Statcounter

tisdag, september 20, 2011

Till alla mina kollegor!

Jag vet att jag har många läsare som är pedagoger - och därför vill jag tipsa här om en bok som är mer än bra, hade jag läst den när jag började som lärare för mer än 30 år sen hade jag sluppit göra en massa misstag.

Egentligen är boken riktad till skolledare, jag vet att det också är en bok på gång som riktar sig till lärare, men alla som arbetar i skolan kan redan här hitta matnyttiga råd som ger råg i ryggen, och även känna igen sig i fallbeskrivningarna. Det sköna med dem är att ingen ser när skammens rodnad växer: "Så där har jag med gjort, och det gick åt skogen det med..." Och ibland kan man ge sig en klapp på axeln: "Så där dumt har jag aldrig gjort!"

Första delen av boken handlar om pedagogens uppgift som fostrare och om fostrans psykologi. Andra delen är fallbeskrivningar. Eva Larsson, som är lärare, skolledare och konsult i pedagogiska frågor, har varit med i klassrummen, antecknat och efteråt gett återkoppling, stöd och förklaringar till det som gått snett. Fallbeskrivningar är gjorda i gymnasiemiljö, men sättet att bemöta elever och handskas med praktiska detaljer skiljer sig inte från andra stadier.

Här är länken där man kan läsa mer - och även beställa boken: http://www.lectura.se/ "Stökig klass, rektors ansvar" heter den. Eva är också engagerad mot mobbning och har skrivit böcker och föreläser om det.

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Den ska jag nog beställa till pv ...

Bloggblad sa...

Elisabet: Han kan ju beställa den genom skolan - säkert finns det fler som har glädje av den. Hon är så modig när hon skriver om fostran... och skriver flyhänt och lättläst trots det ganska tunga budskapet. (Jag har läst den både i korrekturform och som färdig bok.)

ullrika sa...

Det där låter som något för alla människor i samhället att ta del av?

Bloggblad sa...

Ullrika: Ja, det där med fostran och att barn vill ha normer och ordning och att det är vuxnas sak att ge dem det, det passar för alla. Dessutom känns boken inte som en tung faktabok utan är lätt att läsa och ta till sig.

Vonkis sa...

Ska genast ta upp boken på jobbet. Mången tack!

Tankevågor sa...

Tack för tipset! Har inte läst den och det låter intressant. Ska köpa in den till jobbet.

Bloggblad sa...

Vonkis & Tankevågor: Jag tror inte ni blir besvikna! Tvärtom. När jag presenterade mitt ex på jobbet, slets boken ur handen på mig direkt. (Dock inte av rektorn!)

Vonkis sa...

Rektorn på min skola ha beställt ett ex nu att ha i vårt lilla personalbibliotek på expeditionen.

Bloggblad sa...

Vonkis: Så bra! Kul att min reklam ledde till åtminstone en bok!