Statcounter

torsdag, februari 11, 2010

Det hörs inte...

Jag brukar vakna till P4, men så fort jag är uppe stänger jag av (av orsaker som jag skrev om i nåt av mina första inlägg 2005). I morse ringde en karl som skulle tävla, klockan var kvart i tio (och jag hade inte gått upp än).
Följande samtal utspelade sig mellan programledaren och den uppringande(jag vägrar använda ordet telefonör):

- Vad håller du på med då?
- Jag har just ätit frukost.
- Så HÄR dags!!!!
[... sen en förklaring om att han skulle jobba sent i kväll...jaha, ja...]
- Hur gammal är du då? (Tävlingen gällde populärmusik.)
- Jag fyllde 60 för ett par veckor sen.
- Det hörs inte!

Då vaknade jag till, när ilskan rann på. Hur dags man ska äta frukost för att vara normal - och hur man ska låta när man just fyllt 60. Jag har ett år på mig att öva... och utan att skämmas åt jag min frukost när klockan slagit 10.

Har jag ringt och klagat? Nej, jag gnäller bara här. Orkar inte bråka om vad som är normalt eller hur man ska vara när man blir gammal - för jag gissar att karln lät för ung för sin ålder!

29 kommentarer:

Cicki sa...

Just det där med att ha en annorlunda dygnsrytm får jag höra ofta. Det verkar som att man är onormal om man inte följer gängse normer. Jag har en dygnsrytm som passar mig. Den är kanske lite udda men det behöver ingen annan lida av.

Jag förstår att du ilsknade till. På något vis är det där Landet Lagom. Alla ska vara mer eller mindre stöpta i samma form. Men gud så trist allt skulle vara då.

Du vaknade till ordentligt i alla fall med en rejäl adrenalinkick....:-)

em sa...

Jamen, det förstår du väl att en såååååååå gammal gubbe ska efter en sömnlös natt gå upp klockan fem och dricka kaffe - och alla gamlingar har darrande sprucken röst!
Klart att programledaren blev förvånad.
Margaretha

Bloggblad sa...

Cicki: jag är ju tvungen att gå upp skapligt och jobba eftersom det mesta i skolan sker mellan 8-14, när jag är ledig försöker jag hålla mig någotsånär till standardtider, men det är svårt!

em: Just det. Eller också är det onormalt att vara SÅ gammal och lyssna på ett program med mycket dunka-dunka. Förresten - de kanske bara vänder sig till ung publik?

Annika sa...

Irriterande som bara den...det där med åldern.
det är verkligen såååå ålderfixerat hemma, mer så än här, tycker jag...

Elisabet. sa...

Men fy skäms på dig att ligga och dra dig så länge ..-)

Vid din höga ålder borde du har varit uppe i flera timmar och suttit vid köksbordet och läst morgontidningen och ätit frukost och nog hade du väl ändå hunnit städa undan också?

Nä. Nu får det bli bättring! hälsar den morgonpigga madamen i Skåne .-)

Bloggblad sa...

Annika: Det är väl för att det börjar brännas som jag reagerar...

Elisabet d.y. Jag trodde faktiskt fullt ut att jag skulle bli morgonpigg vid så här hög ålder. Hörde talas om det när jag var ung och morgontrött. Men icke.

Skönt Bettan att nån av oss gör som man SKA!

Monet sa...

Jag är också evinnerligen trött på den svenska åldersnojjan. Jag har ju bestämt mig för att inte klaga på Sverige när jag nu inte bor där men det finns vissa saker, typ det här, som alltid retat mig. Och er andra också uppenbarligen.

Här i Frankrike är det befriande skönt att bli behandlad med artighet, respekt och SEDD blir man också. Trots de höga åldrarna!!

Hur ska man låta som en 60-åring, herregud!! Hur blir radiopersonen själv som äldre kan man undra? Vettskrämd inför tanken redan nu, stackare.

Bloggblad sa...

Monet: Åh, så skönt - jag trodde det var lika ungdomsfixerat där. Hade hon svarat mig så, hade jag blivit jättearg. Könsdiskriminering har folk blivit rätt uppmärksamma på, men åldersdiskriminering är det inte samma med - speciellt äldre kvinnliga programledare byts ut lite i smyg.

Elisabet. sa...

