gumd:o... Men frågade jag nån, hade de åtminstone ETT namn, "så de finns... vad tjatar du om!?"

Musikanta: Det är nog så i väldigt många yrken. Som artist (könsneutralt ord) kan man vara både man och kvinna, men säg "musiker" och de allra flesta tänker "man". (Det senare tänkte jag på igår när jag såg en stund av allsång med Lotta.)

Eller "bandmedlem", "rockmusiker"... då måste alltid kvinnlig läggas till. Precis som i läkare, fotbollsspelare m.fl. där man först tänker "man".