En bunke står redan i frysen... När jag bloggade om de här bären för ett par år sen, visste jag att de går att använda till saft, men under de första tio åren prövade jag inte. Sen fick brorsan syn på bloggen och skrev att jag bara måste göra saft, och skickade med ett recept. Första skörden blev då en enda bunke, andra året blev det tre bunkar, och nu: sju stycken, med 2-3 liter i varje.
För er som inte varit med här så länge: Bäret heter aronia. Ett svart och surt bär som växer som rönnbär i lättplockade klasar. Vi köpte busken enbart för att den blir väldans grann på hösten. Lysande orangeröda blad. Lär ska vara det mest antioxidantrika bäret... och saften blir otroligt god, medan bären smakar beskt och surt i rått tillstånd. Som väl är kan man frysa bären först, för inte tusan orkar jag med saftfabrik så här i skolstarten.
Busken har vuxit nåt enormt sen vi började plocka av den, och i år har grenarna har hängt ner sig till marken av bärtyngden, men nu har de sprätt tillbaka och busken ser normal ut igen.
13 kommentarer:
Tjusig bild! Men jag skulle inte ha någon plats i frysen för så mycket bär. Man kanske kan få smaka lite saft nästa gång vi ses.
Musikanta: Min stora frys i garaget (den enda) är nästan alltid mer tom än full. Klart att du ska få saft när du kommer förbi!
Aha, trodde det var svarta vinbär. hade glömt de där aroniabären :-)
Nä, men vad är det här... nu är det blogg nummer två ikväll som har skrivit inlägg om bär som jag aldrig har hört talas om!!
Så nu fick jag lära mig att det finns någe som heter Aroniabär också... tack för det!
(Kanske är min allmänbildning inte så stor som jag kanske inbillat mig...?)
Varm kram... alltid!
Vonkis: egentligen ska det frysa lite innan man tar dem, men risken var stor att busken skulle förstöras av tyngden, och alla bär som låg mot marken förfaras. Och lite frostnyp kan vi fixa...
Elisabeth: Vad är det andra för bär?
Jag kände inte till aronia innan vi köpte busken, och inte förrän för 3 år sen fattade jag hur bra bären är. Saften blev kanongod! Jag hade lite för lite socker hemma, men den blev faktiskt godare när den inte var så söt.
Vilken skörd!!!! Har aldrig smakat aroniabär!
Vilken tur att du skrev om dessa bär, jag, som inte visste att jag har en sån buske i trädgården i gammla huset. Jag tänkte just kolla upp vad det är för bär då en familj med små barn ska flytta in där. Jag var rädd att barnen få i sig något som är gift. Men nu är jag lugnt och ska prova direkt. Ha en bra dag / ela
Vilken tur att du skrev om dessa bär, jag, som inte visste att jag har en sån buske i trädgården i gammla huset. Jag tänkte just kolla upp vad det är för bär då en familj med små barn ska flytta in där. Jag var rädd att barnen få i sig något som är gift. Men nu är jag lugnt och ska prova direkt. Ha en bra dag / ela
Så gott och så nyttigt!
K-häxan: Själva bären är ingen hit, men ack så mild och god saften är. Påminne om alkoholfritt vin.
ela: Här i stan finns det flera häckar på offentliga platser med bären. Du kan lätt googla och hitta bilder på busken så att du är säker. Tipsa dem om saften - finns recept på nätet, och den är jättegod och nyttig.
Monica: Kändes som rena lyxen med ett stort glas till frukost. Det blev nästan 2 liter i går.
Aronia kan man köpa för dyra pengar i hälsokostbutiken..
Recept, tack! Jag har två aronior och vet ju att man kan tillaga grejer av bären, men recept saknas. Ja det är väldigt vad tunga de blir av sina bär, det är nästan synd om dem. Nästan.
Spännande, det bäret har jag aldrig hört talas om.
Skicka en kommentar