Bloggblad: ja, det är verkligen skönt att vara Precis Som Man Ska .-))

Ps. Lyssna till Radio Halland i stället. Det är den helt klart trevligaste lokalradiovarianten jag har lyssnat till! Ds.

Evatina-beth sa...

Jag åt inte frukost förrän klockan 11.00 idag. Hoppas att det är tillåtet. Jag läste just i tidningen att Elisabeth Höglund fått sluta som programledare på "Förkväll". Jag har inte sett detta program men hon trodde själv att det hade med hennes ålder att göra. Inte ens i Sverige kan ju alla vara 30 år och vackra, en del är faktiskt 60 år och vackrare. Eller hur?

Anonym sa...

Oklart vad som egentligen hände med "Förkväll" (jag har inte heller sett det) men jag förstod inte varför Höglund skulle vara där alls? Hon är ju för sjutton riktigt journalist! Inte gos- och myssoffpratare. Kan ingen anställa/anlita henne för riktiga reportage?

Bloggblad sa...

Elisabet: Du kanske kan ordna en kurs?
Jag får inte in Halland, men i mitt första inlägg om P4 angav jag skälet till att jag väcks av det, att det är så dåligt så jag måste gå upp och stänga av. Har jag P1 eller P2 på, somnar jag bara om.

Eva: Du får gå med i kursen hos Elisabet i konsten att Vara Precis Som Man Ska...
Kanske är det inte poppis att man har egna idéer - jag har en känsla av att man får mer såna med åldern?

Allt är konstigt: Först trodde jag det var en ny bloggare, men mig lurar du inte! Fast du är välkommen i vilken skepnad som helst. Pingvin eller grönkindad dalmatiner... allt går bra.

Jag tänkte direkt att de skulle ha en programledare ur varje generation - men jag har inte sett det så ofta, måste väl slå på teven nu... nyfiken som jag är. Jag tycker att de flesta soffpratare bara tittar i sina papper, ställer frågor - lyssnar inte på svaren - utan läser på nästa fråga och har inte märkt att personen redan svarat...

Musikanta sa...

Jag förstår inte varför programledaren var förvånad över att han var så pass gammal. På morgonen är det ju bara pensionärer som lyssnar på radio och som ringer och pratar...

Killen var ju bara 60 år - rena ungdomen. Annars brukar medelåldern på dem som ringer ligga på ungefär 75 år...

Jag tyckte också att 60 år var urgammalt när jag var 40, haha. Det var då det!

Bloggblad sa...

Musikanta: Det tyckte jag med, men det som retade mig var att hon tog för givet att om man är 60 har man sprucken och darrig röst. Det brukar ju vara många äldre som ringer, så nog borde hon veta att man inte måste knarra som 60-åring.

Musikanta sa...

Jag har aldrig tänkt på det - att rösten brukar bli sprucken och darrig när man fyllt 60. Hur ska den inte vara då när man fyllt 73.Kanske jag borde tänka om innan jag blir vokalist i DD, haha!

Mirren sa...

Hejsan!

Nu har jag gjort det lättare att kommentera - och aldrig har jag fått så få kommentarer på mina inlägg :-) (nej jag klagar inte, jag har mig själv att skylla, utan konstaterar bara fakta). Men, men jag har ett foto på Nilofar om du skulle vara intresserad. Visst hade du henne som elev när det begav sig. Kramar

Bloggblad sa...

Mirren: Tack. Det är några fler som har den där krångliga sorten, och de flesta ids nog inte försöka fyra gånger och sen skriva rätt bokstäver den femte...

Javisst hade jag Nilofar - hennes bror också, tänkte på honom häromdagen och undrade vad han gör nu.

Eleonora sa...

Det är mycket som är åldersrelaterat i samhället.

Om man ger sig in i den offentliga världen måste man kunna tåla väldigt mycket. Se nu på Elisabeth Höglund som "påstås det" blivit ratad för sin ålder. Min åsikt om henne är att hon gjort oproffsiga intervjuer, inte lyssnat på de svar hon fått, talat i munnen på andra och så detta eviga "hummande". Hon passade helt enkelt inte in i detta forum - jag är så naiv att jag vill inte tro att "avpolletteringen" var åldersrelaterad.

Många gånger har jag fått höra att "du låter så ung" och faktiskt har uppvaktande kavaljerer till min dotter tagit miste och bjudit ut mig på bio (i tro att jag var hon). Jag tror att 60-åringen egentligen fick en komplimang - om än något klumpig.

