onsdag, juni 02, 2010

För vem?

I dag är jag hemma och vårdar halsen med honungsvatten och vila. Ganska vilsamt att sitta vid datorn... Än har jag inte börjat gnälla och tycka synd om mig själv.

Men - jag har retat mig på nåt i teve igen. Inte språkligt utan innehållsmässigt. Jag ser då och då på amerikanska Idol (har ju rätt sena vanor), och på Top Model. (Ja, jag vet, det är skräpprogram, men jag kan inte rå för att jag gillar utvecklingstävlingar, hur banala de än är. Big Brother och hotellgrejer där de bara går omkring och är sexiga och pratar skit om varandra, ser jag dock inte! Vet inte ens om det är det de gör, men jag tror det i alla fall...:)

Väldigt många av dem som tävlar för att bli Stjärna har små barn. Och det slår aldrig fel, när de berättar varför de vill vinna, säger de: "Jag gör det för min son/dotter!" Och det är då jag retar mig. Den som vinner de här tävlingarna, lär inte få många minuter över för sina telningar. Vilket barn mår bra av en mamma/pappa som lämnar dem till någon annan för att sköta sin karriär?

Pengar lär de nog tjäna - tillräckligt för att betala en psykolog när sviterna av en svikande förälder visar sig. Jag har surfat förbi ett program där jag såg Rod Stewarts vuxne son gråta ut över sin pappa som valde karriären. Undrar om Rod S också sa: jag gör det för min son....

24 kommentarer:

Elisabet. sa...

,-)

Ja, själv är jag ju så kulturell, så här tittas bara på Babel och Kulturnyheterna ...

Och så förstås Bröllopet med stort P.

Jag är nog den enda i Sverige som ska titta ,-)

Krya på dig, madame Bloggblad.

Bloggblad sa...

Elisabet: jag tittar på sånt kulturellt också!

När jag hör andra säga att de hinner så mycket för att de inte tittar på tv, då undrar jag hur jag skulle orka att hålla igång hela kvällarna också... jag hinner allt vad jag behöver annars, (nåja, en del struntar jag i...) skulle inte orka mer.

PGW sa...

Det är nästa såpaidé. Stäng in alla såpabarn i ett Big Brother-hus och låt dem prata ut.

Bloggblad sa...

PGW: Haha! Sälj den idén till tv 3-4-5-6-7-8-nånting! Du blir rik. Men kom ihåg var idén väcktes...

Marianne sa...

Hahaha, bra idé av PGW! Och ta dit den där tv-psykdoktorn också, vad han nu heter.

Själv såg jag ett program om proggen i går. Stenkul, måste leta upp lite gammal progg på You Tube.

Ruta Ett sa...

Jag ser både Babel och är bjuden till Bröllopet. Men ikväll blir det Uppdrag Granskning.

Musikanta sa...

Jag ser aldrig på TV så jag kan inte uttala mig. Däremot skriver jag långa inlägg på min dator istället och läser deckare och lyssnar på underhållande band när jag är ute och promenerar. Och fodrar gardiner.

Nu senast Saltön, som är väldigt rolig. Jag tror inte den är hälften så rolig på TV - fast det vet jag ju inte... Och den räknas väl inte till de mest kulturella programmen, antar jag!

Krya på dig!

mossfolk sa...

Jag har sett så väldigt lite på teve det sista året. Halv åtta hos mig brukar det bli. Eller snarare brukade, innan det bara blev repriser...
Top Model har jag aldrig klarat av. Ett par minuter och sedan är det garanterat kanalbyte :)
Och jag förstår ditt resonemang. Fast känner samtidigt att det gäller så otroligt många fler än de som ställer upp i teve.
Krya på dig!

Bloggblad sa...

Marianne: Dr Phil? Han är ju så präktig att jag nästan får kväljningar, så honom tittar jag inte på.

Ruta Ett: Jag ska också på bröllop. Fast jag lägger inte ner många miljoner på att städa och klä mig fin för det...

Musikanta: Jag somnar av de flesta ljudböcker, bara trilogin om Vargskinnet klarade jag. Två gånger, med några år rmellan.

Saltöserien uppskattade jag inte som bok. Jag klarar inte VL:s alla adjektiv... alltid två: den smala trånga gatan, det gröna lilla huset... ALLTID.

Tack, jag har druckit mängder av nyttiga häxbrygder. Låter som en inrökt bas.

mossfolk: Det såg jag på ett tag. Kul med okändisar!

Jag har gått på kurs för om att Våga Vara - och lärt mig att man får vara egoist och tänka på sig själv, för det är bara när man mår bra man orkar tänka på andra. Men det tycks mig ibland som om egotänkandet har blivit inne. Vore ändå bättre att erkänna det än att skylla sin karriärlängtan på barnen.

Anonym sa...

