Statcounter

söndag, september 18, 2011

Svamp i september

Långt inne i de djupa skogarna växte dessa godingar i lugn och ro ända till i lördags! Det tog två timmar för två personer att plocka - och lite längre tid för samma personer att rensa och förvälla. Men nu är det klart, och tillsammans med fredagens skörd har jag nu drygt 20 påsar i frysen och 2 burkar torkad svamp. Det gäller att hitta rätt ställen, men det gick enkelt ihop med en "inföding" och hans fru.

Trumpetsvamp i svart, gult och orange... länge sen jag såg så många olika. I kameran fick dock bilden bättre färg än överförd hit.

Måndag = ledig dag. Från skolan alltså... från firman har jag aldrig ledigt. Men eftersom jag kom upp skapligt tidigt idag har jag fått ovanligt mycket ur händerna, och med både en timmes snabb promenad och en timmes slummer i soffan känner jag mig väldigt nöjd och belåten med dagens jobb.


I tisdags fick jag en bunt noter, nya sånger med de texter jag slitit med under våren. Ja, jag fick dem personligen levererade och uppspelade. Musiken ligger rätt många nivåer över det som mina pianofingrar rår på.


Nu är det bara 6 kvar av de 20 som jag fick beställning på. En sång blev för kort, så den har jag knåpat ihop ytterligare en vers på idag, och så fick jag en helt ny melodi att skriva precis vad som helst till... Roligt men svårt - det är faktiskt lättare när jag klara direktiv och vet i vilken ände jag ska börja leta efter ord.Jag brukar inte berätta så ingående om de olika projekten, jag känner ofta att jag inte vågar förrän jag vet vad det blir - om det blir nåt... men det här stora sångprojektet är i stort sett klart och kommer att bli utgivet.


Det andra projektet med texter till naturfilm är på rätt väg har jag fått höra av den uppdragsgivaren - men det är så himla svårt att jag inte själv vet om jag klarar det, så det ligger jag lite lågt med. Tid tar det i alla fall... Om nån skulle undra varför jag är så sporadisk här.


Men - snart, mycket snart kommer ytterligare ett inlägg där jag presenterar en bok som en god vän skrivit. En bok som jag hoppas att varenda lärare och varenda skolledare kommer att läsa.

15 kommentarer:

4U2 sa...

Ja, svampen växer som svamp i år!

Monet sa...

Åh, det här längtar jag efter. Kan man inte få beställa mot postförskott?

Klimakteriehäxan sa...

Du får så mkt uträttat så jag blir alldeles blek av avund. Och vilka härliga svampkorgar!!!

Bloggblad sa...

4U2! -verkligen! Och jag har varit så himla avundsjuk på alla som visat upp sina fynd, nu äntligen har jag kommit till skott. Sen ska jag inte skrävla mer.

Monet: Jag har inte fått ihop tillräckligt - men jag läste om en som hade plockat så mycket att hon funderade på att ställa ut kassar vid vägkanten...

K-häxan: Det ser nog mest mycket ut när jag samlar ihop det så här i ett blogginlägg. Och idag var en ovanligt effektiv dag - normalt segar jag bort största delen av min fritid.

Miss Gillette sa...

Till och med jag har plockat en massa svamp i år, så det måste verkligen vara svampår. Men trattisarna har vi inte riktigt hittat än. Det får vi ta tag i om några veckor.

Elisabet. sa...

Men här är en som inte har plockat en enda svamp i år och det torde man väl snart vara rätt ensam om ,-)

Cecilia N sa...

Jag har inte heller plockat, Elisabet. Men jag har haft ute min make i skogen och då och då kommer han hem även med svamp.

Bloggblad sa...

Miss G: Jag har plockat såna (förr i tiden) ända fram till november.

Elisabet: Finns det nån så långt söderut?

Cecilia N: Det är bra att man kan skicka ut nån att hämta maten - själv skickar jag ut maken på havet och så kommer han hem med fisk. Tror du inte att det var han som hittade mest gula kantisar också... han har rätta knycken. Men så är han uppväxt i skogen - utom på somrarna när han levde vid havet.

Miss Gillette sa...

bloggblad: Javisst, det är så finurligt att när man hunnit hämta sig efter sensommarens svampchock, så finns ju trattisarna när man blir lite sugen på att plocka igen.

Till skillnad från äpplena, som kommer precis allihop på en gång. Suck. Men nu ska det tydligen öppna ett musteri i en närbelägen by, och det tror jag vi ska utnyttja kommande år.

mossfolk sa...

Oj vilken massa svamp! Det ska visst vara ett riktigt svampår i år. Till och med jag, som aldrig någonsin tidigare hittat ätliga sorter, har ett antal påsar i frysen nu :)

Anonym sa...

JAG FASTNADE FÖR SVAMPARAGRAFEN OCH MINNS HUR GOTT MORMORS SVAMPOMELETT SMAKADE PÅ 1950-TALET. JORDKÄLLARE MED PERFEKT TEMPERATUR BEVARADE INLÄGGNINGARNA.
MUMS FILIBABBA.

KULSPRUTAN - SOM LÄMNADE Bloq Mayús-tangenten nedtryckt medan kommentaren skrevs

Eleonora sa...

Vilken mångsysslare du är. Först får man ju gratulera till alla svampfynden. Låter härligt och skönt att ha samlat så mycket gott i "ladan" inför kommande vinter.

Spännande låter det även med allt firmajobb. Du som är ordbråkare får allt ditt lystmäte stillat genom att producera på beställning. Svårt det sista kanske, när det blir fria händer ... finns det teman kvar att tackla? Lycka till kära du, min beundran har du verkligen!!

Bloggblad sa...

Miss G: Äpplena här sköter vi så illa att alla numera ruttnar direkt på grenarna. Men grannen har om jag får lust på äppelkaka...

mossfolk: Speciellt de gula tycks ha kommit igen.

k-sprutan: Versaler brukar man som tecken på att man skriker i bloggkretsar... och jag förstår varför!
Men du, är du säker på att svampen smakar lika gott nu som i minnet? Jag har fått klart försämrat smaksinne och tycker inte att nästan nåt smakar som förr i tiden.

Eleonora: Tack ska du ha, men beundra så värst behöver du inte - var och en gör ju det som den är bra på, och jag råkar ha lätt för att skriva metriskt - och är himla glad för det, och för att några bra tonsättare har upptäckt det. Fick just idag en beställning på en text som det är bråttom med, så helgen är räddad!

Anonym sa...

Det var väl en hypotetisk fråga i särklass.
När/om 1950-talsminnet och jag möts igen ska jag försöka kolla :o)

Kulsprutan

Musikanta sa...

Gillar varken att plocka eller rensa svamp. Mest för att jag aldrig hittar några. Däremot att äta...