Trevlig helg kära vännen och kram från Eleonora

Bloggblad sa...

Eleonora: Jag tror att det är väldigt vanligt att 60-åringar låter helt normalt vuxna i rösten, såvida de inte är storrökare. Och i den åldern behöver man inte komplimanger för att man inte knarrar och har sprucken röst. Jag får också höra att jag låter ung när jag sjunger, när jag pratar har jag mer knarr (fast inte så pass att nån kan avgöra åldern.)

Ibland hör det ihop det där med ålder och inte lyssna på svar - avbryta och liksom köra sitt eget race. Men ibland gör även unga så. Visst tror jag (med tanke på att EH är den enda äldre kvinnliga programledaren) att hon kvalade in just pga sin ålder, tv4 vill väl visa att de inte har åldersfördomar - de kan säga: vi har visst en medelålders kvinna med, titta bara!
Men jag är helt övertygad om att de heller visar unga fräscha släta ansikten... tyvärr. För det är ju bara ytan som räknas väldigt ofta numera, vare sig den är botoxad eller äkta.

Anonym sa...

Är du irriterad varje morgon då? Om du har P4 som första upplevelse och stänger av för att du inte gillar?
Är det nyttigt att rivstarta med nåt rel otrevligt? Hur lång tid tar det innan du är mer positivt inställd?
Någon nanosekund bara, hoppas jag.

Jag som är morgonsur i mig själv skulle hellre försova mig tror jag, men man skulle kanske prova :o)

Ha en skön helg utan väckarur och P4!

Kulsprutan

Bloggblad sa...

K-sprutan: Numera uppskattar jag att jag alls vaknar och att jag kan gå ur sängen, så numera är jag inte allmänt sur på morgonarna, fast jag är så trög och långsam att jag näppeligen tänker alls före kaffet.
Vet bara att jag måste ur sängen så jag får stänga av skiten.
P.S. Skvallra inte, för jag är himla tacksam mot dem när de spelar nån av mina låtar...

Mirren sa...

Bloggblad: Nima är restaurangchef för IKEA Kungens Kurva. Inte illa va?! Han har en flickvän sedan några år tillbaka och funderar tydligen allvarligt på att bilda familj. Kramar

Bloggblad sa...

Mirren: Det gläder mig att höra, det hade jag inte kunnat gissa. Visste inte mer än att de flyttade till Nrkpg för ca 20 år sen.

Inga M sa...

Jag har också nästan ett år på mig att träna på att låta som en 60-åring. Undrar som Du vad det innebär. Åldersdiskrimineringen i samhället hoppas jag att vi kan bli av med. Behandlingen av Elisabet Höglund är ju ett bra exempel vad som görs med självklarhet, utan att man ifrågasätter.

Bloggblad sa...

Inga M: Att hon alls fick vara med tror jag beror just på det: TITTA VI HAR MINSANNA EN G A M M A L kvinna med.... och vips, så är kvoten fylld.

Då är vi lika gamla (och där lägger jag inte in nån värdering i ordet gammal - tycker att det är lite fånigt att skriva "lika unga")

Klimakteriehäxan sa...

Sovmorgon borde vara en mänsklig rättighet! Oavsett ålder!

Marianne sa...

Den där programledarspolingen borde inse att ugdomstiden är ett stadium som snabbt passeras. Morr. Synd att du inte klagade.

Bloggblad sa...

K-häxan: Ja, speciellt i den åldern då man skiter i vad andra tycker att man borde...

Marianne: Åh, jag ser att du har läst och kommenterat för fullt! Tack - jag har med nöje läst alla kommentarerna, men går inte in och svarar på alla. Jätteroligt att du har tid att komma hit igen!
Jag går faktiskt fortfarande ut med flipfloppar och öser upp snö över mina kliande vrister... det är hur skönt som helst.
När det är sommar och varmt brukar jag gå ut och stoppa ner fötterna i vattentunnan på kvällarna.

Marianne sa...

Nej, du behöver absolut inte leta runt och svara på allt!

Hm, ja kyla är ju bra mot klåda. Jag har fått tonårs-hormon-plitor på ryggen som kliar som attan (av hormonersättningstabletterna). Kanske några isbitar hade hjälpt.