Jag ser sällan på svensk tv så jag vet inte riktigt vilka program ni pratar om, men de amerikanska du nämner i blogginlägget, de finns här också i det amerikanska kabelnätet.
Jo, jag tittar ibland, på DrPhil också, var hittar han alla sina gäster???

Anonym sa...

Krya på dig - men ta lite whisky i det varma honungsvattnet också, åtminstone det som du dricker på eftermiddagen/kvällen.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Carina: Välkommen hit! Jag har just tittat på din intressanta blogg!

Just de där svenska ser jag inte heller, har bara hört talas om dem.

Bloggblad sa...

K-sprutan: ända sedan sommaren -72 när jag hade druckit whisky på Englandsbåten och det blev storm på natten, får jag hemska sjösjukeassociationer av den drycken...

Marianne sa...

Så heter han ja! Jag ser inte heller honom, men jag har förstått att han har blivit poppis i Sverige. Kanske bara för att han är amerikan?

Jag ska också gå på bröllop snart : )

Bloggblad sa...

Marianne: Jag har slötittat några gånger, och bytt program när det blir reklam. Kanske är det hans snabba enkla lösningar på allt som gör honom poppis? Han får verkligheten att låta så enkel att styra.

Anonym sa...

Då får det bli konjak :o)

Kulsprutan, som hoppas halsen är bättre

Bloggblad sa...

K-sprutan: Det har jag ingen, men jag hittade en flaska punsch när jag röjde ur det gamla kylskåpet. Det lär vara bra mot heshet. Jag prövar framåt kvällen!

Men annars är jag lite piggare i dag. Fortfarande hes, men det är bara skönt att få vara tyst.

Annika sa...

Har faktiskt slutat kolla Idol, men inte för att det är banalt (tycker jag inte att det är), utan för att jag tröttnat efter 10 säsonger.
Men, ja...Det är ju så att många i IDOL själva kommer från ganska tuffa förhållanden, fattigdom etc. Speciellt de som är så unga och har barn.
Jag förstår ju s¨väl att de vill ge sina små en annan uppväxt än den de själva hade. Ha råd att skicka barnen till college, kanske ha råd att köpa hus etc.
Visste inte att bruttorna i top model ibland också är mammor...ser inte på det...
FÖR det är banalt, i sanning...
PS, nu ska ju Simon sluta så jag tror att hela programmet kommer att falna. HAN var ju Mr Idol, liksom.
Nu ska han satsa på X-factor som lär ska ha premiör här hösten 2011.
Tror Idol fö denna säsong har förlorat massor med tittare.
Trist säsong, helt enkelt.
Hur långt har ni kommit hemma???
Här är det ju avgjort sen ett par veckor tillbaks.

Elisabeth sa...

Himla bra tänk i ditt inlägg... och jag kan bara hålla med! Å jag såg också Rod S barn gråta ut...

Varm kram...

Bloggblad sa...

Elisabeth: lite läskigt det där att de filmar så väldigt privat - samtidigt är det intressant att se baksidan av det kändisskap som de nog traktade hett efter en gång i tiden... Kanske inte just han, han föddes väl som kändis - men han fick ju baksidorna av faderns popularitet och blev mobbad för den.

Bloggblad sa...

Annika: Jag har förstått att många av dem kommer från hemska förhållanden - så visst förstår jag att de vill tjäna pengar, men en närvarande förälder är nog mer värt en flådiga prylar. Tror jag... som inte hade särskilt närvarande föräldrar och inte särskilt mycket prylar...

ullrika sa...

det är svårt det där med föräldraskap och karriär. personligen tycker jag det är starkt av de där unga föräldrarna att inte "sluta leva" för att de får barn. att de fortsätter utvecklas. för jag är säker på att det är långt mellan de Idol-sökande sångarna till Rod Stewart - vars barn säkert inte hade blivit gladare av att ha honom hemma när det var som värst... om du missförstår mig rätt.

det är en intressant fråga det där iaf, karriar och barn.

Bloggblad sa...

Ullisen: Det slår så lätt mot överdrifter - jag menar inte att de ska sluta leva och sitt och vyssja sitt barn, men de här ungdomarna vill bli stjärnor - och då ingår förstås långa turnéer...

Jag tillhör den lilla skaran som var hemma utan lön alls i 4 år, så jag vet vad jag tyckte när det var aktuellt. Hur jag hade gjort i dag vet jag inte - om jag hade fått lika många roliga anbud då som nu, kanske jag hade tänkt annorlunda.

Det går nog inte att ha fasta principer om vad som är bäst - men den här tanken har ofta slagit mig när de gör allt för sina barn. Jag tror faktiskt att de gör det för sig själva i första hand.

Bloggblad sa...

(Men en lycklig förälder är nog roligare att ha än en som är missnöjd och olycklig...)