Statcounter

söndag, april 21, 2013

Hemma... hemma...

Åh, vad jag njuter av att komma hem igen - men för att njuta av det krävs ju att jag åker bort. Två dygn på fint hotell har jag roat mig med. På fredagen hade jag sällskap upp till storstan med Musikanta som skulle vara behjälplig i sin dotters hem (jag törs knappt berätta hur vi bar oss åt på bussen när vi testade hennes nya mobils ringsignaler... några rejäla blängar från omgivningen fick vi, som värsta tonårsbrudar fnissade vi...)
Jag tog mig ett par timmars strosande i city innan jag åkte ut till hotellet i Royal Park som Hagaparken tydligen heter numera. Fredagen var grå och kall - men  det hindrade mig inte från en lång promenad och sen dopp i poolen. Nog för att jag är rätt social, men jag gillar att roa mig alldeles ensam också - så tyst och skönt - och jag gör vad jag vill, när jag vill.
På lördagen kom en mängd andra läromedelsförfattare - vi är ett gäng som brukar träffas och utbyta tankar och skratta och ha trevligt. Lite olika konstellationer varje år, men här är några av årets deltagare. Jag är så himla glad att jag har lärt känna de här trevliga damerna. Visst finns det herrar... men ... nej, jag säger inget mer om självupptagna koftgubbar.
Maten... inte att förglömma. Maten är superb på det här stället. Jag missade att fota förrätten, den var bland det godaste jag har ätit, så den slank ner snabbt. Hjortfilé... inte dumt det heller.
Och sen lite glass på det...
Både lördag och söndag sken vårsolen... och isen ger sig snart. Jag såg diverse fåglar och blommor - och mängder av barärmade joggare i parken. 

Så var det förstås både årsmöte och föreläsningar. Brandmannen Lars Gustafsson, ni vet han som nästan brann upp för 30 år sen, berättade om sina erfarenheter och gav oss en lektion i vad äkta empati betyder. Jag såg att det var fler än jag som torkade en tår i ögonvrån...  och Lars --- FEL FEL FEL, Hans Rosling pratade om ... ja, fort gick det... hur sammanfattar jag en timme som i rasande fart avhandlade nåt som tar betydligt längre tid att begripa? Befolkningsökningen och bistånd som det ser ut i verkligheten kontra hur politiker och allmänheten ser det...

Men - nu är jag hemma i verkligheten igen och tycker att det är sååååå skönt att jag inte behöver bo bakom galler som vissa andra i den där fina parken. 

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Låter trevligt, alltsammans.
Ja, utom att bo bakom galler och tänk, det skulle inte jag heller vilja göra - oavsett hur mycket pengar jag skulle ha -.
Tänk, att aldrig kunna göra nånting helt spontant och alltid ha säpo-människor i hampan!

Anonym sa...

Det låter som om resan var givande på fler än ett sätt.
Välkommen hem gen!

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Elisabet: Det var ett par stärkande dygn, för både kropp och själ. Men de där stängslen gör mig lite beklämd... fy sjutton att behöva hägna in sig.

Kulsprutan: Ja, det var himla bra dagar, känner mig riktigt utvilad. (Men det går nog snart över... ;)

Annika sa...

Så otroligt töntigt att Hagaparken döpts om till Royal Park. Man får ju nästan skämmas. Hörde ngn språkvårdare på radio (Språket i P1, tror jag att det var) nyligen som ondgjorde sig över alla engelska ord och benämningar i det offentliga rummet I Sve. Jag kan inte annat än hålla med honom.
Så fjantigt.
Ja, bakom murar och galler måste de bo.
GLAD att jag slipper det.
Jag är glad att du hade ett fint veckoslut i fina Sthlm!!

Anonym sa...

(Tack för platsen, Bloggblad).

Jag håller verkligen med ´Annika` i hennes inlägg härovan betr. anglifiserade ord. Det finns SÅ många bra svenska alternativ.

ROYAL PARK låter inte klokt! Efter det måste man ju tillägga både stad och land för att någon ska fatta vad det talas om.
Kungliga parken är väl ett hyfsat alternativ om det nu måste
bytas namn.
Eller: kronprisessanviktoriaåockelbodavidåderasvälmåendedotras park.
Fast det sista kan bli svårt att utttala för japanska turister i Stockholmsenvironger.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Annika: Förut hette hotellet Radisson Blu Solna (om jag inte minns uppåt väggarna fel).

Jag håller förstås med både dig och Kulsprutan - och jag själv petar ytterst sällan in utrikiska uttryck i mitt tal. Men för er båda som bott utomlands i många år, förstår jag om det är svårt att renodla svenskan när ni är i gamla Svedala.

Kulsprutan: Se svaret till Annika. Och bortsett från att den nye prinsen heter Daniel, så tycker jag att ditt namnförslag är helt okej. Det är i alla fall ihopskrivet, det tackar jag extra för.

Anonym sa...

Så var det han heter ja. Den nye prinsen.

Kulsprutan

Klimakteriehäxan sa...

Så bra att huvudstaden tog hand om dig på bästa sätt! Hans Rosling (ja han heter väl Hans?) är en upplevelse han också!

Bloggblad sa...

K-häxan: Bra att du såg felet - jag TÄNKTE Hans, men skrev ändå fel. Ska rätta till det, förstås.

Det var en väl använd helg, i alla fall!

Musikanta sa...

Resan upp gick väldigt fort! Det får vi göra om.
Det är också lugnt och skönt att komma hem även om jag saknar barnbarnen. Men de kommer antagligen ner till KH eftersom Mirrmaken är i USA hela den veckan.
Jag tyckte att damerna du var tillsammans med på kortet hade kort hår som du...
I

Bloggblad sa...

Musikanta: Ja, så fort har det sällan gått. Jätteroligt. Fast det tyckte nog inte de omkring som fick avnjuta telefonsignalsprövning...

Eleonora sa...

Tänk att man alltid måste resa bort för att uppskatta och verkligen känna hur underbart det är att ha ett gott hem att komma hem till! Varje gång!

Den glädjen kommer jag också att få snart för jag ska resa till London och se´n får jag komma hem och känna lycka. MEN London med dottern ska bli underbart! Vilken lyx! Vad tvehövdad man är.

Må gott och njut. Vårkram från
Eleonora

Bloggblad sa...

Eleonora: Så härligt det låter med London! Hoppas att du får riktigt fint väder också!