söndag, augusti 09, 2009

Lyssnartips

Medan jag grejat och donat lite på skrivbordet inför morgondagens jobbstart, har jag lyssnat på Klimakterihäxan som sommarpratade för en vecka sen i radio Värmland. Himla trevligt att få veta lite mer. Dessutom slirar hon varken på vokaler eller konsonanter... :) så jag hörde varje ord. Del ett, första halvtimmen hittar man här. Och andra delen hittar man här.

Innan jag städar bort den här lappen för evigt kan jag ju visa hur jag gör när jag får en melodi via mp3-fil: jag ritar ett streck för varje ton, lång eller kort allteftersom, och faktiskt kan jag komma ihåg tonhöjden med det här systemet helt utan notlinjer. Skulle vara himla kul att höra om nån av de kära läsarna kan sjunga den med hjälp av strecken. Om någon skarpögd skulle klura ut texten som jag spånat på/under/bredvid, kan jag upplysa om att det bara är första utkastet, det blev inte många fraser kvar av ursprunget. Den här melodin var svårare än vanligt eftersom det är mest korta toner och alla fraser är lika långa.

Och så en rapport från blåbärs- och svamputflykten, den blir kort, för den var kort: de som gått före oss hade bara glömt ett enstaka bär här och där, och inte missat en enda kantarell. Efter knappt en liter var på en timme tröttnade vi på myggen. För den var i stort det enda som fanns kvar.

23 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Hej där! Kul att du lyssnade, kul att du gillade vad du hörde!!!

Nina sa...

Nä, jag vet då inte hur man sjunger efter dina streck... och skulle absolut inte heller sjunga högt. Allt tack vare en dum sångfröken i skolan. Fy på henne!

Bloggblad sa...

K-häxan: Det var så intressant så! Jag svarar på mejl, eftersom det blir mer än tre rader blir det nog i morgon.

Nina: Stackare! Själv blev jag mer utpekad när det gäller bild, hur fult jag målade... så där fick jag veta att jag inte dög. Men sångglädjen har ingen tagit ifrån mig!

Ska bli intressant att se om nån klurar ut melodin... själv tycker jag det är självklart med de strecken... :)

Ingela sa...

När jag ska lära mig en ny sång och får bara en text i handen, så ritar jag också streck. Ovanför texten ritar jag det jag kallar för "ögonbrynsnoter". Det funkar.

tant lila sa...

Vi har inte mycket mygg här i år verkar det som. Tur är det, för jag är allergisk och ser ut som om jag var ormbiten av ett enda litet myggbett.
Ett av åren, när min dotter läste på högskolan i Sundsvall, firade vi midsommar där i norr, och jag hade besvär av myggbetten hela sommaren.Men så långt norrut är ju inte du.

tant lila sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bloggblad sa...

Ingela: Det var ett nytt namn, när jag har en text har jag lättare att memorera melodin än när jag bara får en melodin. Men jag har en massa andra hyss för mig i noterna med markeringar av diverse slag. Med blyerts... :)

Tant Lila: Fy så jobbigt! Jag brukar sällan bli antastad av mygg, men idag bet de sig fast även på mig, men några bett blir det aldrig. Å andra sidan har jag väldigt lätt att få nässelutslag... av sol, stress och tryck - det är rätt plågsamt det med.
Och i närheten av Sundsvall är jag inte... :)

bollebygdsbo sa...

Imorgon ska jag lyssna!
Tack snälla du för tipset och länken.

Verkar så roligt att kunna komponera sånger så som du gör, och särskilt när de blir så bra som dina!

Bloggblad sa...

B-b-bo: Det var så lite så.
Jag skriver ju mest text och låter dem som kan det bättre göra komponera musiken, men jag har faktiskt en handfull sånger utgivna som jag komponerat själv...
Tack för komplimangen, jag blir så glad när nån gillar mina sånger.

Marianne sa...

Nej, sjunga kan jag inte så jag kan inte klura ut melodin. Bebisar somnar inte när jag sjunger för dem, de börjar skrika : ( Till och med kattungarna skvätter iväg åt alla håll om jag försöker sjunga för dem!

Strumpstickan sa...

I mataffärerna finns varken svenska blåbär eller svampar knappt.. det är väl inte redan höst?

Bloggblad sa...

Marianne: Nu är det ju så att alla kan sjunga - fast mer eller mindre bra - och har mer eller mindre sångvana....
Kan du inte jama för kattungarna i stället?

Monica: Inte vet var jag var de kom ifrån som jag såg i Skåne, men här uppe plockar folk blåbär och kantareller som bara den.

tant lila sa...

Måste berätta vad jag gjorde fram till kl 01.00 i natt, jo, jag spelade melodier med höger hand (jag förstår inte hur man sätter dit basen) och sjöng. Tyckte nog till och med att det lät lite, lite bättre i slutet. Du gav mig nytt hopp
Såg på din hemsida att du var barn till frälsningssoldater, det måste ju verkligen ha varit en intressant och ovanlig barndom att berätta om.

Anonym sa...

När dottern sjunger protesterar katten högljutt. Han gillar det inte!
Däremot är det ok om jag trallar lite.
Sångrösten är borta, det lilla som fanns en gång.
Satt och funderade på om det inte skulle gå att få fram melodin om man satt vid ett piano.
Det kan jag, lite, pyttelite!

Bloggblad sa...

Tant lila: Vad kul! kör hårt - så blir det körsång sen... :)

Den 1/10 ska jag berätta om det på en lunchträff, jag har gjort det programmet förut och folk tycker att det är intressant eftersom många har egna erfarenheter från nån ssk i Frälsis eller nån moster som var med.
Men de var officerare, motsvarar kyrkoherde... och vi flyttade varje eller vartannat år. Soldater jobbar med annat på dagarna och är bara medlemmar och får bo kvar och flytta när de vill.... Jag berättade nog för dig om det manus jag skrivit om barndomen som två kända namn rekommenderade och skickade till förlag - som tackade nej...

M-katten: Jag har inte prövat att spela melodin på pianot faktiskt... men om du prövar i C-dur funkar det nog. Fast, han brukar skriva ganska krångliga ackord med färgningar så jag kan inte alltid spela hans musik.

Du skulle nog kunna sjunga om du bara övar upp dig - se ovanför vad tant lila haft för sig!

Elisabeth sa...

Tack snälla du för tipset om programmet! Ser att det går i repris den 14/8, men jag vet inte riktigt om vi fixar att se det. Jag har frågat Carolina, men hon vill inte se det...

Varm kram.. från en annan med bottenfobi!

Bloggblad sa...

Elisabeth: Spela in det i så fall... så ni har det. Jag kan mycket väl tänka mig att det både river upp - men samtidigt visar att ni inte är ensamma. Känslan av att andra vet och går igenom samma sak. Jag tyckte det var en underbart fin film som inte var sentimental.

Eleonora sa...

Jag vågar mig inte ens på att försöka to ut melodin, eftersom det inte gick att förstora lappen. Hur som helst - det blir nog bra bara det blir helt klart! Du brukar ju lyckas.

Tänk både blåbär och svamp säger ALLA att det finns så gott om i år. Har inte sett ågra svampar alls. Har antagligen gått i någon annans fotspår, precis som du.

Däremot har jag plockat 3 liter röda vinbär igår och idag kanske det kan blir några liter till. Gott att ha i frysen och plocka fram till saftningen.

Har du fått tyst på väggubbarna nu? Allt gott och kram....

mormor Hannele sa...

Bra radiotips.

Marianne sa...

Hehe, jodå, när jag pratar kattspråk med dem går det bra : )

tant lila sa...

Jag kommenterade ditt manus som svar på en kommentar på min blogg. Alltså man måste ju fråga sig vilka redaktörer de har på bokförlagen!
Förra året skickade jag in ett manus till ett känt förlag om upplevelser av grundskolan. När jag ringde, innan de ens hade sett manuset, talade de om att ingen människa var intresserad av skola! Det gick inte att sälja!
(Fast det var inte så bra egentligen, tycker jag nu när jag läser igenom det.)Men inställningen från förlagets sida tycker jag var anmärkningsvärd.

tant lila sa...

Nu har jag läst till och med sid.38 och det är jätteintressant och välskrivet. Vilken annorlunda barndom.
Tack för manuset!

Bloggblad sa...

Marianne & tant Lila &Eleonora & Hannele: Nu har jag tryckt fel igen, jag svarade så ordentligt, men det försvann....

Jag har dock läst... har rätt fullt upp just nu, så jag ber att få återkomma. Först på listan står: SOV!!!